Tips : Bagaimana caranya untuk berdepan dengan orang yang kita tidak suka

Friday, March 25, 2011

| | |
In our life, I’m sure that setiap orang punyai seseorang yang korang akan rasa kurang senang dengannya, kurang senang dengan sikapnya, ataupun dengan tutur katanya.. Mungkin jugak korang ada perasaan sakit hati dengan perangainya satu ketika dahulu dan korang rasa susah nak memaafkannya sehinggalah ke hari ini..Betul tak?

So,macam mana kite nak berdepan dengan orang yang kita tak berapa nak suka ni? apatah lagi kalau korang akan berdepan dengannya setiap hari di tempat anda belajar ataupun di tempat anda bekerja..



Nak tahu caranya??
Meh kita cuba cara ini dan hopefully membuahkan hasil :)




1. Pasang niat untuk jadi serasi dengannya.
Niatkan yang korang nak berjalan seiringan dengannya, berbual-bual santai dengannya seolah-olah tiada apa-apa berlaku satu ketika dulu di antara korang.. Pasang niat anda untuk “OK” bila bersama-sama dengannya, biar terbit rasa gembira apabila berbual-bual dengannya.
After that,hati anda akan terasa lapang dan tenang.

2. Lupakan masa lalu, maafkannya, doakannya.
Sebelum berjumpa dengannya, sebelum terserempak dengannya di tempat belajar atau di tempat kerja, ambil keputusan untuk melupakan saja kesalahan dirinya dekat korang.. Lupakan kesalahannya supaya emosi korang akan menjadi lebih ringan dan tidak terbeban dengan memori pahit yang boleh menyakitkan hati korang tu.. Doakan kemurahan rezekinya dan kebahagiaannya, sebelum dan sesudah berjumpa dengannya..

3. LET GO.
Actually, korang kena lepaskan segala yang terbuku di hati korang, pilih untuk melupakan semuanya so that korang dapat rasa lebih tenang.. LET GO.. Ambil keputusan untuk menjalani hidup yang bebas dari emosi-emosi negatif seperti kemarahan, ego, dendam dan ketidaksefahaman. Hopefully hidup korang akan jadi lebih tenang apabila kita memilih untuk melupakan semuanya yang negatif..


TRY IT!!U WILL FEEL MUCH BETTER AFTER THAT :)




12 komen dari sweety:

Mr. Swift said...

Tapi susah kut nak main lepas lepaskan yg terbuku tu. haih. -,-

*nice entri btw!

shaerin said...

yeah , mmg eni je satu-satunye cre , but people susah nak buat .

macam saya :)

♥ LULU ♥ said...

perlu lawan dgn perasaan ni..hehe

myravea said...

Mr. Swift : agakla..ta[i belum cuba belum tahu..ngehh ngehh

myravea said...

shaerin : hehe..kne cube kaau cmtu.. :)

myravea said...

LULU : kadang2 kite mmg kne lawan perasaan baru sesuatu benda itu menjadi :)

Ujang9897 said...

ai pemalu...=)

NuReLLe said...

sgt setuju dgn LET GO tu.. the more kita berdendam n marah.. lagi hati kita saket..so..baik lepaskan & redha je...:D

myravea said...

ujang : aloloo..pemalu knapa aih? :p

myravea said...

NuReLLe : hihi..betul tu dear :)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adik cumels..kak pinky folo kamu here..ur 2611 follower..

smbil bawa murtabak maggie..hehe nak x? ;)

IFA Athirah said...

bagus tips2x ni :) http://www.geekintherainbow.blogspot.com/