Tips : Bila marah, apa perlu kita buat?

Wednesday, July 6, 2011

| | |
Bila marah, rasa macam keluar angin kat telinga
Bila marah, rasa macam urat kepala sedang tarik menarik
Bila marah, rasa macam nak baling benda depan mata
Bila marah, rasa macam nak bertukar jadi HULK badan hijau mata merah biar semua orang lariksss!
Haaa...ada berani?

Ya, bila marah kadangkala kita tak sedar apa yang kita buat..Emosi kadang-kadang mengawal tingkahlaku kita..Bila hilang rasa marah tu, baru terfikir..Eh apa aku buat tadi?Kenapa aku buat macam tu?Malunyaa sobs sobs >.<


Haa, baru tau malu..Lain kali try control dulu marah tu, cuba untuk bertenang dan orang yang ada dengan kita pada waktu tu mungkin dapat kurangkan tahap kemarahan kita..Yela, takkan awak nak lepas marah kat kawan sebelah tu tiba-tiba?Tak pasal-pasal je die kena..So, mestilah kena ada sifat malu ketika marah supaya marah itu tak menguasai diri korang ketika itu..


Tapi, ada baiknya jika kita cuba amalkan doa ni..Hopefully berkesan..Bila rasa marah itu muncul, tarik nafas dalam-dalam dan start berdoa..

15 komen dari sweety:

Finaz Jaafar said...

hikhik..saya selalu marah..memang jadi hijau agaknye..tapi bukan jadi hulk..! jadi fiona bini shrek tu ! agagagag

aRa ❤ aFiq™ said...

btol 2 myra.. ara kdang2 ase na tgelak bla tingat tyme kte mrh yg ta tntu pasal.. hehe

LaLa said...

kadang2 terlalu marah sampai lupa semua doa...hahaha

syer said...

aish..yg hulk 2 cm x bpe t'rse la plk..hahahaha..btw..good info :)

Cik Asma BLuppy said...

kadang2 marah ni lagi merosakkan keadaan kan?

tucintiut said...

good info.... tq

ciknabil-a said...

thanks utk entry nie. :)

myravea said...

Finaz Jaafar : hahaa...ok la tu jadi fiona, ayu sket..hohooo

myravea said...

aRa ❤ aFiq : huhu..pastu mesti rase malu..slamatla myra jnis marah n cpt cool *wink*

myravea said...

lala : haha...susah gituu..xpe2, kite cuba yek :)

myravea said...

Cik Asma BLuppy : betul tu yunk!

myravea said...

tucintiut : thanks for reading :)

myravea said...

ciknabil-a : same2 dear :)

myravea said...

syer : elelee syer, trase la tu kan kan..haha..ko ble marah aku pon takut weh! :P

aTy _faRed~ said...

biler akak marah... akak suker diam.. kalau akak bercakap..ape yang kuar dari mulut tu jadi 'bisa'.. daripada menyesal kendian hari sebab terlopeh cakap..baik diam jer..:)