F I T N A H. Cara untuk hadapinya.

Monday, March 18, 2013

| | |

Fitnah itu menghitamkan hati. Fitnah itu lebih kejam dari membunuh. Ya, kamu tahu makanya jangan amalkan. Kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang. Terlajak perahu boleh diundur, tapi bila terlajak kata?





  • BUAT MANGSA FITNAH 

Firstly, sabarlah. Sabar itu sebuah kekuatan. Sabar bukan hanya berdiam diri, tapi membangun kekuatan diri. Jangan terburu-buru, jangan terlalu emosi tapi ignore kan saja dia yang memfitnah. 

Secondly, don't be shy untuk minta nasihat dari orang yang baik amalnya. Minta nasihat untuk korang up kan balik semangat yang tengah down tu untuk terus hadapi dugaan yang Allah beri. Jangan lupa untuk solat sunat hajat pada tengah malam iaitu waktu paling mustajab dan InsyaAllah dimakbulkan.

Thirdly, think positive! Always think positive setiap masa. Jangan biarkan aura negatif menghantui diri korang. Trust me, bila kita think positive hati kita akan tenang, kurang tekanan even time tu aura negatif sedaya upaya untuk masuk dalam diri. So, kita kasi tepis dan ingatlah Allah sedang menduga kita sebab Allah sayangkan kita. Dugaan macam ni menguatkan kita bukan melemahkan jiwa.



  • DARI SEGI AGAMA
Mangsa perlu bersabar. Please, jangan lakukan fitnah balas kepada pemfitnah korang atau kepada pihak ketiga. Kadang-kadang, kejadian ini adalah cubaan Allah untuk menguji keimanan seseorang. Baginda s.a.w sendiri pernah difitnah. Namun, fitnah atau tohmahan itu akan melahirkan peribadi yang lebih utuh. 



  • APABILA TERKENA FITNAH ATAU MUSIBAH

Ingatlah, ia bukan 100% keburukan. Barangkali juga kesulitan dan ujian Allah ini baik untuk kita sebagaimana firman Allah yang bermaksud:







10 komen dari sweety:

LoveBug said...

terima kasih atas perkongsian ilmu ini. moga dijauhi fitnah manusia.

p/s: salam kenal :)

Shida Radzuan said...

nice sharing myra :)

wee witt :)

Bahrain Ramlan said...

Fitnah smakin menjadi tak kira lah media elektronik @ cetak...
anyway, thanks for da advise...

Phat said...

jauhkan diri dari memfitnah dan difitnah

Shakirah Rosli said...

saya suka dan sgt setuju.

Harith Iskandar said...

kekadang kite dok kongsi status/share kat fb pon ade jgak yg tersalah kan?so kire fitnah juga la tu...kot?
lbh2 lg kalau bab politik..mmm bahaya kan?

Dibah said...

Assalamualaikum :) Jom jom visit blog Dibah, nak introduce satu produk best punya. Hihihi.

http://dibahspa.blogspot.com/2013/03/natural-aqua-cure-gel-best-exfoliater.html


Thank you Cik Myra :)

Aida Ismail said...

Nice sharing. :) I like!

Dawia ♥ said...

saya suka entri ni :) terima kasih..

cik kurus said...

nice entry... follow my blog :)