Kenapa lelaki menolak bulat-bulat untuk memakai pink?

Saturday, January 15, 2011

| | |


Mencetuskan kontroversi betullah dengan perpepsi orang sekeliling bila mata melihat sesuatu berwarna pink disarungkan oleh individu yang bernama lelaki..Biar betul pink hanya untuk si mereka yang dikategorikan sebagai lelaki awww awwww? Alaa, takkan tak tau apa makna "awww" di situ?Means lelaki lembut atau GAY!


Helloooo, are you sure that pink hanya untuk perempuan?Ya, kalau perempuan menyarungkan baju pink di badan secara automatik kita akan cakap "Wah, ayunya dia pakai pink, cantiknya!" tetapi pabila lelaki yang memakainya, kita akan cakap "Oh mesti mamat tu gay takpun mat bunga kan?"..What the tuuuuutttt!!


Kenapa semuanya bersikap begini?Oh, sungguh tak faham..Ada kemungkinannya sebab persekitaran kita dan tanggapan turun temurun bahawa pink just for ladies pleaseee!Sebab tu kita-kita tak boleh nak accept bila lelaki memakai pink..What's wrong with the pink for a man??Ohh lelaki, kasihan pada anda dan anda semua..


Dan terdetik hati ini untuk bertanyakan kepada si lelaki kenapa takut sangat untuk memakai pakaian pink sedangkan dia sendiri mengatakan pink itu sangat sweet muit gitu dan jawapan yang diterima adalah seperti berikut:


1)"Sebenarnya pink ni melambangkan perempuan. Ramai perempuan suka. Pink pun kaler bunga. Sebab tu lelaki tak suka sebab malu. Mana lelaki nak samakan dgn perempuan. Tak macho. Katakanlah kalau hitam yg dikaitkan dgn perempuan, sure kaler hitam pun lelaki tak suka."

2)"Tuu la pasal...takut sangat lelaki pakai warna pink sebab kawan saya kata kalau laki pakai kaler pink dia tu mat jiwang @ mat bunga...alahai apela dosa warna tu"

3)"Tak jugak sebenarnya... tak semua kata begitu... lelaki nampak cool dan power bila pakai pink kowt"



Nampak tak apa yang myra nampak?heee..lelaki nampak cool dan power bila pakai pink!Walla, superb betul pandangannya..hehe..tapi betul what? Bagi myra, tak salah kalau laki nak pakai pink asalkan kena caranya..Sebagai contoh, janganlah sampai pakai seluar pon kaler pink sekali sebab boleh mengundang mata-mata di sekeliling..Dalam erti kata lain, janganlah pakai semua satu set kaler pink macam bila baju dah pink, beg dan lain-lain pakaila kaler hitam ke ape barulah nampak smart, tampan, segak dan bergaya!wuwuwu..ada betul?


Yang menjawab "MALU" sebagai jawapan, ada betulnya kan? Sebab bila semua mempunyai persepsi yang sama bahawa pink hanya untuk perempuan dan pink itu gay, oleh yang demikian rupa, maka ramailah lelaki takut orang salah anggap bila menyarungkan pink di badan sebab itu MALU ialah jawapan yang muna di sabah opss bukan itu tetapi munasabah..



Setiap orang lain pandangannya bukan? Tetapi entah mengapa tuan yang sedang enak berbicara ini sangat suka melihat lelaki memakai pink dan sangat-sangat teringin untuk melihat si jejaka hati memakai pink..Walaupun tak tahu mengapa si dia menolak bulat-bulat pabila diri ini memberikan cadangan supaya si dia memakai pink sesaat keluar bersamaku, tetapi diri ini setia menanti saatnya bila si dia mahu mengubah fikiran..*sambil berharap dia akan membaca entry ini* 




Disebabkan keinginan tahap yang membuak-buak untuk melihatnya memakai baju pink maka terhasillah gambar yang telah diedit seperti di bawah *sambil hati tersenyum riang gembira berbunga-buang*..Perkataan maaf disusuli jika tuan punya badan geram dan marah dengan gambar di bawah =D

55 komen dari sweety:

amirulez said...

sape kate laki xske pink?? ade satu baju kemeja warna pink cair.. pki gi keje lg.. tp satu je lg..

Fiqah Alias said...

hehe..fiqah suker tgk laki pkai bju pink..bg fiqah..dyorg2 nie berani laa..sbb perspektif msyrkt sume anggp pink tu utk pompuan jer..=) hehe..

SyafiQ Bleszynski said...

syafiq pakai baju pink kaler cair la, yang kaler pink pekat tak pakai..
act semua adalah pandangan masing2. tapi memang betol lelaki memang tak ramai yang berani pakai pink. sebab mindset dah set yg kaler pink adalah untuk wanita. hanya untuk wanita. jeng jeng

^^

p/s : mestilah nak buat bisnes cam myra jugak.. cash2!!..haha

sembil9n said...

aq mmg nk gk pkai bju pink..tp... kulit aq agak gelap...so cm xkene....

gEe said...

still macho wlaupun lelaki pkai pink. cme kne pndai menggayakannye la.

p/s: pic bawah tu, nakal! haha

Aboy93 said...

tp pink tu kaler kesukaan nabi muhammad saw kan? =) tp btol ape? bju pink tu mcm pomwan

myravea said...

amirulez : Hanya certain je yg xsuke :)

al_hakim said...

pink?hurm..no komen

myravea said...

fiqah : betul tu, yg pakai pink kebanyakannya nampak confident! :)

myravea said...

syafiq : hehe..waa, slamat syafiq pakai kaler pink cair kalau pink pekat fuhh fuhh, mengancam benau :D


p/s : hehe..selamat maju jaya ye :)

garfield88_aini said...

xsemua lelaki pakai pink 2 gay @ something yg xelok...
n xsemua prpuan suka pink especially sy...

myravea said...

sembil9n : heee..try pink yang cair, jgn pink yang pekat tuu :)

myravea said...

gEe : setuju! :)

myravea said...

Aboy : Pink itu mmg kesukaan rasulullah :)

myravea said...

al_hakim : haa..tu da komen :P

myravea said...

garfield : hee..sokong! :)

ina said...

haha...spupu lelaki sy ske sgt pakai bju pink tau...klu jmpe dia...asik2 pink. tp dia xla lembut ke gay...tp plg lawak dia kte....pink lambg lelaki sejati. hahahaha

fifie said...

ffie pun pernah wat post pasal lelaki dan pink. hahha!

lelaki tak twu, yg girls zaman skung ni sgt suka tgk lelaki pki baju pink.
kalau pmpn pki pink nmpk ayu,
lelaki pki baju pink, nampak sweet sgt.

ffie sokong 100% warna pink ksukaan nabi muhammad.
so,kenapa lelaki tak suka gak warna tu.. ?

faryzh said...

dulik je pe org nak cakap.
faryzh penah pakai baju pink time orientasi kat kampus dulu.kesannya sampai sekarang faryzh digelar budak baju pink oleh senior2.apalah dosa daku?.kihkihkih.

liyanaziz said...

sayangss, comel apa lelaki pakai pink kan? at first mr boyfie x nak pakai, puas pujuk then dia pakai! sweet!! nampak lain..

yatie's EPISODE said...

pink nampak comel ape kat laki.kan? (:

myravea said...

ina : haha..pink lambang lelaki sejati ye?heee..klakar ye die :D

myravea said...

fifie : wuuhuuuu!!tau xpe, boleh tgkap cintan same sape yg pkai bju pink 2 sbb soooo sweet!! hehehe

myravea said...

faryzh : hehe..alololo sweetnye pakai pink :D

myravea said...

liyana : wauu!!tak aci, yana da bjaya pujuk, myra xbjaya pon lg!!huwaaaa :'(

myravea said...

yatie : ohh my, betul tu yunk!!!

Wan Gerrard said...

hmm xleh2, pink untuk si cantik mcm myravea je =P

NynaMysarah said...

abg nyna pkai pink okayy jewk. :D

myravea said...

gerrard : huwaa....mne de, utk lelaki pon sweet tau!tryla pakai pink gerrard :D

myravea said...

nyna : hehe...bestnye tgk laki pakai pink :D ade gambar?huahua *kidding here*

Anisah Sani said...

brtambah2 jambu si syfqrie tu pkai bju pink kn..LOL :)

unieMARKS :) said...

heee , kat kolej aku ada sorang laki nih mnat gila kat pink . hahah . dia cm tak kesah org kata apa . skuter dia PINK wooo . serious , dari jauh tengok mmg nmpk skuter dia laa . hee . lawa skuter dy !

Matika said...

tak setuju2 denagn pendapat lelaki tak boleh pakai warna pink..
wane pink menunjukkan yg lelaki tu memiliki perasan yg lmbut dan penyayang...

tetapi bukan bermaksud lelaki itu lembut...
warna pink dapat menarik minat wanita bila melihat si jejaka mengenakan pakaian warna pink..

Miecyber said...

Lelaki pakai seluar kecik kaler pink takperkan...

Benteng Jerantut di langgar Garuda

iPai said...

secara jujurnya, saya suka warna pink .. tapi saya sendiri pun tak berani pakai pink lagi .. dan pk dalam skit lagi, sebabnya adalah memilih tone pink yang plg sesuai dengan kulit .. itu je ..

HaNa HoNeY said...

ehhhh..laki pakai pink macho kowt
suke tgk diorg pakai pink
p biar sesuai ngan org la
der gak certain xsesuai en
^_^

Lis Amir said...

i sangat suka tgk lelaki pakai baju pink sbb mereka berani! haha

salam pkenalan :)

||aLeaSaRa|| said...

yuhuu slm perkenalan!pink?bg kite lelaki yg pakai pakaian pink color nmpk cool,tak takut apa kata org,ada karakter sbb berani ekspresikan diri.

zaMir said...

saya memang xde collection baju yg kaler pink...hahaha... =)

myravea said...

anisah : dia si jambu hati sya..ngehehhe

myravea said...

unie : fuhh..bestnye skooter pink!!!ngehehhe :D

myravea said...

matika : setujuuu sama kamu! :)

myravea said...

miecyber : huaa...itu terpulang sebab org xnmpak pon..huahua

myravea said...

ipai :heee...itu yg terbaik, pilih tone yg sesuai :)

myravea said...

hana betul3, sbb tu kne pilih tone yg sesuai..hehe :D

myravea said...

lis : yaa..berani itu yg kite nak..huahua :D

myravea said...

aleasara : yeah..sokong!! :)

myravea said...

zamir : huaa..xpe, nanti adekan yek :p

Siti SuHaila said...

Cik myravea.. jom join contest kitew nak??
link sini..

http://cintairmata.blogspot.com/2011/01/jom-join-contest-kitew-v.html

sape2 nak join pon boleh..

ciare (^_^)v said...

betul tu. pink bkn utk pempuan saje. suami saye nampak macho je bila pakai pink ^_^

Ct Arina said...

salam dear. rina dtg singgah. tq sudi singgah blog rina ~_^

►AdamXis◄ said...

Sebab mmg dah azali x ske pink...lgpun org pkai pink akan dikategori lemah tenaga...chewah sj buat kontroversi...tp lelaki mesti mau pkai yg warna nampak gagah2...kan kan?

My recent post ►Tutorial : Meebo Chat Vs Cbox

MizZ NanCy WaNabEeY said...

baGi aq klu orang lelaki guna baju pink ney gentleman....
buat apa nak malu...
malah aq rasa bangga lagi klu jalan ngan budak lelaki yang guna baju colour pink....sweet sangat2...

mr. & ms. blossomy said...

aku mmg suke lelaki dress up pink..aduss..blh meletop jantung aku tgk..
for sure ni bkn pendapat aku sorg..ramai awexx kat luar sana pn sependapat dgn aku (^_^)

yayalya said...

susah nak nmpk lelaki pakai waner pink, hanya yg betul2 berani ja yg pakai...