Tips : Untuk mereka yang putus cinta

Sunday, June 12, 2011

| | |
"Time heals?" ada yang benar dan tidak tentang masa berkabung dan libur ini, kerana tidak semua luka itu sama, dan masa bukan penawar terbaik cinta. Banyak kesan perpisahan bergantung pada cara, dan cara itulah yang banyak mempengaruhi emosi diri serta jangka masa.


Jangan dengar radio atau metallica. Sebaliknya banyakkan membaca, berdoa, bertahajud. Apabila hidup kita terlalu dicoraki 'si dia', memang sukar untuk kembali sendiri. Tetapi inilah masa untuk berdikari, melihat diri dan pergi membeli-belah atau melancong! Keluar beramai-ramai amat mengubati, tetapi nurani sendiri perlu cekal kerana teman bukan wujud 24 jam 7 hari seminggu. 

Tetapi, segala perkara yang memudaratkan diri perlu dihindari. Mendengar nasihat teman amat perlu disaat-saat ini.

Bersedih memenatkan jiwa, dan jgn sesekali memenatkan jiwa dengan berduka sentiasa. GET OVER IT!

Hanya org2 yang teguh jiwanya mampu menjadi sahabat setelah berpisah. Jika anda merasakan anda seorang yang nostalgik, pendendam dan 'pembunuh bersiri', silalah tegas memadamkan si dia dari layar memori, tanpa mengambil masa terlalu lama. Lapan dari sepuluh orang yang kita temui semasa hayat hanyalah diciptakan menjadi kenangan, walau pernah rapat dan intim. 


Teruslah menjadi manusia. Belajar memperbaiki diri, belajar ceria dan juga melatih personaliti agar lebih positif dan optimistik. Yang utama, mulakan usaha dengan menyayangi diri sendiri dan menghargai segala keistimewaan dlm diri. Percayalah, anda akan perlahan-lahan bertambah yakin dan bersedia akan perhubungan seterusnya. 



Kredit kepada Tentang Cinta

24 komen dari sweety:

NURUL AINI NORAZMAN said...

waktu putus cinta dulu aini suka search kat google cerita lawak,. mmg berkesan n buat aini tergelak n lupakan dia,.=))

paiz said...

cadangan menarik~ heheh

unieMARKS :) said...

love this entry :P

Kiera Qaira said...

:)
nice entry...

Cik Lya said...

hhuhuhuu...
good tips... :)

myravea said...

NURUL AINI NORAZMAN : wahh..cerita lawak?fuhh fuhh..nice2 :)

myravea said...

paiz : thanks for reading :)

myravea said...

unieMARKS :) : i love u too, eh!i love this entry jugak..ngehehee :P

myravea said...

Kiera Qaira : thanks for reading dear :)

myravea said...

Cik Lya: thanks for reading dear :)

Cinoi said...

Hai. !st time di sini.

Waktu putus cinta dulu aku buat mcm nothing happen. TUlis blog mcm biasa.

DanieL AdiE said...

thanx Myra singgah blog adie..

Terharu sbb blogger terkenal singgah blog adie yang x seberapa tu..

myravea said...

Cinoi : wahh..bestnye mcm tu! :p

myravea said...

DanieL AdiE : my pleasure adie, thanks dtg sini jugak :)Ur blog best ape kan kan.. *wink*

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

bukan senang nk lupakan orang yang kita syg kan...

Ardini Humaira said...

sape frust menonggeng kes putus cinta kita piat jom hehe

myravea said...

Shiety Myra Chubbyra : seriously sgt susah..sobsss

myravea said...

Ardini Humaira : hehee..jom2

Scya Lollita said...

cik scya pun pernah la gakk ptus cnta tp mse uh zman gilaaaaa x mtg . blog je lah tmpat mluah rse ilangkan rse sakit hati h0h0h ..

tp btol la x boleh dok sorg2 nt tringat2 (':

myravea said...

Scya Lollita : hehe..btol2, kalau dok sorg2, mulaa laaa die.. :')

vampire's lovex said...

betol,harapan yg kata 'nnti dia datang balik' tu cam bohong diri sendri je...

better move on kan...selagi tunggu,lagi tu la tak boleh nak move on..and ya,kalau setahun x leh move on jugak,mybe ada bnda x betol dalam diri kita tu..

putus cnta je kot... org lain,hilg parents bagai,tp tetap boleh terus kan hidup..bukan lupa terus,tapi accept and adapt situasi tu..kan??

okay,panjang lak komen :)

nadia ar-rumaisha said...

sis setuju dengan banyakkan membaca, berdoa dan tahajud...actually, itulah sebaiknya...

uglyduck said...

bole jadi dr. cinta kot. /^,^/ v

tucintiut said...

BAGUS LAH ENTRI NI....i likeee...