INFO: Kasut tumit tinggi merbahaya kepada si pemakai?

Wednesday, April 4, 2012

| | |
Hello ladies. Mesti tertojol biji mata bila terbaca tajuk entry ini bukan? Yeah, same goes to me. Kalau selalu pakai high heels, mesti kaki stabil seperti si pro di atas kiri ni kan? dan buat yang jarang memakai high heels semestinya pertama kali ianya disarungkan anda akan mengalami detik cemas seperti gambar di atas kanan ini. Hewhew.


Hellooo, it's normal right? Alah bisa tegal biasa bak kata pepatah melayu. But, do you ever wonder why orang perempuan ni ada yang suka sangat pakai kasut tumit tinggi? Salah satu sebabnya ialah supaya dia akan kelihatan lebih tinggi! Err, is it true? hewhew

Ok tipu, maybe itu bukan the main reason. Sebab utamanya ialah supaya kita orang perempuan akan kelihatan lebih anggun,seksi dan menawan gitu. Eh seksi? Oh tidak, hanya mahu kelihatan elegant sebenarnya.


Wahai ladies si cantik jelita, sememangnya memakai heels buat diri kita rasa awesome tetapi jika ada effect yang tidak baik untuk tubuh badan, ianya sungguh tidak cool okae!


Wanna know apa effect sampingan bila memakai kasut tumit tinggi?
1) Kalau nak tahu, tulang belakang pon boleh terjejas akibat dari pemakaian kasut tinggi. Ok, seram sejuk mendengarnya. huwhuw. Tulang belakang akan terjejas because of perubahan satah tumit yang menyebabkan badan korang kehadapan more than usual. 


 
2) Kematu? Yeah, i'm really sure that kebanyakan dari kita bila pakai high heels je mesti jari kaki timbul kematu. Sobssss. Lapisan kulit yang mengeras akibat geseran antara kasut dan kaki itulah yang dinamakan sebagai kematu. 'Hammer toe' pula selalunya akan berlaku bila kita memakai high heels dalam jangka masa yang panjang.


Wanna know why? Bila ruang kasut tinggi yang meruncing itu terlalu sempit di bahagian hadapan, ia akan memberi tekanan yang lebih pada tapak kaki hadapan dan jari kaki. Sangat kasihan kepada kaki kita bukan? :')




 
3) Next effect ialah kasut tumit tinggi ini akan memberikan seluruh berat badan pada hujung jari kaki kita. So bayangkanlah, hanya hujung kaki sahaja yang menampung berat badan? Sobss, rasa sedih menguasai diri sebabnya semakin tinggi kasut tumit tinggi yang dipakai, semakin tinggi daya yang dikenakan di bahagian jari itu. That's why bila terlalu kerap pakai high heels sebegini, rasa sakit di bahagian kaki hadapan bakal dirasai.

Rasanya, dari menahan sakit pakai high heels, better pakai flat shoes sahaja, kerana kaki akan menampung berat badan secara sama rata dan keselesaan itu yang paling penting sebenarnya bukan? *wink*




28 komen dari sweety:

deno said...

deno tak pernah kasut tumit tinggi... deno mmg tak suka, lebih minat pakai sandle flat je... :)

~eZmALiZa~ said...

kak ezma suke betul dengan entry2 adik myra ni...most of them looks matured! =)

btw, entry kali ni pon kak ezma suke jugak. mmg tak dinafikan kalo pakai kasut tumit tggi ni beri effect jangka masa pjg.. mule2 kite akan nampak sgt awesome. but then lama2 kite sendiri yg pengsan.

hehehe =D

Lyssa Faizureen said...

Waa . Lepas ni , nak ke mana-2 nak berkaki ayam je lahh . HAHA :)

faeza eighteverlens said...

xsuke pakai high heels..Fuhh sib baik hehe

faeza eighteverlens said...

xsuke pakai high heels..Fuhh sib baik hehe

Safiah Ibrahim said...

takotnya

Phat said...

baru ingat nak beli heels 8 inchi x jadi la kalo camgini ahaks

aRa ❤ aFiq™ said...

seram dgr nye.. naseb la ara xsuka kai heels..

Fazi Isma said...

info yg sangat berguna... thanks =)

Cik Adieb said...

Jarang sy pakai heels,lambat law bjalan :D

atiqa aris said...

baru tawu sape pakai kasot tinggi lama2 jd tonggek.hehe

kai said...

wah kesan dia...
sangat mengerikan...

=Tinggalkan Link Anda Untuk List Blog Saya!==

http://list.encikkai.com

AlyNn NyzAa said...

erk? huhu~ alin xsuka heels ^^

myravea said...

@deno Baguslah :)

myravea said...

@~eZmALiZa~ Alahai akak, time kasih

hehe. itulah kalau ade effect dalam jangka masa yang panjang memang tak best! :')

myravea said...

@Lyssa Faizureen Alahai dik, janganlah sampai berkaki ayam. kuikui

myravea said...

@faeza eighteverlens kuikui. memang nasib baik macam tu. fuh

myravea said...

@Safiah Ibrahim memang menakutkan. tapi degil nak pakai jugak lagi. adeh. huwhuw

myravea said...

@Phat haha. laki tak pakai heels :p

myravea said...

@aRa ❤ aFiq™ memang seram :')

myravea said...

@Fazi Isma Sama-sama. Thanks sudi membaca :)

myravea said...

@Cik Adieb Mula-mula pakai memang lambat sikit. hehe

myravea said...

@atiqa aris Hehe. lebih kurang gitulah nampaknya :')

myravea said...

@kai memang ngeri. pheww

myravea said...

@AlyNn NyzAa baguslah kalau tak suka. Yang suka pakai heels tu yang kena jarangkan. phew :')

Sheda ucu said...

suke pakai tp x erlalu tinggi n kerap hihi.. dear armsyanovela dah tuka url k.. now im sheda ucu.. oke

Kaio said...

tapi kalau dah orang tu giler kasut tumit tinggi nak buat macam mana kan? terpaksa lah menahan kesakitan. keh keh.

jom singgah
http://kaio.my

Kaio said...

tapi kalau dah orang tu giler kasut tumit tinggi nak buat macam mana kan? terpaksa lah menahan kesakitan. keh keh.

jom singgah
http://kaio.my