Tips : Mari Belajar Gunakan Twitter!

Sunday, February 19, 2012

| | |
Apa itu twitter? Korang ada twitter? Kalau ada, aktifkah anda? hewhew. Kebanyakan dari kita ada twitter tapi tak tahu cara untuk gunakannya. Bila tak ada sumber rujukan mulalah rasa malas untuk ber'tweet bukan? Bila tak tahu gunakannya, mulalah kita rasa twitter itu sangat bosan bukan? Cuba bila kita tahu guna, mesti kita akan cakap best owhhh! Buat yang dah pro tu, tidak digalakkan untuk membaca post ini. kuikui. 


Kalau nak tahu, twitter sekarang dikenali sebagai SMS INTERNET! Eh mengapa? Yela, tak perlu ada nombor telefon pon kita boleh ber'tweet tidak berhenti seperti sms. Seronok bukan? Tak payah nak beli topup selalu, jimat fulus sikit. hihi. 


Jom kita tengok istilah di twitter. Now, lets begin! 
.....................................................................
1. Followers : followers adalah orang yang mengikuti kita dan akan menerima setiap pembaharuan yang dilakukan.

2. Followings :
followings adalah orang yang kita ikuti dalam twitter. Ini merupakan kebalikan dari follower, kita akan menerima setiap update orang yang kita follow.

3. Re Tweet :
re tweet yang sering disebut sebagai RT adalah menulis ulang tweet orang lain dalam profile kita sendiri dan biasanya diikuti dengan nama orang yang membuat tweet pertama kali.

4. Trending Topics :
trending topics adalah topik yang sedang hangat di antara pengguna Twitter sedunia. Biasanya trendingtopics ini akan muncul dan selalu di update pada halaman twitter kita.

5. Over Head :
  adalah simbol yang kita pakai untuk menuliskan tweet milik orang lain pada status kita tetapi kita tidak ingin mentionkan siapa yang menuliskannya. Jadi, OH sama dengan RT, cuma tidak di'mention'kan siapa penulis tweet itu. OH ditulis di depan tweet yang ingin kita masukkan. 

6. Direct Message :
direct message atau disingkat sebagai DM adalah pesan peribadi teman kita (followers) kepada kita. Pesanan hanya akan dapat dibaca oleh penerima dan tidak akan ditayangkan kepada mana-mana pengikut anda.

7. Tanda @ :
 tanda @ adalah men-tag atau mengkhususkan tweet kepada salah seorang teman kita seperti @myravea .  Simbol "@" disebut "mention" atau "connect" dalam twitter.

8. Hash Tags #:
Tanda pagar ini biasanya digunakan untuk mempermudah pencarian topik yang sedang hangat di twitter. Segala perkara yang anda kongsikan akan ditayangkan kepada pengikut anda dan akan juga ditayangkan di satu laman atau sebuah kumpulan mereka yang mempunyai hashtag yang sama.
Contoh: Jika anda menulis sesuatu dan meletakkan #motivasi, apa yang anda kongsikan turut akan dibaca oleh mereka yang mempunyai hash tags "#motivasi"


9. Favorites: dipakai untuk menyimpan tweet tertentu yang diinginkan (tweet yang kita suka).

10. HeardThrough (HT) : adalah simbol yang kita pakai untuk menuliskan tweet berdasarkan sesuatu yang kita dengar dalam kehidupan nyata. HT ditulis di depan tweet yang ingin kita dimasukkan.
.....................................................................

So now dah tahu caranya bukan? Apa tunggu lagi? mari kita ber'tweet! Gambar di atas ini merupakan skin paling latest dari twitter! Lebih tersusun dan kemas nampaknya. GOOD! Follow twitter myravea di SINI dan jangan segan silu untuk bertegur di twitter ya. *wink*




p/s : Entry ini hanya sekadar perkongsian, kalau ada yang terkurang harap maaf je awak :')




22 komen dari sweety:

Nyamuk Terbang said...

dh terer dh...hehe

aRa ❤ aFiq™ said...

nice tips myra :)

Lyssa Faizureen said...

Done Follow sis ! Yess ! :) hehehe :DD

~eZmALiZa~ said...

adik myra,

jgn lupa masukkan dalam entry pasal tweet protected. sometimes newbies protected account mereka. walhal mereka tak tahu ape keburukan dan kebaikan protected account nie :)

gdsbnga said...

sekarang nii kalau nak panggil kawan ke aape , tweet jee . malas nak bazir kedit mesej die . kekeke . ini jimat namanye ;)

fatin amalina husna said...

huk3..xdak twitter..
mlas nak tweet klau ada pon..kah3..

nabeela♫ said...

akk..sy bwu je wt twitter..
hee~
thanx aw wt p0st nieh!
skang sy dh fhm la cket cena nk gne twitter nieh..:)
tp cmne nk ms0k an gmbr dlm twitter eyh??

myravea said...

@Nyamuk Terbang Dah teror xleh baca. kuikuikui

myravea said...

@aRa ❤ aFiq™ Thanks for reading dear :)

myravea said...

@Lyssa Faizureen hihi. thanks dear :)

myravea said...

@~eZmALiZa~ Alamak kak, tak teredit da. heee. rajin nanti edit balik :')

myravea said...

@gdsbnga huhu. kuasa teknologi sekarang

myravea said...

@fatin amalina husna Ada kanla :)

myravea said...

@nabeela♫ Same2 dear. thanks for reading :)

Lady Emilya said...

dah lama follow akak, tapi segan nak tegor huhu ^^"

Jay said...

Jay dah follow myra kan..:)selalu reply tweet myra..

Namee Roslan said...

saya sampai la ni taktau nk guna dan tak guna . hehe

Atiqah Wadiah said...

dh follow dh :) nnt tegur2 lah slalu ye :)

AlyNn NyzAa said...

niCe tiPs lAh...t kitA cubA2 :)

Cik Nurul said...

nice tips! follow ur twitter sweetie.. ^^

kay_are said...

wat twitter sebab ikut kawan2.. last2 langsung tak jadi ape pun twitter tu..

shera haifa said...

nice share.. bukan tahu sngt pun sal tuit tu..