Terlalu banyak teknik pemakaian shawl yang ada sekarang, yang mana satu pilihan hati?

Friday, September 23, 2011

| | |
Mulanya dari tudung bawal, beralih pula ke shawl dan kemudiannya pashmina, tudung awning dan macam-macam lagilah yang ada..So, which one yang korang paling selesa?For me, im really in love with shawl compared to pashmina, but why? Shawl lebih nipis dari pashmina yang tebal itu dan lebih selesa dipakai kerana ianya lebih ringan berbanding pashmina..Am i right?Terpulang pada selera masing-masing..


Dulu masa mula-mula ramai mencuba untuk pakai shawl, terkedek-kedek juga kita nak pakai sebab nampak macam best lebih trendy kononnya..Jiwa muda ni, tak lari rasa untuk mencuba bukan? 


Bila dah selesa pakai shawl, lama-lama rasa bosan pulak dengan style yang sama then nak try pulak cara pakai shawl yang lain. Kiranya taknak dah pakai common style la katakan..Masa ni lah, tutorial pakai shawl sangat berguna buat mereka yang mahu mencuba..Aduhai, dah namanya perempuan, macam-macam ragamnya..


Kalau dulu, rasa malu-malu untuk bertukar style itu begitu tebal malunya, tetapi sekarang bila lihat ramai gadis-gadis mencuba pelbagai macam jenis style, so rasa malu-malu untuk mencuba itu kian nipis..Terlalu banyak teknik pemakaian shawl yang ada sekarang, so kita boleh pilih style yang mana menjadi pilihan hati kita..Tapi, kalau boleh biarlah kita confidence dengan apa yang kita pakai bukan?


So, confidence+selesa= IT'S YOU! Rasanya tak perlu kot kita asyik mengikut atau copycat sebijik-sebijik style orang lain, kita pakai apa yang kita rasa selesa dan yang paling penting niat itu biarlah betul..



Lastly buat si gegurl, korang selesa pakai apa? *wink*


Thanks for reading!


84 komen dari sweety:

Nurul Mazni said...

selesa dengan pashmina.. sebab besar.. hehe.. tak kisah.. shawl pun okeyh.. eyh~ senang citer dua2 pun bestlah.. hehee

Myrul Fitri said...

<--- tak geti pakai shawl ' boleh tolong ajarkan tak ? -.-

Mimi Marilyn said...

sweet lorh kak :)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

Mak Dara skrg sedang cuba pakai turban macam Yuna tu hehehe

myravea said...

Nurul Mazni : hehe..myra kcik orangnye, sbb tu suke shawl, xbape gemar pashmina :)

myravea said...

Myrul Fitri : boleh myrul boleh, nanti myra ajarkan yek..hahhaha

myravea said...

Mimi Marilyn : adik pon sweet jugak meyh :)

myravea said...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA : wauu..hehe..myra belum rasa nak try style tu lagi..hehe..

pRiNCe said...

<---lelaki ..x tahu ape2...^_^

myravea said...

pRiNCe : ahahaa..xpe, u nak blaja jugak ke putera?huhuuu..nanti gathering lagi, i ajarkan :P

Alia Azmi ◕‿◕ said...

alia suka pashmina & shawl satin .
sebab besar & tak jarang . tu yg penting . sebab tujuan kita nak tutup aurat :)

ZWAN SABRI said...

suka usha tgk gurl yg pakai shawl.. ;)


MySuaraBlog: Cinta Jarak Dekat ke Cinta Jarak Jauh?

myravea said...

Alia Azmi ◕‿◕ : hehe..ak ah, pashmina xjarang dan besar, tapi buat si kecil molek macam myra ni, kalau pakai pashmina, jadi xkemas..hehehe..

thanks for reading dear :)

myravea said...

ZWAN SABRI : heheh..myra pon suke usha jugak ;)

Cik tikah said...

suka pakai tudung bawal je. hehehe...

myravea said...

Cik tikah : hehe..tudung bawal senang kan, tapi dululaa sebab skarang bile myra try pakai balik, rase kembung-kembung..uwaaa.. :')

bilal binti robah said...

selesa dgn pashmina
sbb labuh
leh tutop buahdada ahkak yg mantop ni
kehkeh
tp pashmina tebal la kain dia
panas la pulokk

#oke tetiba merungut membebel tanpa arah tuju. hahah

gadis bunga said...

saye suke pashmina drpd shawl :))

Azzah said...

suka pakai tudung sarung..kalau pakai shawl nampak cam gemuk

Elyzatul Nastaysah said...

ala.myra pakai pape pon maintain cun je tau dear=)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik jer tgk pemakaian shawl myravea ni.. ;)

Ailyl Rozanna said...

pape pn tudung bawal paling senang di pakai .. ^^

0nenanina Vanilla said...

na memang xreti nak lilit belit shawl ni..setakat ni pakai tudung bawal n tudung malas.haha.. tudung malas? nak try tapi nantila..

♛ Azie Azra ♛ said...

skrg tambah satin shawl kan? ngee. bg azie suka pashmina kot sbb sng nak btk buat hana tajima style. azie ske style tu tp nak bersiap agk lama je. ngee

myravea said...

bilal binti robah : ngehehe..ahkak ni, ramai gak suke pashmina sebab die lebar, so jadinya labuh :)

myravea said...

gadis bunga : hehe..ramai rupanya suka pashmina ;)

myravea said...

Azzah : Myra kalau pakai tudung sarung nampak lebih matured..adoi, xsuke..hehe

Atiqah Wadiah said...

skrg pakai shawl n pashmina jerk..kdg2 syria..bawal mmg dh tolak tepi..x reti sgt pakai tudung bawal..huhu..

myravea said...

Elyzatul Nastaysah : ahaaa..xsemestinya sygs, xsemua sesuai..hehe..thanks for comment my dear ;)

myravea said...

LiLy @ MumMyQiStInA : adoii, maluu..myra pon main pakai je sygs..hehe..thanks for comment tau ;)

myravea said...

Ailyl Rozanna : awww, pingsan jap akak aily cumil ni komen..hehe..myra da try pakai balik tudung bawal, tapiii, emm jadi kembung2, da tak reti daa..sobss :'(

myravea said...

0nenanina Vanilla : tudung malas tu tudung sarung kan dear?hehe..myra tak sesuai pakai tudung tu, nampak macam maccik..adoi2 :')


Thanks for comment my dear, NA

myravea said...

♛ Azie Azra ♛ : hehee..ramai suke pashmina sebab ngah gile style hana tajima..hehe..comel kan style tu ;)

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,,,ni citer pasal apa ni,,,tak pernah pakai pun,,heheh

MiSz fiFiEyQa said...

nak try jugak shawl n pashmina sume tu...tapi tak berapa nak pandai la...selalu buat lain jadi lain...huwaaa~~~

myravea said...

yen(toka ziizokukuto) : ahahaa..meh myra tolong ajar meh meh ;)

myravea said...

Atiqah Wadiah : samela kite dear..hi5! :)

myravea said...

MiSz fiFiEyQa : belajarlah dari membe yang tau pakai dear :)

Elie Lily said...

bg elie pakai shawl, memang fail! tudung bawal je cukup la..ehhehe

myravea said...

Elie Lily : hehehe..dulu myra reti pakai, tapi sekarang stok tudung langsung takde..uwaaaa

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

boboy jwb = tudung bawal. :)

p/s: lawat dak comel myravea jgk ;)

Noraien said...

ske pakai pashmina,selesa jeee.


skrg tgh blaja gaya shwal hana tajima :D

myravea said...

Iz.Eusof (Abg Stalker) : ahahaaa..penah pakai ke abg stalker? :P

myravea said...

Noraien : Thanks for giving ur opinion my dear :)

azyhah said...

da lame ta kai selendang.. malas na belit2.. hehe

myravea said...

azyhah : hehe..bestla belit2 yunk ;)

aRa ❤ aFiq™ said...

sonok tgk owg kai selendang..tgk cik myra kai pown cute jew.. p ara cm mls skunk. + slalu mgun lmbt g kls.. ta ley la kai selendang.. huhu

myravea said...

aRa ❤ aFiq™ : hehe..pkai shawl kejap je dear..lilit skali pastu siap..hehe..

practise make perfect! *wink

[sutera kasih] said...

sy pakai mana yg rs selesa..kdg2 ikut mood heeee

Rtp Farra Arisha said...

seriously, arisha tak alert sgt akan fesyen shawl..but i love to see anybody wears that on their heads..nampak comel je kan, colourful lagi ;)

Citarasa Rinduan said...

kak mmg zero ttg shawl.. nama2 shawl pun tak tau..
dik
salam persahabatan, kak datang dr blog kak adza..

nuruashia ♥ said...

aummm..kamu comey laaa :) ske tgk...

myravea said...

[sutera kasih] : myra kalau ekot mood pon, shawl jela yang sempat rembat pon, da xde stok tudung..sobss

myravea said...

Rtp Farra Arisha : hehe..good for u, nanti arisha try pakai shawl pulak yek ;)

myravea said...

Citarasa Rinduan : hehe..Salam persahabatan jugak kak, thanks singgah sini tau :)

myravea said...

nuruashia ♥ : aummmm balik kat diee..hehe..kamu pon shomel dear ;)

Cik Eka said...

eka lebih suka shawl seab lebih lembut dan selesa..pashmina kan tebal..

tapi skang ni macam2 cara boleh buat kan..
asal tutup dada dan leher serta sesuai dgn kita...dah okey dah..hehe

myravea said...

Cik Eka : btol tu sygs..asalkan ttp dada, leher tuuu..hehe..myra pon suke shawl.. ;)

Hizami Rahim said...

hehe. memang banyak. ikut la nak wat macam mana pon. asalkan tak nampak macam kena balut sebab eksiden. haha.

Kaio said...

inilah fenomena tudung ular tedung yang ramai orang cakap tu. nice. as long as menutup aurat xpelah.

www.kaio.my

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Atul selesa dgn tudung bawal. Teringin sgt nk pakai shawl, tp xde keberanian nk pakai. Hehe.

myravea said...

Hizami Rahim : haha..adoi, ayat sangat mendalam tu zami..pheww..tau xpe, jangan sampai nampak seperti balutan eksiden ya kawan-kawan ;)

myravea said...

Kaio : agagaa..fenomena ular tedung? ada yang panggil 'kobra'..ngeheheh..

myravea said...

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim : Masa awal-awal, memang macam tu sygs, xpe, cuba je pakai..Nanti bila da biasa, mesti rasa suka..hehe

Sheda Argos ツ said...

x suke pashima susah pakai hihi suke shawl simple hihi

myravea said...

Sheda Argos ツ : hi5 sygs!hehe..suke shawl jugak ;)

eddy syrol said...

tak pakai tudung ye..hehehe

jom singgah sini
yazidy tak suka pura-pura


Hizami Li cakap pasal daniel adie

myravea said...

eddy syrol : awk laki, tak payah pakai ye..huhu

Official Hamizah said...

Mana-mana pun selesa. Tapi, banyak gaya shawl memang memeningkan.

p!q4h b@guss said...

saya suka shawl.. shawl pilihan hatiku..haha

syieda_joy said...

syieda baru berjinak-jinak dgn shawl..haha..lagi la jauh ttinggal..

hikhik..^_^

myravea said...

Official Hamizah : hehe,, bnayak gaya shawl sebab semua dah bosan gaya shawl yang biasa..hehe

myravea said...

p!q4h b@guss : gimme 5 dear! hehe

myravea said...

syieda_joy : takpe, pelan-pelan mengayuh perahu :)

chiqubie said...

da lame tak pkai tudung bawal..hik3..
shawl kot..senang nak belit..hehe

myravea said...

chiqubie : samela kite dear ;)

Run Away said...

sweettt..../salam kenal...;d

Miss A said...

selalu gak rasa macam taktau nk buat style ape bile pakai shawl.. last2 bukak youtube praktis pakai sambil tengok tutorial hehe..

pashmina ok gak cuma dia lebar sikit so bila dh lilit2 nmpak serabut.. tp still kalau tau pakai serius nmpk cntik kn? :)

myravea said...

Run Away : salam kenal :) tq

myravea said...

Miss A : hehe..ur right dear :)

Nurul dot..dot..dot said...

nak try cara pashmina cara nurul x hehe ^ ^

nurul buat entry video baru..jom singgah =)

VIDEO: PASHMINA AND EARRINGS

myravea said...

Nurul dot..dot..dot : suda terjah sygs..hehe

miera-in said...

ikut keselesaan diri..tpi jgn la terlampau ikut fesyen sgt..means xkna gya ..peace ^_^

.ain. said...

kalau cantik pakai pape pon tetap cantik. hikhik :)