EcoSave Green Kitchen Challenge!

Tuesday, October 30, 2012

| | |
EcoSave Green Kitchen Challenge? Bunyi macam menarik bukan? Ala-ala Masterchef gitu. huwhuw. So, dimanakah ianya berlangsung? 

 
"KDU prides itself with its impressive alumni of more than 46,000 graduates. Many have successfully transferred to universities around the world to further their studies and have emerged as top students from these universities to become competent graduates who excel in their workplace. The college's high standards of academic provision are well recognised by employers of various industries and universities worldwide."

So, ada apa dengan KDU University College ni? Hari ahad yang lepas pada 5 Julai 2012, myra ke sana untuk CIMB EcoSave Green Kitchen Challenge dengan Kerjasama Sekolah Hospitaliti, Perlancongan dan Seni Kulinari. Sebanyak 41 buah sekolah di sekitar Lembah Klang yang participated. So the intention of this challenge were to promote long-term sustainable benefits to the environment and to educate students on simple ways and methods to minimize solid waste. 
First stage, para pelajar diajar untuk produce baja dari sisa makanan di kantin sekolah then baja tersebut digunakan pula untuk menanam sayur-sayuran. From this stage, hanya 10 finalis dipilih for the next stage. Second stage pula ialah pertandingan masakan diantara 10 finalis yang dianjurkan oleh Sekolah Pelancongan Hospitaliti & Seni Kulinari, KDU University College. Klimaksnya pabila para pelajar bersaing untuk menunjukkan bakat dengan menghasilkan tema makanan yang menggunakan sayur-sayuran yang ditanam.



Masa itu emas bukan? Seperti lipas kudung mereka menyiapkan masakan. Memang tak menang dek tangan. Setiap kaedah masakan, penggunaan bahan, kerjasama, kerbersihan, kreativiti dan semuanya dinilai oleh 3 orang juri yang disediakan khas iaitu tenaga pengajar dari KDU University College.


Now tiba pula masa untuk para juri menilai dan mengomen, serta bersoal jawab setiap hasil kerja para pelajar. So bersedialah untuk mendengar komen-komen membina time ni. Para juri juga tak lokek untuk memberikan khidmat nasihat seperti how to improve their presentation and their dishes. 


Dan inilah masakan yang menjadi pilihan hati para juri yang dihasilkan oleh SMK SS17! 

17-Nian Stuffed Chicken Breast dan 1 Malaysia Salad.



Jangan tak percaya, mereka bolot dan menang kesemua kategorinya. Wow! Memang menang besar.


RM1,500 - Pemenang untuk Peringkat Pertama: Sekolah Menengah Kebangsaan SS17

RM1,500 - Pemenang pertandingan Masakan (Peringkat Kedua) :Sekolah Menengah Kebangsaan SS17

RM3,000 dan Dua set Pisau Memasak yang ditaja oleh KDU University College 
untuk pemenang keseluruhan: Sekolah Menengah Kebangsaan SS17

Hadiah saguhati RM500 untuk kesemua 10 finalis yang bertanding

Tahniah buat SMK SS17 
for winning all three categories: the Best School (Composting Stage), Best School (Gourmet Stage) and Overall Champion award. Dari kiri: Aisyah Amira bt. Roslan, Puan Magespari (guru) dan Chua Mun Ying.

Blogger yang hadir pada hari itu: Pinky Momma,  siezuka, ariffshah.

8 komen dari sweety:

Jay said...

wah..ingatkan tadi myra yang nk masak..hehehe..

lavenderlover said...

wow! best tu..

myravea said...

@Jay hehe. Myra just hadirkan diri untuk melihat je Jay. huu

myravea said...

@lavenderlover Nice. hehe :)

Jay said...

oo..hehehe..tapi mesti myra boleh masak juga kan??hehe

myravea said...

@Jay Stakat simple tu bolehla. hehe

Ain Dzaya said...

egtkan myra join..rajin pula myra pegi event gitu :)

Dijah Kudo said...

Nanti kak myra masuklah masterchef ! ^_^