Kenapa perlu mencarut?Sedapkah untuk didengar?

Wednesday, July 20, 2011

| | |
Apa itu mencarut?Pada anda, adakah mencarut itu suatu perkara yang biasa?Salahkah jika kita susun atur ayat yang bersih daripada segala perkataan yang baunya agak hanyir-hanyir ikan misalnya?Salahkah?


Kadang-kadang rasa macam nak tolong susunkan ayat dari mulut-mulut mereka supaya sedap didengar dek telinga ini..Kadang-kadang terfikir pula apa yang best sangat mencarut ni?Tak boleh nak cakap elok-elok ke?Perlu ke nak cakap kasar?Gangster alam mana mereka datang ni?

Bayangkan seorang perempuan yang bertudung ayu di depan kita..First impression mesti kita anggap sopan je dia ni..Tapi bila start berbicara, ewaah kemain sedap ayat dia.. @#$%^&* jugak yang dikeluarkan..Sentap!

"Don't judge a book by its cover"..Yeah, ayat yang paling sesuai untuk diungkapkan..Jika carutan itu sebati denganmu, berubahlah..Bukan semua jenis tak kisah, bukan semua jenis hidup kau lantak kau, bukan semua jenis tak panas bila dengar carutan di bibir telinga dan bukan semua yang tangkap cintan dengan carutan..


Sedar tak sedar, banyak keburukan mencarut sebenarnya :
  • Tak sopan
  • Menyakitkan hati orang lain
  • Tambah dosa bukan tambah pahala
  • Buat ramai yang menyampah


So, kasihanlah pada mereka yang tidak begitu gemar untuk menikmati kata-kata kesat ni..Bikin panas telinga dan hati..Maka terpaksalah masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..Bertimbang rasalah sama ya..Kita hormat orang, orang hormat kita.. :)



Thanks for reading!

33 komen dari sweety:

eiYja_cHum3yl said...

betol2...sy setuju...xpaham betol org yg suke mencarut ni...

pRiNCe said...

dtg untuk knyit mata..:)..haha..
x nk mencrut,,nk jelir je..:P

adiba ramli said...

betul jugak tuuu....buat dosa...

btw, jom komen entri2 saye

http://bclakadiba.blogspot.com

isma said...

betol.. aku penah tampar mmbr aku sebab dia sembang dengar aku mencarut. memang time tu terlepas tampar. klu dia buleh terlepas mencarut.. why not aku terlepas tampar... :)

myravea said...

eiYja_cHum3yl : tulaa, myra xleh dengar sangat org yg kuat mencarut ni..rase mcm grrrrr *wink*

myravea said...

pRiNCe : haha..tak boleh tak boleh

myravea said...

adiba ramli : thanks for reading dear :)

myravea said...

isma : fuhh...hebat!rasakan tamparan hangat..hehe..jangan kena tampar balik sudahlaa..tak pasal-pasal ade game tampar2..hihi..larikssss

i e L a said...

mencarot lagi tambah dosa. tapi asal laa ramai sgt yg suke mncarot kann. lagi lagi bila time mara. huhuhu :)

♣dya aien♣ said...

betul.. betul..
setuju dgn entry ni.. :)

✿ cik pieQa ✿ said...

like3 dis entry. tOtally agree. ta tau ape yang best sgt bila mencarut marut nie ^_^

Elyzatul Nastaysah said...

kekadang mmg geram dear tgk org suke mencarot ni.muke diorg bese je cam pkataan yg diorg gunakan tu elok sgt.kte lak yg jadi malu mendengaunye=(

myravea said...

i e L a : hee..time marah tu slalu gak dgr..tp yg xtahan bergurau pon nak kne carut2?haihhh =.=

myravea said...

♣dya aien♣ : thanks for reading dear :)

myravea said...

Elyzatul Nastaysah : betul betul..malu =.=

myravea said...

✿ cik pieQa ✿ : thanks dear :)

fatin natasha :) said...

post ni mcm sesuai tuju dkt pompuan tu, nama je bertudung, tp...

u know who i meant :)

Wanie said...

selalunye yg suke mencarut ni laki la..
mungkin dah biase jadi dah tak pike perasaan org lain yg dengar..

h a i z am said...

mcarut tu sbnrnye :
1. lpskan nafsu marah
2. care m'ekspresi perasaan
3. cpt emosi
4. do first, think later.

;)
amazing blog u own!

myravea said...

Wanie : laki mmg slalu, tapi xsemua jugak..hee..pompuan je kalau carut2 xmanisla..

myravea said...

h a i z am : hehe..emosi sangat tuu..thanks :)

..hizamirahim.. said...

hehe.
betul2.
kdg2 rimas baca status yg penuh dgn makian.
:)

mrsbeauteous said...

salam pekenalan,
saya newbie here..silala jd follower saya k.

neway mencarut tue penting,kadang2 mencarut juga blh buat kita merasa lega sbb dh mencarut lepas kan apa yg ptt dan terlepas apa yg x ptt

harus lah kt mencarut seswaii waktu dan tmpt nya.. tkt nnt mencarut tak tentu pasal menjd masalah lain pulak d kemudian hari nye.

hafiz hafizol said...

lelaki x suke mencarut.. muahahaha...

Luqaz™ said...

btol3.. ape lah yg bestnye dgn mncarut tu kn.. wt sakit hati je dgr.. :)

singgah dari www.LUQAZ.com

myravea said...

..hizamirahim.. : huhuu..memang rimas kan ;)

myravea said...

mrsbeauteous : hehe..lepas mencarut rase lega ye?hehe.. :)

myravea said...

hafiz hafizol : haha..tipuuuu!!

Cik Ct said...

huuw..memey arr.. x perlu lah nk mencarut2.. bukan ade pape pun..
mgkin bg org yg ckp tue ase puas kot.. biar jee.. t dierng sedar gak..
urgghh, seramnyer,,, hehe..

Apel D. Doragon said...

tp kan...

sesetengah org tu kalau kite dngar dia mencarut(bukan tujuan marah),,, maybe care dia lain sikit kot,, rase terhibur.. kelakar.. n happy.. mesra...

tp this dont apply to evryone.. xsmua ade telen camtuh..

pmpuan lak sgt2 hudus kalau mencarut

myravea said...

Cik Ct: hehe..maybe jugak, btol kot tu.. heee

myravea said...

Apel D. Doragon : hee..penah jugak jumpe orang mcm tu, tapi selalunya lelaki laa yang ade talent tu..huuu

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

xleh komen kat chat box ..knp errr:)


excellence .