Resipi : Pavlova, kek paling popular abad ini!

Thursday, April 26, 2012

| | | Comments: (40)
Gendang gendut tali kecapi, makan pavlova sure happy!

Nyum nyummm. Korang pernah makan pavlova? Sedap sehingga menjilat jari bukan? Buat anda yang sangat sukakan makanan yang manis, pavlova confirm menjadi pilihan hati. hewhew.

Buat yang tidak pernah merasa pavlova, ia sebenarnya chewy di dalam. Senang cerita bahagian dalamnya rasa seperti marshmallow yang cair di dalam mulut. Auch! rasa seperti i wanna eat it again and again! 

Selama ni, i was like terliur je bila dengar orang lain makan pavlova. Tahap jealous bukan main membuak-buak nampaknya and at last pavlova dihasilkan sendiri di rumah! Oleh itu, tahap kepuasan hati tidak dapat lagi untuk diungkap.  hewhew. Di bawah adalah resipi dari majalah Inspirasi Perkahwinan untuk anda mencuba.

Untuk bahagian atas, korang boleh pelbagaikan buah-buahan mengikut sesedap hati dan rasa. Sedihnya rasa bila tak dapat letakkan strawberry kegemaran sebabnya stok kehabisan dijual dan akhirnya digantikan dengan kiwi, peach dan anggur. Dan gambar di atas sekali adalah hasilnya! Thanks kepada Kak Sue kerana telah menurunkan ilmu membuat kek kepada tuan blog. Muaahhh!





DOKOH, rantai labuh bermotifkan tradisional yang tidak lapuk ditelan zaman!

Wednesday, April 18, 2012

| | | Comments: (54)
Sukakan traditional accessories? If yes, i'm sure that korang pun merupakan salah seorang peminat dokoh bukan? Classic brooch boleh menggantikan brooch yang lain untuk di pinkan di tudung seperti gambar di atas. So, how?Tak salah untuk mencuba asalkan kena pada gayanya. Buat yang sukakan keunikan, korang bakal meminatinya. *wink*
Buat yang meminati rantai yang berkonsepkan tradisional, apa kata korang cuba rantai dokoh ni. Ianya biasa digayakan dengan kain songket, baju kebaya, baju kurung dan pelbagai jenis pakaian yang lain . If korang pandai untuk matchingkannya, memang sesuailah untuk dimiliki. huwhuw

Berminat? Oh semestinya bukan? So, mari serbu blogshop INI untuk memilih banyak lagi rantai dokoh yang lain and of course bertimbun stok baru yang lebih vogue gitu. 

MERSING LAGUNA bakal menjadi pusat perlancongan dunia!

Monday, April 16, 2012

| | | Comments: (15)
Ramai yang dah teruja nak war-warkan projek ini bukan? Kita sebagai rakyat jelata sudah tidak sabar menunggu siapnya Mersing Laguna ini. Walhal majlis pecah tanah baru sahaja disempurnakan oleh Sultan Ibrahim Iskandar pada 15April, semalam. 

Mersing Laguna adalah salah satu projek eko perlancongan Malaysia seperti Pantai Bali, Indonesia. Wow, how great! Lepas ni tak perlu lagi pergi honeymoon di luar negara, di tanah Malaysia pon ada. hewhew. Cukup indah. 

SULTAN IBRAHIM   menyempurnakan majlis pecah tanah Mersing Laguna dan Festiva Mersing sambil diperhatikan Abdul Ghani (kanan);  Zong Lin (empat dari kiri); Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (dua dari kanan) dan Ungku Safian (kiri) di  Mersing, semalam.
Sultan Ibrahim Iskandar bertitah, pembinaan projek Mersing Laguna bernilai kira-kira RM22 bilion bakal memberi manfaat besar kepada ekonomi serta seluruh rakyat negeri ini.


As we all know, Mersing adalah sebuah daerah yang mempunyai kekayaan alam semula jadi yang berharga! So, semestinya ia bakal menjadi salah satu pusat perlancongan dunia dikemudian hari.

I'm sure that korang tak sabar nak tahu apa yang bakal dibangunkan di Mersing Laguna bukan? There will be 22hotel bertaraf antarabangsa, 4000 villa, pangkalan kapal layar dan banyak lagi!


"Mersing Laguna will comprise 2 boutique hotels, a waterfront retail and commercial complex - the Mersing Laguna Square, a championship 27-hole golf course with a golf academy, marinas, waterfront bungalows and relevant tourism products such as eco-tourism, agro tourism and medical tourism."

Kenangan terakhir di Universiti Teknologi Mara

Wednesday, April 11, 2012

| | | Comments: (35)
Assalamualaikum. Hye awak, saya merupakan siswi UITM Kuala Pilah,Negeri Sembilan seperti yang tertera di gambar di atas. Makanya UITM haruslah sentiasa berada di hatiku dan hatimu jua. hewhew. Pejam celik, bukak tutup mata akhirnya sampai juga ke destinasi iaitu berakhirnya sem 6 bersamaan tamatnya riwayat sebagai pelajar UITM. Alhamdulillah.

I can't believe it, like WHATTT? dah habis sem 6? Why the time goes by sooooo fast, people go in and out of my life. Oh, semuanya tinggal kenangan. Buat sahabat-sahabatku, thanks for being my friend, thanks for caring about me and thanks for everything you did for me.

Sungguh bermakna bukan erti sahabat di dalam hidup? Setiap orang lain ragamnya, so sebagai seorang sahabat yang ikhlas akan menerima baik buruk sahabatnya yang lain. Itu barulah namanya sahabat bukan?

Untuk menciptakan kenangan terindah di lubuk ingatan, makanya gambar haruslah diambil secara pukal. Hari terakhir bersama barulah semuanya seperti lipas kudung mahu bergambar sana sini, itu dan ini. Owh, rupanya beginilah situasi para senior ketika mahu berpisah. hewhew.


Mereka bersemangat waja memakai baju Corporate Business Management Association. 
From left : Azwan, Chimok, me, Zharif Zawawi and fafa eryha
 Katakan peace yawwww kepada mereka. hewhew. 
Muka bahagia selepas selesai presentation Business Plan Entrepreneurship, siap silang kaki macam nak jatuh pon ada :')

Yang berbaju hitam ditengah bernama Ida dan kanan pula bernama Izzati merangkap roomate yang selalu risau jika tuan blog ini belum makan.hewhew. 

Sedih bukan kepalang pabila hasrat untuk bergambar dengan kawan-kawan yang lain tidak dapat ditunaikan. Last but not least, terima kasih kawan kerana menceriakan hari-hari saya di kampus. Sayang awak-awak semua! *wink*

Blogger UITM Kuala Pilah :

INFO: Kasut tumit tinggi merbahaya kepada si pemakai?

Wednesday, April 4, 2012

| | | Comments: (28)
Hello ladies. Mesti tertojol biji mata bila terbaca tajuk entry ini bukan? Yeah, same goes to me. Kalau selalu pakai high heels, mesti kaki stabil seperti si pro di atas kiri ni kan? dan buat yang jarang memakai high heels semestinya pertama kali ianya disarungkan anda akan mengalami detik cemas seperti gambar di atas kanan ini. Hewhew.


Hellooo, it's normal right? Alah bisa tegal biasa bak kata pepatah melayu. But, do you ever wonder why orang perempuan ni ada yang suka sangat pakai kasut tumit tinggi? Salah satu sebabnya ialah supaya dia akan kelihatan lebih tinggi! Err, is it true? hewhew

Ok tipu, maybe itu bukan the main reason. Sebab utamanya ialah supaya kita orang perempuan akan kelihatan lebih anggun,seksi dan menawan gitu. Eh seksi? Oh tidak, hanya mahu kelihatan elegant sebenarnya.


Wahai ladies si cantik jelita, sememangnya memakai heels buat diri kita rasa awesome tetapi jika ada effect yang tidak baik untuk tubuh badan, ianya sungguh tidak cool okae!


Wanna know apa effect sampingan bila memakai kasut tumit tinggi?
1) Kalau nak tahu, tulang belakang pon boleh terjejas akibat dari pemakaian kasut tinggi. Ok, seram sejuk mendengarnya. huwhuw. Tulang belakang akan terjejas because of perubahan satah tumit yang menyebabkan badan korang kehadapan more than usual. 


 
2) Kematu? Yeah, i'm really sure that kebanyakan dari kita bila pakai high heels je mesti jari kaki timbul kematu. Sobssss. Lapisan kulit yang mengeras akibat geseran antara kasut dan kaki itulah yang dinamakan sebagai kematu. 'Hammer toe' pula selalunya akan berlaku bila kita memakai high heels dalam jangka masa yang panjang.


Wanna know why? Bila ruang kasut tinggi yang meruncing itu terlalu sempit di bahagian hadapan, ia akan memberi tekanan yang lebih pada tapak kaki hadapan dan jari kaki. Sangat kasihan kepada kaki kita bukan? :')




 
3) Next effect ialah kasut tumit tinggi ini akan memberikan seluruh berat badan pada hujung jari kaki kita. So bayangkanlah, hanya hujung kaki sahaja yang menampung berat badan? Sobss, rasa sedih menguasai diri sebabnya semakin tinggi kasut tumit tinggi yang dipakai, semakin tinggi daya yang dikenakan di bahagian jari itu. That's why bila terlalu kerap pakai high heels sebegini, rasa sakit di bahagian kaki hadapan bakal dirasai.

Rasanya, dari menahan sakit pakai high heels, better pakai flat shoes sahaja, kerana kaki akan menampung berat badan secara sama rata dan keselesaan itu yang paling penting sebenarnya bukan? *wink*