Kenapa perempuan suka shopping?

Friday, January 20, 2012

| | |
Assalamualaikum


Hye ladies! Entri kali ini related with us laa iaitu si kaum hawa yang ayu lagi sopan santun. hewhew. First question yang perlu ditanya, "Benarkah perempuan kuat dan gila shopping?" Jawab jangan tak jawab, jawab dalam hati pon boleh. huhu. So now, let's get started!


Perempuan sukakan kecantikan bukan? Bila agenda window shopping setakat mahu lihat-lihat jeling-jeling pada mulanya, akan bertukar kepada hand shopping selepas hati tidak tahan dek tertawan dengan kecantikan barang yang dilihatnya. Setuju atau tidak, bila menahan keinginan itu hati bagaikan meronta-ronta mahukannya! Oh, itulah perempuan -.-


Bila difikirkan kembali, barang yang dibeli hanya membawa kepada pembaziran yang melampau! Yeah, membeli dengan nafsu yang membuak-buak memang membazir namanya. Kadangkala, banyak barang yang dibeli tapi pakainya tidak! Membazir itu kan amalan syaitan. So, adakah shopping complex itu memang penuh lagi mampat dengan makhluk itu? Oh, mungkin.


Perempuan suka shopping mengikut :
  • Keperluan
  • Kehendak


Eh, benarkah perempuan suka shopping disebabkan oleh keperluan? Kalau YA, baguslah thumbs up! But, rasanya perempuan memang suka sangat shopping disebabkan oleh kehendak bukan? Let me give you an example based on pengalaman di sekeliling saya. 

"Nak beli lah DSLR ni sebab kaler pink! Comelnya!"




"Auch! Sangat gojes beg ini, i wanna buy it! Beg yang dipakai sekarang tak cantik macam yang ni"

"Jam yang lama bateri dah tak berfungsi, malas nak replace bateri baru sebab dah jemu lah dengan jam yang sama. Kalau beli jam baru ni pon OK jugak kan?"

"Eh, sekarang trend pakai platform shoes kan? Saya nak satu!"



Look, adakah contoh-contoh di atas adalah anda? I've told ya, kebanyakan dari kita membeli kerana kehendak dan bukannya kerana keperluan. Kalau membeli mengikut keperluan, semestinya kita tidak demand itu dan ini, nak yang macam tu dan nak yang macam ni bukan? *sigh



Now, jawapan kepada kenapa perempuan suka shopping?
  • Kepuasan
  • Keinginan dan kehendak
  • Keperluan
  • Mengikut trend
  • Hilangkan stress
  • Sukakan barang baru

Korang ada jawapan lain untuk soalan "Kenapa perempuan suka shopping?". Jom share di sini kerana sharing is caring! hewhew



55 komen dari sweety:

i'm ezza haniza said...

saya pun suka shopping sebab nafsu yang amat tinggi terhadap barang2 lawa. tp tak pakai pun kalau beli .tmbah2 baju, pakai baju yg sama je,ghaahaha

~eZmALiZa~ said...

pada hemat saya, saya tidak kisah jika saya adalah seorang perempuan yang kaki shopping. yang penting, saya tidak menyusahkan sesiapa untuk meminjam wang. tambahan pula, saya tidak membeli barangan yang berjenama yang mahal harganya. biar berkualiti dan harga berpatutan. :)

skema tak jawapan kak ezma? heehhe :P

beLLa said...

shopping dpt kurgkn stress tau. btw, nikon1 tu super duper cute! aritu usha dslr, pgg nikon1 pink. ya ampun, macam maenan pun ye gak. sgt comel! ;)

izzat said...

klw da nma gulz tu...mmg habit la ber'shoping' kn...hehe

Nurul Mazni Sawal said...

shopping is retail therapy dear.. pernah dengar?? hehehe.. kadang2 tension sangat, cubalah shopping.. memang hilang tension+berkurang duit kat poket :P

syirah rasid said...

cantik dslr tu. T.T
ye semua sy suka :(
tp nk dslr tu :(

Cik Suriz said...

suka shopping tapi tak ada fulus nak realisasikan. muahahaha

pondok usang said...

pmpn ske shopping sbab ade org tlg bayar kn kot :)

DanieL AdiE said...

Ada gak lelaki yang sangat suke shopping gak..

Contohnya...SAYA!!

Ardini Humaira said...

betul3...
hehehe biasala pempuan :D

Penjual Reflesia™ said...

hahhaa...betul jugak kan? kekadang window shopping je..tapi bile tengok itu ini, semue nak..ekeke.. syieda la tu..

nur anis said...

konon-konon nak window shopping je..saje nak jalan-jalan. tapi rasanya mesti ada jugak yang sangkut untuk dibeli kan..huhu

Nurul Iman Rosman said...

Sememangnye perempuan dengan shopping memang sehati sejiwa, dah tak boleh nak dipisahkan dah :D

Jay said...

mmg betul apa yang myra katakan sebab2 perempuan suka shopping..ada juga lelaki yang minat shopping..:)

miss keila said...

saya akn jadi tak keruan bila tengok pashmina dan kasut...==" rasa macam nak beli satu kedai tu je..

fatin amalina husna said...

kdang2 prasaan shopping tu syok yg mnjadi-jadi..xtaw knapa..
tp klau xdak duit x beli jgak..haha..

nawariah :) said...

okay, entry ni sangat-2 setuju. huhu selalunya memang orang beli then dah lama pastu tak pakai :D hihi

Eza Boom Boom :) said...

Asal shopping je rasa happy. hihi. tak tau kenapa.. :P

tieha ismail said...

ha'ah begitulah perempuan...bukan perlu sangat pun...kadang-kadang tengok orang lain ada, dia pon nak jugak!

shera haifa said...

kalau ada duit banyak suka juga shopping. tp xde duit mampu telah air luir je lah..huhu

ain soofiyah said...

fitrah seorang wanita.. erk.. hehe

myravea said...

i'm ezza haniza : Tahu xpe, beli tapi xpakai sgt membazir kan :')

myravea said...

~eZmALiZa~ : hehe..skema la kak ezma :') berkualiti tp berpatutan, yaaa mmg betul :)

myravea said...

beLLa : betul tu dear, memang dpt kurangkan stress, sbb tu bile stress je jadi kaki shopping. hewhew

myravea said...

izzat : tidaklah habit, tapi kemahuan..huhu

myravea said...

Nurul Mazni Sawal : yep2, penah dengar dear :)

myravea said...

syirah rasid : samelaa kite :')

myravea said...

Cik Suriz : takpe, tunggu ade fulus nanti yek lepas tu lepaskan giann..hihi

myravea said...

pondok usang : eh, tak jugak. Myra bayar sendiri je? huwhuw

myravea said...

DanieL AdiE : ada memang ade, tapi more kepada perempuan..hehe..

Tahu dah die tu kaki shopping gak, kalah pompuan..huhu

myravea said...

Ardini Humaira : tahu xpe dear :')

myravea said...

Penjual Reflesia™ : dari window tros jadi hand..huhu..parah sungguh :')

myravea said...

nur anis : mesti ade yg sangkut punyalah. Sebab tu kalau ade niat nak window shopping, silalah simpankan sahaja hasrat itu..huhu

myravea said...

Nurul Iman Rosman : hihi..sehati sejiwa kannnnn :)

myravea said...

Jay : lelaki pon ade yang kaki shopping, and ada yang lebih dari perempuan! huhu

myravea said...

miss keila : betul tu dear :')

myravea said...

fatin amalina husna : memang! kadang-kadang pokai dibuatnya :') sadis

myravea said...

nawariah :) : haa..yang tu yang tak nak dengar tu..huhu

myravea said...

Eza Boom Boom :) : memang!! huhu :')

myravea said...

tieha ismail : tahu takpe..keinginan yg melebihi batas..haha :)

myravea said...

shera haifa : itulah yg termampu bile xde fulus..huhu

myravea said...

ain soofiyah : hehe . ade betulnya :')

Elyzatul Nastaysah said...

ala.gasenye kite tmasok dlm ktegori yg shopping ikot khendak dear.bkn keperluan.mmg boros sgt2;)

AmirahSyafiqah ♥ said...

comel nye DSLR warna pink tu!! ^_^

Faisal said...

nak shoping tak pe,yg penting ada duit..huhu

Aida Omar said...

suka tengok2 je.. belinya tak.. haha. Shopping salah satu senaman dan untuk menenangkan tension itu pun kalau duit banyak. haha

faeza eighteverlens said...

hahah dulu time bljr suke jnjln time ujung2 bulan sbb tau dah kalo jln time ade duit mmg habisss..

haii salam kenal..sy bru nk berjinak dlm dunia blog..mnta kbnrn nk truk link page nie kat blog sy yer..jom2 tukar2 link :)

capt. keon alhan said...

sy tak suka shopping!sakit kaki...

myravea said...

@Elyzatul Nastaysah Kadang-kadang myra pon boros :')

myravea said...

@AmirahSyafiqah ♥ i want it! hehe

myravea said...

@Faisal Betul tu :')

myravea said...

@ Aida Omar huhu..memang pengubat stress! :')

myravea said...

@faeza eighteverlens sialakn dear, thanks :)

myravea said...

@capt. keon alhan bagusla, jimat duit. hewhew :')

Aliff Haikal said...

haha perempuan shopping cerewet :p