Tips : Senyuman punca awet muda!

Sunday, November 27, 2011

| | |
Teringin bukan kalau kita awet muda sampai ke tua?alahai. hewhew. Kalau nak awet muda kenalah selalu amalkan budaya senyum. Senyum dengan ikhlas ya bukan senyuman palsu semata-mata *wink*


Apa ada dengan awet muda ni? Orang kata biarlah umur semakin bertambah tapi tak ditelan dek usia dan masih ceria serta kekal muda dengan muka bercahaya gitu. So, takdelah nampak tua sangat kan?lalalaaa


Banyak bonus lain rupanya dari senyum ni. Alaa, senang je kalau nak senyum ni kan? Sebagai contoh, kalau berangan kahwin dengan putera raja pon mesti dah senyum sampai ke telinga gitu. *wink* So, apa bonus lain yang kita dapat dari senyuman manis di bibir kita?


......................................................................
1. Dapat hilangkan stress
Bayangkanlah kadang-kadang kita akan rasa sedih, penat dan mood down sangat bukan?Time macam ni lah kita kena latih diri untuk senyum. Sebabnya, bila kita senyum dapatlah jugak jadi pengubat untuk kurangkan sikit stress meres itu. hewhew


2. Menurunkan tekanan darah
Eh, pon boleh? Kalau nak tahu, bila kita senyum secara automatik tekanan darah kita akan lebih rendah dan tekanan darah kita memang berbeza bila kita senyum dan tidak. 

3. Awet Muda
See? boleh jadi awet muda owh kalau kita kerap senyum ni. Sebabnya? Bila kita senyum, otot-otot muka juga akan bergerak kira exercise muka gitu *wink*


4. Senyum ialah ubat
Eh ubat? Yessss! dengan senyuman ni lah ibarat hormon endokrin yang dapat hilangkan rasa sakit. Apakah hormon endrokin?Jom mintak bantuan paccik google! hewww


5. Kelihatan sukses
Senyumlah walaupun waktu itu diri rasa gementar so that we can get rid of it dan kelihatan lebih berkeyakinan!


6. Berfikiran positif
May be its gonna be hard for us untuk senyum bila kita fikirkan tentang perkara buruk. But trust me, bila kita senyum tubuh akan terima isyarat bahawa ada hikmah disebaliknya dan kita akan terus berfikiran positif. So keep smiling people!

22 komen dari sweety:

kim heeruul said...

betul tu.
sedap ye u nyanyi..hihi

LaLa said...

senyum, x perlu kata apa2 =D

aRa ❤ aFiq™ said...

senyum sokmo :)

ibnuismaini said...

kalau sengih macam mana? dpt tak benefits mcm senyum? :P

~naddy~ said...

BETUL tuu.. smile oweys !

comel anda.. hehe

Syiqa AD said...

muke akak mcm heliza la ! comell !

myravea said...

kim heeruul : time kasih puji suara i, even u xpnah dgr..kuikuikui

myravea said...

LaLa : btol tu lala..hihi

myravea said...

aRa ❤ aFiq™ : senyum sokmo :)

myravea said...

ibnuismaini : kalau sengih pon ade benefit sbb die tegangkan otot2 muka :)

myravea said...

~naddy~ : smile always too dear..hehe..anda pon cumil :)

myravea said...

Syiqa AD : hehe..heliza lagi :) macih sygs

aReLaN said...

senyum itu sedekah.hehehe..snyum la sokmo

myravea said...

aReLaN : hehe..senyum la sokmo ;)

nurul diana said...

hehehe btul tuu . nk amalkan slalu la lpas nii :)

myravea said...

nurul diana : mari amalkan bersama..hehe

Rashid said...

Tengok je gambar myra terus saya senyum ..kenyit-kenyit mata lagi tu. haha!! (gurau jer ..)

myravea said...

Rashid : kuikui..hanya mampu tersenyum

suha said...

kalo senyum biarlah ikhlas tp jgnla senyum tak bertempat ye..bahaye tu hehe (^_^)

myravea said...

suha : hehe.. soo true! :)

Nur Aischa said...

wahh yg tak sangka nya darah tinggi pun boleh turun?? bagus tu :D kalau mcm tu nak senyum slalu :)

myravea said...

Nur Aischa : tahu xpe..huhu