Haiwan peliharaan pilihan ramai

Thursday, June 2, 2011

| | |
Kali ni nak mengomel pula tentang haiwan peliharaan..Korang ada?Haiwan peliharaan jenis yang mana satu menjadi pilihan hati korang?Tak kisahla sama ada haiwan itu sekecil semut atau sebesar gajah, ianya tetap haiwan peliharaan..*senyum*


Selalunya haiwan peliharaan yang menjadi pilihan hati mestilah yang comel omel tu kan?Bila comel je mesti rasa geram sampai nak bawak tido..ewaah, selamat ianya haiwan peliharaan bukannya orang peliharaan sebab tu tak berdosa kalau nak bawak tido sekali malah bertambah pula pahala bila sayangkan binatang ni kan..hehe

Dalam banyak-banyak haiwan peliharaan, dari kecil sampai sekarang kucing meow meow itu tetap menjadi pilihan hati yang P E R T A M A..Tambah-tambah yang bulu lebat tu, cedapnye nak dukung peluk-peluk, cekik-cekik die..Eh, cekik? Itu K E J A M



Tapi sekarang haiwan yang tengah H O T di pasaran ialah sugar glider..Die sangat kecik molek dan senang untuk dibawa ke mana-mana dengan hanya meletakkannya di dalam kantung kecik dan siap untuk pergi bersiar-siar dengan tuannya.. Kiranya menjadi peneman setia di mana-mana sahaja..Harganya pon sangat hot dalam lingkungan RM200++ untuk haiwan kecik molek ni..Err, berbaloikah?



Dulunya haiwan ini pernah menjadi pilihan hati ramai, namun setelah sugar glider menjadi pilihan hati , hamster mungkin menjadi pilihan kedua..Dulu, adik myra pernah bela hamster ni, tapi i'm too scared nak pegang belai-belai die sebab takut die gigit..Lagi satu disebabkan hamster ni kadang-kadang nampak sejibik macam tikus, rasa geli-geli itu menguasai diri..


Haa, ni lagi satu haiwan comel omel dan gebu siap kena tahan diri dari mencekik-cekik beliau..hehe..Agak-agaknya, susah tak nak bela arnab?Best tak?


Flower horn ni pon pernah menjadi pilihan hati ramai..Kalau tak silap, makin besar kepala dia, makin membawa tuah kepada tuannya..Betulkah?Dulu ayah myra pernah bela ikan ni, salah sekornya menjadi ikan 'emas' ayah..Pabila berakhir hayatnya di muka bumi ini, maka air mata si ayah jatuh terburai di atas muka bumi ini tanpa disedari..Lihatlah, betapa sayangnya untuk merelakan ia pergi..



Dan yang mana satu haiwan peliharaan kegemaran korang? *wink*

19 komen dari sweety:

Liyana Aziz said...

erk, mungkin ikan kot.. heheheh.. sedang menjinakkan diri dengan kucing.. hanya kucing setakat ni.. hamster? never! hahahahah

myravea said...

@liyana : btol tu, xmo hamster! hihiii

Akid azami said...

kucing dengna hamster sangat comel lote :D

Cik Asma BLuppy said...

sy plih kucing tp ngah kumpul duit nk beli sugar glider. dua2 pom sngt comel.

myravea said...

@akid : hehee..kucing xpe, hamster takot!! =')

myravea said...

@cik asma : huuu..btol2, due2 tu sgt comel! :)

enyheartsdiamond said...

mestilah meow2 :D

Amiirah-Cassan said...

myra~ hehehe i'm not an pet animal person but bleh larh ~ layannn gak . hehe but no . no cats . just no . no . no . no . no cats . no . hehehe

ENTRY TERBARU: kenapa MIRA fobia kucing???

Hati AF said...

salam,
comel! comel!
akak suke burung..datang le sini tenguk!
http://hati-af.blogspot.com/search/label/BURUNG

~eZmALiZa~ said...

haha..nak bela haiwan? aduii..mmg best la dik...tp kak ezma punye diri sndiri pon tak terbela...ekekeke :D

dulu kak ezma pernah bela ikan taw...lepas tu bile blk kuliah tgk ikan dalam akuarium..semua tekanan hilang taw bila tgk ikan berenang-renang :D

myravea said...

enyheartsdiamond: hehe.meow2 sgt manje kan kan :)

myravea said...

Amiirah-Cassan: alamak, mira fobia dengan cats?pnah kne cakar or geget ek?hehehee

myravea said...

Hati AF : burung?wahh..unik!

myravea said...

~eZmALiZa~ : wahh..ikan, myra suke bela ikan laga mase kcik2 dulu, tengok je dorg berenang dgn sng hati..hehee

gplovers said...

pilihan hati adalah guinea pig aka tikus bekanda aka arkus..x)

mrs redzuan said...

ikan!
hum tapi malas sebenarnya nak membela ni.
btw, i follow u. salam kenal

myravea said...

gplovers: wahh..arkus?heeehe

myravea said...

mrs redzuan : hehee..tenang je hati tgk ikan berenang-renang ..hihi

Fathiah Hamim said...

jiran fa dah dua kali cukur kucing. :(