Tips : Kenapa kita selalu menilai seseorang melalui raut wajahnya dan cara untuk elakkannya

Sunday, March 27, 2011

| | |
Korang pernah terfikir tak kenapa kita suka nilai orang lain melalui raut wajahnya atau sifat luarannya? Tak kisahla dia cun melecun ke, dia kurang cantik ke die kurus keding ke die comel montel ke ataupun hodoh macam beast dalam cite beauty and the beast tu ke dan sebagainyalah..Suke betulkan kita nak judge orang lain hanya dengan sifat luarannya?Tapi kenapa?Don't judge a book by its cover!




keciknye!! sila besarkan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ok STOP! sudah cukup tumbesarannya!


Gambar di Ulu Bendul Recreation Park , negeri Sembilan :)

Milah : Weh, aku tengok budak yang kiri bawah sekali ni macam sombong je..
Maria : Itulah, aku tengok pon die macam sombong giler sebab tak pernah nampak die senyum langsung..dengar cite die ade gadoh dengan si Fafau tu
Milah : Laa..gadoh kenape pulak?
Maria : Entahla, kalau tak silap dorang gadoh sebab budak tu selalu pinjam baju Fafau tak mintak izin
Milah : Fuh, biar betul ko..budak tu muat ke nak pakai baju si Fafau tu? Macam besar semacam lak, biar betul ko ni..
Maria :  Itulah, aku ade terfikir jugak..Tak surela sama ada orang saje nak buat cerita ke ape ke kan
Milah : Macam ni lah, walaupun muka dia nampak sombong semacam, kita tak boleh nak judge dia and percaya bulat-bulat semua cerita busuk pasal dia..kita kan tak kenal dia..
Maria : Aku pon setuju dengan ko weh, kita tak kenal pon hati budi dia.. So dahla stop nak judge orang macam ni..Kalau orang lain cakap aku sombong then cerita bukan-bukan pasal aku pon aku rasa sakit hati weh..
Milah : pheww..mintak simpanglaa..insaf jap


See?sebab tak pernah nampak dia senyum pon orang dah cop sirim dekat dahi dia yang dia ni sombong gilerrr.. Kesian si mangsa, apalah salah dia..setiap individu berbeza bukan? Kita tak kenal pon dia tu, tak tahu pon perangai dia tapi dah judge macam-macam pasal dia..Kalau judge benda yang elok takpe jugak..Bak kata pepatah, "Tak kenal maka tak cinta"..Maksudnya di sini, kalau kita tak kenal seseorang tu, kita takkan tahu hati budi dia..


Bagaimana nak elakkan diri dari menjadi kebiasaan rutin harian kita?
  • Stop talking about others
  • Sebelum judge, fikirlah secara matang
  • Jangan kaitkan khabar angin yang belum tentu betul puncanya
  • Tanya diri kita dulu, "Perlu ke aku nak jaga tepi kain orang lain?"
  • Sebelum berkata selepas judge seseorang tu, fikirkan balik bagaimana kalau ada orang lain judge yang bukan-bukan pasal diri kita?
  • Letakkan posisi orang yang kita nak judge tu dekat posisi kita, mesti korang akan stop menilai orang lain




Last but not least, menilai seseorang dari pandangan kita sendiri bukanlah penilaian yang terbaik melainkan kita kenal hati budi dia..






18 komen dari sweety:

ladyana said...

tu la dia manusia zman skunk...blm knl owg tu lg dh ada cmnt psl dri owg tu...bak kta oeg,x knl maka x cinta...btl x?!!!

nway,nice blog u hv...

Hishyamuddin said...

haha..betol..muke sombong?kah3

shaerin said...

betol ! xbaik judge tanpa kenal . but kita tak pernah boleh tutup mulut orang lain :)

apa2 pun , kenal lah dulu :)

myravea said...

ladyana : betul betul betul :) thanks reading :)

myravea said...

Hishyamuddin : betulla..nape gelak??huwaaa

myravea said...

shaerin : itula die..susah nak tutup mulut org ni..hishh..

NuR 'aQiLaH said...

yeah!
dont judge a book by its cover :D

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida said...

hye myra...kenal akk lagi tak? akk nak tanyalaaa...macam mana cara kite nak buat macam border box dalam entry? cth cam entry myra yg nilah..yg bahagian bagaimana nak elakkan diri dari menjadi kebiasaan rutin kite tu? boleh tunjuk ajar akk tak? die kena ade coding ke mcm mana?
myra boleh email akk disini yerk
fizaqadida@gmail.com
tq dear..hrp dpt membantu

myravea said...

NuR 'aQiLaH : ur right! :)

myravea said...

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida : owh..tu namanya blackquote..sis search je dekat google, "tutorial membuat blacquote"..rsenye dah ramai blogger buat tutorial untuk tu :)

cik mumu :) said...

yess , dont judge a book by its cover :)

Wan Gerrard said...

hmm btol2, penilaian sebegini selalunya tidak tepat..kena elakkan ^_^

Miecyber said...

Tak baik mengata orang taw...

RAM & ROM

myravea said...

cik mumu : btol btol :)

myravea said...

Wan Gerrard : huhu..tak sedap rasenye kalau nak nilai orang tibe2..huuu

myravea said...

miecyber : betul tuu.. :)

dott said...

menarikk !
is following you :]
dottsaja.blogspot.com

Rizawati Abd Rahman said...

btol btol btol. semuanya btol. akak sokong! :) akak nk share tips nih buleh??