Sebab-sebab kenapa friend requests tidak di"approve"?

Saturday, February 12, 2011

| | |
Assalamualaikum pembuka bicara..

Eheem, kali ni biar kita berceloteh dengan lebih serius..Mesti salah sorang antara korang yang mempunyai sikap choosy bila nak approve friend requests di facebook..Okae, facebook sebagai contoh disebabkan ramai diantara para pari blogger yang menggunakan facebook..tettt


Eh, kenapa kita perlu memilih bulu bila berkawan?Oh ya, mungkin certain of us yang tak amik kesah langsung pasal ni dalam erti kata lain, hanya tau approve sesiapa sahaja yang add kita..Mungkin mereka sudah set dalam their own mind bahawa "Berkawan biar seribu, bercinta biar satu"..Ewaahh, termasuk pulak bab cintan cintun opss..


Perlu ke kita memilih untuk berkawan walaupun hanya di alam maya ni?Herm, sila berfikir mengikut kewarasan akal..Mungkin ada yang rasa ahh, approve jela bukan orang tu boleh buat apa pon dekat kita..Oh, mungkin anda salah sebab dengan adanya teknologi sekarang ni ditambah pulak dengan kebanyakan para facebookers selalu update status tentang di mana mereka berada on that time dengan menggunakan blackberry dan sebagainya..Bayangkan pula salah seorang pemerhati daripada kawan anda di facebook ataupun lebih mudah dikenali sebagai seorang STALKER , mempunyai niat yang kurang baik terhadap anda, beliau dengan senang lenangnya mengetahui di mana anda berada sekarang..Tak ke SCARY namanya tu?bahaya atau tidak? Tambah-tambah pula buat si hawa.. Sekarang, anda buatlah pandangan sendiri tentang perlu atau tidak kita memilih?Judge yourself..


Okae, ni salah seorang yang perlu membuat pilihan untuk meng"approve" kawan-kawan di facebook..Tiada unsur menunjuk-nunjuk di sini, harap maaf..So, mereka-mereka yang mana yang tidak akan atau susah untuk di approve?Kebanyakan yang tidak diapprove ialah dari golongan lelaki bagi golongan perempuan, lesbian mahupun gay..Wah, too choosy?Setiap orang mempunyai lain-lain pendapat..Kalau boleh yang jernih itu kita ambil, yang keruh itu kita jauhkan supaya tidak menyesal di kemudian hari..


Mungkin selepas membaca keseluruhan entry ini, turutamanya bagi golongan lelaki akan berfikir sejenak, buat apa nak pilih bulu?aku okae ja, kenapa kau tak okae?Okae, anda seorang individu yang jantinanya lelaki, tetapi saya di sini jantinanya ialah perempuan..Berbeza bukan?Kita si perempuan ingin berasa selamat bukan main cekup je...Maka sudah terjawab segala pertanyaan mengapa anda tidak di"approve"..Orang kata, bila kita was-was untuk membuat sesuatu perkara tu, kita perlu berfikir panjang untuk membuat pilihan..


Thanks for reading :)

17 komen dari sweety:

IzwanNie said...

bg sy fb jz untuk org yang kita kenal ja..=)

Wan Gerrard said...

hmm privacy sendiri kena jaga, biar jd sombong skit drpd dtg lebih bahaya :P

Kentut adalah saat paling melegakan

myravea said...

izwani : Bergantung kepada setiap individu :)

myravea said...

wan : betul tu wan :)

fathiahRAIHANA said...

risau kot nk aprove org yg tak kenal niehh ..
tapi kalau blogger, tak kesah pom . haha

myravea said...

fathiah : samela kite..heheh :)

garfield88_aini said...

Kalau dalam FB aini xkan sebarang terima orang len yang xkenal tapi kalau aini rasa ok baru approve... Kalau blog, aini xkisah sapa2 nak follow...=)

Encik Tikus said...

ini menarik..

AesyaZealous said...

bahaya kalau approve sesuka hati.

myravea said...

garfield : thumbs up! :)

myravea said...

encik tikus : thanks :)

myravea said...

aesya : betul tu :)

Syarafina Zaini said...

saya pun jarang approve fren request kat fesbuk.. kecuali kalau betul2 kenal.. ada 1000 frens dalam frenlist pun xguna kalau sekadar tambah angka..

tapi, ada jugak approve yg xkenal, mcm bloggers.. kita bole kenal blogger tuh drp blog dia.. =D


makin hari badan makin tua.. apa perlu buat?

myravea said...

syarafina: betul3 :)

ecahjahed said...

i setuju.. jgn approve org yg kita x kenal ! except org yg study tmpt yg sme ngn kita ok gak la.. tgk keadaan. :)

darkbatman said...

btol 2 myra..aie ne pun same..ramai gay duk add.naik pening. ritu dh delete 2k org.. ade lg 1k yg blum approve.. xlarat..terpkse memilih klau x mau kuar pic pelik2.

sicomot-comel said...

myra...nnt cek request nama "Ummi Michiko" taw.
Itu adalah SCC. =D