Jenis-jenis kasut yang anda perlu tahu

Saturday, May 7, 2011

| | |
KASUT
Pentingkah sepasang kasut untuk kita?Jika tidak lengkap sepasang, maka jadilah seperti cinderella kehilangan sebelah kasutnya..Kasut juga dianggap sebagai pelengkap penampilan kita bukan?So, jom kita sama-sama mengenal dunia kasut ni..Rasanya masih ramai yang tahu memakai dari tahu namanya dan semestinya terkena batang hidung ini sendiri *heee ='D

ankle+straps Kasut dan Perempuan
1.Ankle Straps
Ankle Straps mempunyai tali yang dililit di sekeliling buku lali. Straps yg dililit biasanya menggunakan material macam reben, renda dan bahan-bahan lain. Kalau tak ada lilitan, bukan ankle straps lah namanya.



quirky monster flat shoes Kasut dan Perempuan
2.Ballet Flats 
Kasut ni juga dikenali dgn nama kasut ballerina. Ballet Flats ni diinspirasikan dari kasut ballet (tetapi ditransform dari segi material dan cara pembuatan). Ballet Flats ni mempunyai tapak yang leper dan tertutup serta menyerupai sandal. 


kitten+heel+shoes Kasut dan Perempuan
3.Kitten heel 
ialah tumit yang pendek, juga ramping mahupun tirus, biasanya tinggi tumitnya dari 3.5 cm (1.5 inci) hingga 5 cm (2 inci) wіth a slight curve setting thе heel іn frοm thе edge οf thе shoe, sebab itulah design tumitnya agak tirus. 

acc181 Kasut dan Perempuan
4.Spool Heels
Kasut ni lagi tinggi daripada kitten heels bυt nο tοο high macam stilletto.  Tinggi tumitnya lebih kurang 2.0-2.5 inci. Tumitnya agak luas di bahagian atas dan bawah dan sempit dibahagian tengah.

 Kasut dan Perempuan
 5.Mary Jane
Mary Jane adalah istilah Amerika untuk jenis kasut tali atau sandal yang biasanya memiliki tumit rendah, luas dan jari kaki tertutup bulat, dan satu tali ber’buckle‘ menyilang punggung kaki dan/atau sekitar pergelangan kaki.


winklepickers Kasut dan Perempuan
6. Winklepickers 
Juga dikenali sebagai Winkle Pickers adalah gaya kasut atau boot yang digunakan dari tahun 1950 dan seterusnya oleh peminat lelaki dan perempuan rock аnd roll British. Ciri-ciri yang membuatkan ia dipanggil winklepickers adalah kerana bahagian hadapan kakinya panjang, sangat tajam dan cukup runcing.



PlatformShoes Kasut dan Perempuan
7. Platform shoes
Juga dikenali sebagai Disco Boots adalah kasut, kasut bυt, atau sandal dengan tapak tebal sekurang-kurangnya 4 inci tinggi, sering diperbuat daripada gabus, plastik, getah, atau kayu (kasut platform yang bertapak kayu secara teknikal juga adalah terompah).Ianya telah digunakan di berbagai budaya sejak zaman kuno.

mules shoes Kasut dan Perempuan
8. Mules  
Berasal dari bahasa Perancis. Ia merupakan stail kasut tanpa bahagian belakang dan biasanya tertutup dibahagian hadapan. Mules boleh didapati dalam pelbagai jenis kasut daripada tapak rata hingga ke tumit tiggi. 

Chinese Laundry Keep Up Blue Pumps Kasut dan Perempuan
9. Pumps
Kasut ni bertutup sepenuhnya dari depan sampai belakang. Didapati dalam pelbagai ketinggian dan jenis tumit.

yves saint laurent satin peep toe shoe Kasut dan Perempuan
10.Peep Toes
Kasut ni bentuk dia bertutup sama ada depan sahaja ataupun keseluruhan. Uniknya, ade lubang kecil kat bahagian depan kasut.  Kira nampak la sikit ibu jari kaki.


 
 
summer wedges shoes shopping site Kasut dan Perempuan
11.Wedges
Sekiranya anda memiliki tubuh sedikit berisi, tak salah kalau anda nak pakai wedges ni. Tapaknya yang tebal akan menyokong tubuh anda ketika berdiri. Selain itu, ia juga memberi keselesaan buat si pemakai yang bertubuh gempal berbanding kasut bertumit halus. Elakkan kasut bertapak tebal yang bertali rumit sekiranya anda memadankannya dengan baju kurung kerana dikhuatiri anda akan nampak sarat. Memadankan kasut ini dengan seluar akan membuatkan anda kelihatan bergaya. 
Sekiranya anda bertubuh kurus atau kecil, pilihlah wedges tanpa tali. Memakai wedges tanpa tali akan menyerlahkan bentuk kaki anda yang kecil. Seeloknya, padankan wedges ringkas dengan skirt labuh, baju kurung dan kebaya. 


36 komen dari sweety:

aqmalazmi said...

kasut laki plak please...
heee
*gurau..
mcm3 fesen kan sekrg..
hee

aliarosli said...

mak ai, sumenye tinggi2

hahhahahha, tak reti pakai

shaerin said...

nice info !
thanks babe ~

Syarafina Zaini said...

is looking for ballet shoes, tapi blom jumpa yang berkenan n sesuai ngan kaki.. huhu

wedges best, sbb xlenguh walaupun jalan/berdiri lama..

myravea said...

aqmalazmi : heee...ape kate untuk kasut lelaki, awak pulak buatkan entry tu..good idea kan kan ='D

myravea said...

aliarosli : heee..kalau xnk tinggi2, ballet flats sesuaila ngan alia :)

myravea said...

shaerin : my pleasure dear :)

myravea said...

Syarafina Zaini : betul betul...wedges tetap menjadi pilihan hati dari high heels tu *hee*

C I K . F Y Z A said...

info yg amat berguna.. selalu pakai ja tak ambik port langsung pasal nama :p

myravea said...

cik fyza : hehe..samela kitee ='D

Cik Nathrah said...

wah. maceh myra! yg kite tau heels ngn wedges je. hehe

Amira Chan said...

da follow. nice

follow me back :D

Nava Kishnan said...

The mules and boots are my choice, the rest too high and painful to work after sometime.

Its also no point following trends, what is important is wearing what makes us comfortable to walk in.

Aunty P :) said...

omaigad wedges warne oren ngan krim tuh hot !

kAmi dAn mEreKa said...

gayat kot pakai kasut yg tinggi ni,
lagi satu, takut terpelecok, hihi ;)

EJA said...

eja suka semua jenis kasut tinggi..kecuali ballet shoe..huhu..sebab eja rendah..pkai kasut takda tumit maka terserlahla kependekkan eja..haha

Mutiara Bernilai said...

mutiara pakai sandal aje. flat.

xpandai la nak pakai tinggi2, gayat..
:P

Nabila Huda said...

wah3.. sebelum ni tak tau pun nama kasut tu. main pakai ja. skrg dah tau. nice info..

myravea said...

Cik Nathrah : hehe..tau xpe..myra pon cmtu *hee

myravea said...

amira : thanks dear :)

myravea said...

Nava Kishnan : I'm agree with u nava, the most important is wearing what makes us comfortable to walk in. :)

myravea said...

Aunty P :) : haha..jom pi shopping carik jom ='D

myravea said...

kAmi dAn mEreKa : wowww..gayat?hee, itulaa myra pon tkot nak pakai tinggi2 ni *huu

myravea said...

EJA : hee..pakai heels nampak tinggi skit kan..sukee3 :D

myravea said...

Mutiara Bernilai : huu..kalau gayat susah nak pakai tinggi2 ni ='D

myravea said...

Nabila Huda : myra pon xtau dear, yang myra tau heels, sandal, wedges..huuu

bella luna said...

tantikne kasut tu..winklepicker.. wo mak ngah meletop!pom2

cik kumbang said...

cantik2nya suma kasut..menarik..nice info :)

myravea said...

bella : hahah..meletop kebabom!! :P

myravea said...

cik kumbang : :)tq

RIAN said...

suka pump shoes. nampak comel. tak kira tinggi or flat. =)

sarah mohamad said...

saya penggila kasut wedgesss! hiks

asyfiqaz said...

haha pening tengok kasut2 ni..sume nampak lebih kurang jek =.= haha

izni nor ali said...

heee. thanks for the info. skang izni dah taw! hahaha. noob kan? T_T

zahidah dihaz said...

cantik2nya kasut ni..tapi kalau nak beli wajib cuba dulu...kang tak pasal2 melecet kaki sebab salah pilih kasut..huhuhuhu


New Entry: Two more day, time to fly

tucintiut said...

bagus sungguh info ini cik ravea... sy yg selama ini memaki kasut x taw name2 kasut tu..men beli n pakai je...