TIPS : Memilih warna gincu yang sesuai dengan warna kulit

Monday, May 28, 2012

| | |
Kadangkala bingung jadinya bila tak tahu nak pilih warna gincu yang sesuai dengan bibir dan kulit. Makanya, bermonolog dengan diri sendiri tatkala hendak membuat pilihan itu sudah menjadi lumrah hari-hari shopping. Bertambah runsing pula pabila banyak persoalan yang timbul. 

 Eh, nak pink ke peach ye? 

Eh, mana satu sesuai dengan bibir? 

Eh, kaler merah garang sangat kot? 

Eh, pink nampak pucat ke?

 Eh, pink nampak sweet kan?

Well well well. Perempuan bila nak buat the right decision kadangkala makan masa yang lama tahu! Sebab itu berjam lamanya masa yang digunakan untuk bershopping. Remeh sungguh. Cerewet benar bukan? Mahu buat pilihan yang terbaik makanya perlulah sabarkan hati dengan diri yang cerewet. Hewhew. 


So, cara untuk jimatkan masa pabila membuat pilihan ialah kenalpasti warna gincu yang sesuai dengan bibir dan kulit korang. Bila dah tahu yang mana satu idaman kalbu dan match dengan korang, katakan bye bye kepada pembaziran masa dan hye kepada masa itu emas! *wink*.Tapi selalunya myra hanya mengenakan secalit lip balm sahaja. huwhuw. Mari mulakan penyelidikan ke atas diri sendiri! (Abaikan semak samun bahagian kiri gambar)

Kulit putih



Kulit kuning langsat



Kulit sawo matang



Kulit gelap



TRICKS
1. Untuk membuat bibir korang nampak lebih besar, calitkan lipstik glossy untuk mencipta kesan penuh.
2. Semakin gelap warna liptik yang digunakan, akan memberi kesan bibir semakin kecil.






24 komen dari sweety:

Fienazzuki said...

baru perasan...tukar template dah...
TIPS yg sgt berguna...TQ!

Jay said...

wow..nice..ada info pasal lipstick..nasib Jay lelaki..hehehe..xpe boleh ajar kat Mak Jay nt..:)

Sheila Eiman said...

WAHHHH,
baru tahu mana yang sesuai dengan kulit kita..
thanks for info ni..
berguna...

sarah mohamad said...

Fuhhhh, saya selalu je beli lipstick yg salah. Kena beli lipstick yang match dgn bibir kita, bukan beli lipstick yg kita berkenan kalernya. :D

Riena Haiqal said...

eh eh... bagus tips ni. selama ni main hentam je kan..

Cinta PolkaDot said...

hi... thnkz.. tips yang sgt bagus.. tq.. done follow u :)
pls follow me back :) tq:)

Cik Adieb said...

Wahhh,info yg menarik.Tapi sy slalu guna lip gloss jak la.Cutenya blog :)

nur anis said...

saya sangat tak sesuai warna peach dengan pink..kena merah coklat-coklat sikit..:)

nuha ahmad said...

alah jarang pakai lah :)

Salwati Sapei said...

sukerr tis entry...coz i luv makeups thngs..heheh..brave myra=)

Azmira Yusof said...

Myra kulit kitew sawo matang . tp bila pakai lips jee . secara automatic tanpa disedar . kite jilat lips sampai bibir jd kering

shaerin said...

nice one ! but still ,takde keberanian untuk mencuba pakai lipstik sebab saya gelap! brani pakai pelembab sahaja .waktu lain bibir di biarkan pucat . hoho!

myravea said...

@Fienazzuki Huhu. thanks dear :)

myravea said...

@Jay Huhu. baiknye nak ajar mak pilih warna gincu. :)

myravea said...

@Sheila Eiman Same2 dear :)

myravea said...

@sarah mohamad Hehe. betul tu. Kalau hanya ikut kata hati, takut tak match nanti. :)

myravea said...

@Riena Haiqal Hehe. lepas ni tak perlu hentam lagi ;)

myravea said...

@Cinta PolkaDot Thanks sudi follow yek :)

myravea said...

@Cik Adieb Samela. myra pon guna simple2 je. huhu :)

myravea said...

@nur anis Baguslah kalau dah tahu apa yang sesuai dengan diri. Senang nak buat sesi pemilihan. ;)

myravea said...

@nuha ahmad huhu. samelah kite. :')

myravea said...

@Salwati Sapei Thanks for reading dear. :)

myravea said...

@Azmira Yusof hihihi. Jilat lips? hehe. Kesian habis kosong bibir tu. :')

myravea said...

@shaerin Try pakai warna peach ke, comel je dear. :)