Tips memilih URL blog yang berkesan!

Friday, February 25, 2011

| | |
Hello sweet readers!

Memandangkan blogger baru tumbuh seperti cendawan yang baru lepas hujan, rasanya molek sangatlah buah fikiran yang datang ni..Ohh, myra bukanlah nak berlagak pandai atau apa, cuma mahu berkongsi pendapat selepas research dibuat..

Sebenarnya, pemilihan URL blog  sangat penting ..Lainlah kalau blog korang dijadikan sebagai diari harian or a private blog..So, kalau blog yang bukan untuk public tak kesah sangat kot psal URL sume ni kan..Its up to you..Oleh sebab myra rasa pemilihan URL blog ini penting, So here u are..Some tips for u and keep smiling :)




1) Pilih nama yang unik

Err, cukup unik ke URL blog myravea ni?Rasanya OK la kot kan asalkan lain dari yang lain kan..Ada yang tanya, dari mana datangnya nama MYRAVEA ni..Yang myra ingat, myra guna nickname ni since myra umur 14tahun!Dan sekarang im already 20, so memang tak sangka nickname ni boleh melekat sampai sekarang sebab ianya boleh dikategorikan sebagai nama yang unik..So, get it?Katakanlah nama korang "Amirah Aliya", why not change it to MERA LEYA..Unik?asalkan lain dari yang lain dah cukup baik sebab nama yang unik cepat melekat dalam minda dan hati kita..





2) Pilih URL yang pendek

Sebab apa kena pilih url yang pendek?For sure laa sebab untuk senang diingat sebab lumrah kehidupan, nama yang pendek memang senang untuk diingat..Sebab tu lah nama orang sendiri bila nak panggil kita panggil dengan nama panggilan yang short and easy to remember right?Contohnya nama dia Aliyahana dan nama itu cukup panjang bukan?Maybe susah untuk engat so just call her Liya..Just simple as that..Make it easy..

Contoh URL yang tak patut dicontohi :
 http://sayataksukamembebeldanmerapu.blogspot.com/





3)Jangan masukkan simbol pelik dalam URL

Haa??Simbol pelik yang macam mana?Simbol pelik ni buat orang pening je nak carik blog korang tu..Contohnya simbol love, muzik dan lain-lain tak patut ada dalam URL blog korang tu..Its hard u know..

contoh simbol pelik:
http://myr4v3a.blogspot.com/

Agak-agak orang pening tak nak carik kalau URL kita macam tu?dari beriya-iya nak datang singgah blog kita, at last tutup laptop lagi bagos dari pusing kepala ..







21 komen dari sweety:

Sophie Al-yahya said...

betul! jangan panjang2 dan letak simbol.susah org nak ingat.

Mohd. Hafiz bin Abdul Aziz said...

nice2....i'll keep it in mind! XP

Lyssa Dollixious said...

ahaaa .tgk macam Lyssa .
URL BLOG :
www.lyssasecret.com/

hahaha :)

Mr. Swift said...

Kalau negative46 tu boleh? boleh? :p

myracupcake said...

yup , setuju dgn semua tips nih :)

myravea said...

sophie : betul tu! :)

myravea said...

hafiz : hehe..keep it jgn tak keep :P

myravea said...

lyssa: hehe..tu kira sng gakla nk engat :)

myravea said...

swift : boleh3 .. :) agak2 kalau sng nak engat tu, mmg bolehla :P

myravea said...

myra : thanks reading dear :)

cik mieza said...

hehehe..ha,ah..t ssh nk egt law pelik2 nie.. ;)

Makbed said...

betul betul betul ...simple but memorable..

farid fizi said...

wow...bgusnye tips NI...sANGAT BERgUNA...:p

Bella Ayub said...

hahaha.. ouh!! sangat setuju, tapi kesilapan bella dengan meletakkan url yang panjang sangat lah entah hape2..

nak tukar takut lak susah di cari..

so, hadap e lah . :)

myravea said...

mieza : betul tu! hehe

myravea said...

makbed : sokong! :)

myravea said...

farid : thanks for reading :)

myravea said...

bella : hehe..xpe sampai satu masa, nanti tukarla..lagi sedap bellaayub.blogspot.com..ngehehe :)

Wan Gerrard said...

kalau wangerrard ok lg ke? :P

myravea said...

ok kot..sbb lain dr lain tambah2 "gerrard" tu..wuhuuu :P

sicomot-comel said...

hohoho..
nak tukar nama URL da xleh,,nnt hilang pulak jejak2 org..

myravea. yup,nama yg unik ! =D