Cara salahXxX TUNJUK kasih sayang

Sunday, February 28, 2010

| | | Comments: (0)
Cinta itu buta
Cinta itu indah
Cinta itu sebuah mimpi
Cinta itu satu permainan
CINTA ITUUU?????????????
Ok, i'm start with people opinion about love..Everyone have their own opinion about LOVE right..
So, itu terserah pada korang nk memahami erti cinta ini macam mne..masing2 mempunyai pandangan yg tersendiri n of course u hve ur own reason why
I'm trust that cinta lbh utuh if korang pandai memberikan kasih sayang kpd pasangan korang..Tp jgn sampai salah tunjuk kasih sayang,nanti lain pulak jadinya kang..
Bila fikir2 balek cara salah tunjuk kasih sayang ni, mmg banyak pon..Mungkin korang xperasan cara korang tu,tryla korang tengok2 n fikir balik..Nk tahu ape cara2 yg salah utk tunjuk kasih sayang?Let we see...

TERLALU MANJA
Sifat manja seorang gadis sering dikaitkan sbg suatu daya tarikan tersendiri.Ramai lelaki yg menyukai kemanjaan kekasih hatinya krn ia dpat membangkitkan sifat melindunginya.Tapi, jgn lak manja terlebih-lebih..nanti rimas lak..Korang yg terlalu manja spt budak2 kcik yg mengada-ngada akan membuatkn pasanganmu turn off!

MALU UNTUK BERKONGSI
Korang jgnla bersikap terlalu tertutup dgn pasangan korang coz hal ni boleh menjejaskan komunikasi anta korang n pasangan.Komunikasi ni sgt2la penting utk menjaga keharmonian setiap hubungan.Baik lelaki atau perempuan, masing2 mempunyai keinginan utk saling berkongsi pengalaman, perasaan n keinginan pasangannya.So, sportingla skit dalam setiap tindak tanduk korang tu k.

3.JANGAN TERLALU MENGONGKONG
Xkiralah bf kongkong gf or gf kongkong bf..sume same je kalau nk diikutkan, tapi bgantungla pd individu tu sendiri..setiap org memerlukan kebebasan atau ruang utk melakukan xtvt yg disukainya..Kalau korang terlalu mengongkong, bukan je boleh bwat si dis rimas, malah bosan kn setiap pergerakannya korang yg tentukan..Awal-awal  maybe boleh tahan lagi, lama2 kang takot si dia angkat kaki kang, korang gak yg menyesal..try to avoid it eh..


To be continued
wait eh..assignment memanggil sudaa..huuu..

BILA si dia...

| | | Comments: (3)
Lelaki ni kadang2 ske bermanis mulut..bak kata, setiap ayat yg kuar sumenye manis2 belaka(btol ke ni??huu)Tapi, bukan semua tau..certain2 jelaa..Kadang2 depan kita die ckp lain, tp blakang kita ckp lain lak..mane satu ni??Maybe dorg mcm ni sbb sifat ego yg membuatkan mereka ni susah utk berterus-terang ttg ape yg dimahukannya..Jom kita tengok intai2 skit sikap2 seorang lelaki ni..So that si gadis dapatla tahu serba sikit ttg makna di sebalik kata2 and tindakan si jejaka nii..

BILA SI DIA "BUSY"
Jangan lak korang terhegeh-hegeh nk die temankan korang ke sana-sini..Korang kne tahula bila die busy and  bila die free..kalau die busy, elakkanlah dr meminta something yg boleh menyusahkan dorang...ksian tuu..

BILA SI DIA EGO
Jangan sesekali korang mempersoalkan tentang keegoanyan bila ego sedang menguasai dirinya k..Lelaki ni mmg sgt2 susah utk mengakui dirinya ego, sebaliknya dorang berpendapat ianya merupakan satu ketegasan

BILA SI DIA PANAS BARAN
Fuh!bila orang ni ngah hot2 ni, korang jgnla pulak buat somethings yg boleh menaikkan darah dorang.Sebaik-baiknya, korang berdiam diri dulu, bg dorang ni cool down sendiri..

BILA SI DIA PENAT or LETIH
Jangan mengadu or story kat die ttg hal2 yang remeh-temeh ni..Time2 mcm ni, die kne rehat secukupnya n jgn korang paksa die buat benda yg boleh menambahkan kepenatan.

BILA SI DIA MENGONGKONG
Haa..yg ni i'm sure that semua org xske dikongkong..am i right??kalau korang memberontak, sure dorg marah korang.Tapi, kalau korang turut je katanya, korang lak yg sengsara..In this situasion, rasa2 korang lagi elok ckp elok2 ngan dia n minta padanya yg korang nk buat decision sendiri asalkan xmenjejaskan relationship korang.

BILA SI DIA CURANG
Jangan tuduh tanpa usul periksa!Kalu betulla dorang curang, face to face dengan si dia n tanya nape die bersikap begitu.Tapi, kalaulah dorang stilll dgn keputusannya, let it be..Lagi elok kalau korang sendiri undur diri sebelum makin parah luka dalam hati korang tu..

BILA SI DIA PENTINGKAN DIRI SENDIRI
Try korang berterus terang dengannya n luahkan ape yg korang xpuas hati dengan die..sebab, kalau makin lama korang telan, nanti jadi dendam.Korang kena bersikap terbuka n mintanya pertimbangkan ur opinion.


Okla, sampai sini jela "BILA SI DIA.."mataku suda kuyu lagi layu disebabkan xckup zZz..hehhe

''CARA pikat hati LELAKI"

Friday, February 26, 2010

| | | Comments: (14)
I'm sure dat ramai ladies kat luar sane yg menganggap penampilan fizikal seperti cantik or sexy adalah senjata dlm menjaga n memikat hati lelaki..Tapi, bila fikir-fikir balik, kecantikan tu sebenarnya xmemberi ape2 makna besar dalam memastikan  hubungan yg diikat itu erat till endz..setuju x?heee
Selidiklah beberapa tip ni.Kata si jejaka, inilah "skill" yang paling berkesan n mujarab utk pikat hati mereka!

1. TERIMA LELAKI SEADANYA
Maybe ini adalah hal yg mudah utk diaplikasikn dlm sesuatu hubungan yg boleh bertahan lama. Korang kne tahu, lelaki ni bukanlah individu yg sempurna dalam pelbagai aspek, samalah jugak ngan ladies..Ada terselit kelemahan tersendiri di sebalik kekuasaan mereka sebagai lelaki.Hmm,jadi buat si ladies, xyahla bkecil hati atau merungut2 kalau ade beberapa perkara yg xdpt ditunaikan oleh si lelaki ni yek.(there must be a reason)

2. GADIS PERLU HARGAI LELAKI
Tryla korang fahami perangai boyfie korang tu.Yup2, for sure la ada yg perangai si die yg korang xsuka,tapi korang jgnla terlalu stress bila berhadapan ngan perangai die yg korang xske tu.Kan lagi elok kalau korang saling memahami kelemahan n hati budi masing2..Appreaciate tu penting bangat k.Kalau due2 xhargai, habisla hubungan tu kan?am i right??huu

3.GIVE AND TAKE, KATA LELAKI
Dalam ape je perkara yg melibatkan soal hati n perasaan, apa yg penting ialah korang sanggup memberi lebih banyak drpd menerima drpd lelaki.Bukan nak memanjakan sgt si lelaki ni or jd hamba cinta, ape salahnya kalau sekali sekala korang cuba hargai dorang.Takkan korang je yg slalu nak dilayan sbg puteri kan..Sekali sekala, layanlah dorang sbg putera lak..hehhehe..

4.LELAKI N KEJUJURAN
Kalaula korang ni xpercaya boyfie korang sendiri, korang jgnla berharap sgt boyfie korang pun pcayakan korang.Memang dalam relationship ni, kejujuran tu benda utama dlm hubungan .Korang kne tau yg lelaki akan setia seandainya si die sudah menyayangi korang 100%.So, korang xtahla ragu2 setiap kali si die keluar bersendirian or with member2 die k.Korang pon perlukan ruang utk berkawan right??xkan 24jam nk bkepit..huuu

5.HORMATILAH LELAKI
Lelaki pada dasarnya menghormati gadis sbg insan yg perlu dilindungi.Apatah lagi sms sedang berloving2 ni, respect n sayang lelaki pd korang dah tentu smakin menebal.So, korang si gadis pon perlu lakukan perkara yg sama.Hormatilah lelaki sbg a person yg melindungi korang n menjadi tmpt utk korang bergantung harap.Kalau lelaki yg xhormat perempuan dipanggil dayus, perempuan yg mcm tu lak dipanggil ape eh??huu..xtau2..

Dulu cermin mata, kini contact lens!

Thursday, February 25, 2010

| | | Comments: (6)
Deria penghilatan atau pancaindera mrupakan kurniaan yang amat penting dalam kehidupan seharian kita.
Namun, bukan sume di antara kita memiliki penghilatan yang baik
Masalah rabun , bukanlah masalah asing bagi kita..bukan semuanya sempurna kann..
Sekarang, contact lens menjadi pilihan ramai termasuklah myself..hehhehe..bukan ape, sesetengah org memilih contact lens sebagai pilihan maybe coz of dorang xsuka pakai cermin mata yg boleh membuatkan rupa kita jd laen macam jee bila memakainye..
tak sume orang sesuai pakai cermin mata sbenarnya n i'm one of them!(*wink)

Jom kita baca tip penting buat kamu si penggemar "CONTACT LENS"

1. Basuh tangan everytime korang nk tukar or pakai contact lens ni
2. Jangan kongsi / meminjam / meminjamkan contact lens dgn org lain (sharing  is caring bkn dlm hal nih eh..huuu)
3. Elakkan dari membeli contact lens yg murah ya!
4. Don't eva pakai contact lens time tidur k..bahaya tuuu..

CERMIN MATA
KELEBIHAN
1.Mudah dijaga
2. Boleh dibawa n dipakai di mana je
3.Penggunaannya xmemerlukan penjagaan yg begitu rapi
KEKURANGAN
1. Muka kelihatan lebih 'nerd' berbanding wajah asal
2. Salah pilih bentuk cermin mata yg sesuai mengikut wajah korang , muka akan kelihatan pelik
3. Kerap memakai cermin mata akan menyebabkan kesan hitam di kiri n kanan batang hidung

CONTACT LENS
KELEBIHAN
1. Lebih kemas
2. Terdapat pelbagai jenis warna bg korang yg inginkan kelainan
3. Pemakaian yg agak rumit dan perlukan penjagaan rapi mampu mendisiplinkan korang dlm penjagaan mata

KEKURANGAN
1. Ianya amat sensitif
2. Perlukan penjagaan yg rapi n mengikut tempoh masa yg tertentu
3. Pemakaian produk yg murah mampu memberi risiko yg tinggi terhadap mata 

Mengantuk??Tip SEGARfresh kembali!

Wednesday, February 17, 2010

| | | Comments: (14)
"Uhh..mengantuknye, banyak lagi keje ni!arghhh.."

hehhe..neh contoh jee..
Rasa mengantuk neh boleh jd kpd sesiape ajeee..
Tambah2 kalau bdn rasa letih,sengal2 ubi gitu..muahahha(stop myra, jgn mgarut*wink)
Ok, kekenyangan shingga pewot munchit n faktor persekitaran yg sepi lg mmbosankan juga merupakan slh satu penyebabnye..
Sebelum ur head mencecah meja bg yg sdg study tuu elokla dielakkan..
 Bagi mengatasi masalah ni, terdapat beberapa tip yg boleh u all praktikkan bg membantu korang di saat2 genting time mata korang semakin layu lg kuyu di tmpt belaja or keje..huuu


HAMPIRI KAWASAN BERCAHAYA!
Suasana bilik yg sejuk menggigil tu n cahaya yg redup2 semestinya menyebabkan korang cepat@mudah@senang utk mengantuk.
Jadi, langkah pertama yg korang kne buat ialah mencari tempat yg terang contohnya cahaya semulajadi spt di tepi tingkap.Cahaya yg lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata n minda.
Because of that, if korang rasa mengantuk, cepat2la g tepi tingkap or pintu n lintarkan pandangan korang ke luar seketika.


CUCI MUKA
Maybe yg ni da last things yg korang akan buat time korang betol2 mengantuk.
But, cara ini mungkin krg dipraktikkan utk ladies yg sudah siap b'make-up
Tp, jika korang xde pilihan laen dah, cara ni la yg plg berkesan utk FRESH!=)


DENGAR MUZIK
Muzik juga adalah penyelesaian yg terbaik bg yg merasa mengantuk..
Ada beberapa jenis bunyian atau muzik yg dikatakan dpt merangsangkan n meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda.Jadi, xsalah kalau korang ngah study sambil mendengar alunan muzik asalkan ia xmelekakan korang sudahla..Bergantung pada keselesaan individu itu sendiri k..

SENAMAN RINGAN
Senaman ringan spt menggerakkan anggota badan spt kepala, kaki, atau berjalan santai juga boleh korang lakukan utk ma=enghilangkan rasa mengantuk.Ini kerana gerakan2 seumpama ini dapat melegakan saraf yg menyebabkan rasa mengantuk.

PANDANG PEPOHON HIJAU *green life=)
Sekiranya tmpt study korang mempunyai taman indah or padang ke seumpamanyalah, manfaatkanlah peluang ini utk menghilangkan rasa mengantuk tuu.Keluarlah kejap n pandanglah pohon2 hijau tu sebentar utk beberapa minit sebelum korang sambung keje korang tu k..


Mencari CINTA n lokasinya????

Tuesday, February 16, 2010

| | | Comments: (2)
Mencari pasangan bukanlah semudah yg disangka..
iyelah, setiap org ragamnya lain2..tambah2 yg si pemalu nih,lg la susah kan??huhu
Setiap org ada pilihan n citarasa yg tersendiri.
Namun, sape jodoh kita, bukanlah kita yg tentukan,but tu xbmakna korang kne duduk bdiam dir sebaliknya anda juga perlu berusaha mncari pasangan yg diimpikan
Lihatlah sekeliling anda, mane tau ade yg bkenan..huhu
lokasi di bawah boleh mmbantu anda bertemu dgn si dia!!
GOTCHA!=)


Universiti,Kolej, pejabat
Sesekali 2,kita knela gak mnonjolkan diri sekali sekala so that korg dptla jd phatian ramai time 2..heheh
Dah kenal barula cinta kan??bak kata pepatah "xknal maka xcinta!"hehheh..
oleh itu,rajin2la myertai xtvt ya agar kewujudan korang disedari=)


Bg yg masih study, tmpt ni sure beri peluang utk korg mencari..
Kata org "sambil myelam minum air."Bagi yg lelaki,ape kata korg beranikan diri mndekati si die yg kamu suka.Hulurkan salam persahabatan dgn sopan n ikhlas.For sure gadis tu x mrh..
Nak tegur pon kne ada gaya beb,kalau xhancorla..*weeee


Drpd korang do terperap je kat umah, ape kata korang ajakla membe2 minum or lepak kat memane kafe..
Mane tau, korg dpt num fon dr si die yg ddk d sbelah o depan meja korang..hehhehe..good luck!


Kita selalu dgr membe2 kita btemu dgn pasangannya swaktu mghadiri seminar or camping kan?
Selalunya, xtvt ini melibatkan org lain di luar universiti or sekolah.
So, apabila korang diberi peluang2 keemasan spt ni, jgn lpaskan peluang ni.Mana tahu, kamu tjumpa da right one kat sane.Menghabiskan masa selama beberapa hari bsama sure akan membuka ruang utk korg lbh mgenali lbh ramai org.

internet
Wah!ini adalah peluang yg luas!ramai antara kita yg mendapat pasangan melalui cara ni..
Siapa tahu pkenalan melalui internet boleh membawa ke jinjang pelamin..
Tapi awas, jgn sampai tertipu ok!



Oklah, hopefully lokasi2 nih dpt membantu korang yek=)
Good luck, all the best!(mcm nk amek exam lak..miahahah)

SITUASI??pernah x korang alami situasi mcm ni??

Sunday, February 14, 2010

| | | Comments: (12)
Lumrah dlm sebuah kehidupan, sdh pasti kita akan merasai saat mencintai n dicintaikan??
Namun, mencintai insan yg xmempunyai rasa yg sama spt kita, amatlah menyakitkan lubuk hati yg kecil kita ni utk melaluinya
but..but..but..beruntung lak bagi yg dicintai kan??
Namun, adakah korang sudi membalas cinta si die??
Antara mencintai dan dicintai, which one korang penah laluinye??

1.Korang mengetahui yg korang merindui seseorang apabila jantung berdegup pantas ketika teringatkan si die.Walaupun sekadar "Hai" darinya,cukup sbg penenang..wah2
Ulasan: maybe korang menaruh hati kepadanya, cuma korang xmenyedarinya ataupun korang xnak terimanya sbg kenyataan

2. Jangan jadi terlalu baik,sy akan merindui awk. Jangan terlalu mengambil berat, sy mungkin akan sukakan awk. Jangan jadi terlalu sweet, sy mungkin akan jatuh hati kpd awk.Amat sukar utk sy menyayangi awk jika awk xnak membalasnya.
Ulasan: Actually, seseorang yg mmbuat korang jatuh hati kpdnya sebenarnya menyayangi korang lebih dari korang menyayangi si die

3. Jika somebody hadir dlm hidup korang dan menjadi sebahagian dr korang, ttp ats sbb tertentu then die terpaksa pergi, jgn terlalu sedih.Terimalah kenyataan itu n sekurang-kurangnya die pernah membahagiakan korang.
Ulasan: masa akan menentukan segalanya, jika si die ditakdirkan bersama korang, si die akan kembali..dun worry be happy=)

4. Jgn melarikan diri kerana cinta apabila ia berada di hadapan kita.Jgn melarikan diri drpdnya bcoz one day nanti,sure korang akan teringatkannya n menyesali perbuatan korang
Ulasan: Hargailah org yg menyayangi diri kita ni, its not easy utk mencari org yg menyayangi diri kita seadanya n the most important things is hati yang ikhlas

Cantik menarik tertarik kau mmg da BOMB!!!

Saturday, February 13, 2010

| | | Comments: (10)
Cantik menarik tertarik kau mmg da BOMB!!!

cantik??lawa??cun??preety??beautiful??lagi lagi,, ape lagi eh??huhu

every ladies gilakan kecantikan!!we r crazy about itz!
wah3...tingin nak klihatan cantik spt BINTANG hollywood??
Cantik Menawan Persis Bintang Hollywood??mcm mne caranya??
SHARE IT!

Paris Hilton
"Jgn lupa utk mencuci muka before ur going to sleep.For u all yg xske memcuci muka after sharian melakukan pelbagai aktiviti, ini boleh myebabkan kulit mgeluarkan peluh n minyak shinggakn kulit wajah kamu bmasalah.selepas kamu mmcuci muka sapukan krim pelembap agar kulit wajah kamu nampak lebih segar."
Beyonce
"Everyday, sy akan melakukan sit-up selama 10minit.Then. memberi perhatian terhadap pola pemakanan sy adalah perkara penting dalam rutin harian sy.Selalunya sy akan makan bijirin kerana ianya akan membantu  sy utk kenyang lbh lama ttp jika ditawarkan donut atau cheese cake sy juga tdk akan menolaknya."
Jessica Simpson
"Kadangkala sy memanjakan diri dgn try pelbagai jnis makanan.Kepuasan itu buat sy happy.Namun, utk memastikan tubuh badan tampil langsing sy sentiasa meluangkan masa utk berjogging.Its easy right?"
Cameron Diaz
"Minum byk air putih n mkn lbh byk sayuran adalah resipi terbaik utk kamu memiliki kulit yg sihat.Selain itu, selalulah bersenam agar tubuh kamu sentiasa cergas dan banyakkan ketawa juga adalah salah satu rahsia utk awet muda."

Khas buat si jejaka, ''Aduhai ladies..lain kata,lain maknanya"

| | | Comments: (7)
Lain yg diungkapkan, but lain lak yg tsirat d dlm hati..
Why its so hard utk memahami tutur kata si kaum hawa nih??
Izit mrk ni xikhlas dlm mluahkn stiap rsa hati atau prasaan mrk?
Hal yg mcm ni lah yg dpt mwujudkan pbezaan dr segi pmahaman dlm komunikasi d antara si jejaka n si ladies
Jom kita tinjau-tinjau kata2 yg seringkali diungkapkan ladies tapi lain mksudnya secara tersirat
Maybe perkara ini juga pernah blaku thadap diri korang sendiri!=)

ladies bkata : "i boleh je balik sendiri, u xyahla nk ssh2 antarkan i pulang k"
niat tersirat :"Kan best kalau u sudi hantarkan i pulang, xyahla i nk ssh2 nk naik teksi ke bas pe sume"

ladies bkata : "i ke exgf u yg lg cantik?"
niat tersirat : "u jgn sesekali berani nk puji ur exgf dpn i tau!"

ladies bkata : "kalau boleh, i nk u jujur dengan i"
niat tersirat : "kalau boleh,u jgnla mgaku kalau ade certain things yg boleh mlukakan hati i"

ladies bkata : "actually, i ske cara u n i rasa selesa everytimes u ade dgn i"
niat tersirat : " kalau u nak tau,i dah jatuh cinta dgn u laaa!"

ladies bkata : "i think that u pon  perlukan masa n ruang utk bsama membe2 u kan??"
niat tersirat : "maybe i akan rasa jemu bila kita tlalu kerap bjumpa n i rasa, better u hang out dgn membe2 u dulu k??"

ladies bkata : "i rasa,  kita bkawan lg better dr kita couple la.."
niat tersirat : "eh,u bukan type of my choice, lgpun i xsuka u!so sorry k"

ladies bkata : "i xkesah if u still contact dgn exgf u"
niat tersirat  "kalau bolehla kan, i langsung xnk  u contact dgn exgf u, kalau u leh buat, i pon  leh contact gak ngan exbf i!"

ladies bkata : "u da mkn ke blum ni?"
niat tersirat : "u, jomla kita g mkn, perut i da buat bunyi piano da nih"

ladies bkata : wah, lawanye bju2 kat kdai ni!"
niat tersirat : "u, kalau boleh u belikanla kat i bju2 nih..i suke laa"

ladies bkata : "u,for ur happiness, i sanggop berkorban utk u tau!"
niat tersirat : "eh,xmungkinla i akan ketepikan my happiness smata-mata utk kbahagiaan org lain..apela"

huu..tersirat kan??maybe ade yg betul, n ade yg x
so, ladies.. izit sume ayt2 di ats correct or not??
so,tepuk dada tanya selera=)
siapa mkn cili, diala yg terasa pedasnyee..muahahha..
maybe betul or maybe x..
so,judge it by yourself la k..huu=)
"u, i xkata pon all of diz betul, i kata maybe ade yg btul or ade yg x k??jgn maree..heheh"

Apabila si jejaka merajuk mengalahkan si ladies, cmane nk handle nie??

Thursday, February 11, 2010

| | | Comments: (14)
Ade ke jejaka yg merajuk mengalahkan si ladies??
wah2..kalau korang nak tau, mmg ade pon!YUP2 MMG ADA!!
percaya atau x, ni la kenyataannya, FULLSTOP!huuuu...
Jgn mare eh jejaka2 di luar sane, sy di sini juz nak  berkongsi..huhu
Lelaki ni mmg ada yg kuat merajuk, tapi bukan semuanya, diulang.. bukan semuanya*
lelaki pun ade perasaan, lelaki juga boleh menangis,bkn si ladies je k..(agree??)

Sy prcaya, setiap pasangan xkirala kapel ke, da kawen ke sure akan ada masalah majok2 neh..Kalau xde majok2 neh dlm ur relationship,2 tipula tuuu..kan3??huuu...
Tapi, kalau si jejaka merajuk, ape si ladies perlu buat?? 
Buat xtau je ke??ohh,tidak!!kita si ladies, knela pujuk si die jugak..
kalau x, asyik si jejaka je yg pujuk si ladies, tp ladies xnk pujuk si jejaka nih, xadil la kan??
First, kita knela terangkan da truth thingz
Ianya lagi senang kalau kita berterus-terang dgn si die.Just story kat die ape yg da blaku pd dri kita n try tanya kat die, nape die majok2 nih.Berterus-teranglah in relationship kita supaya si die xmeragui ttg anda si ladies n kita dpt eratkan lg relationship kita dengannya.Biar die tau yg anda si ladies menambil berat tentangnya n dlm erti kata lain, ur really2 love him!

Secondly,bertolak ansurlah n bijak membuat keputusan k
Huu..yg ni mmg ssh sket, kadang2 due-due xnk mgalah, yg ni yg ssh tu..
Memangla susah utk kita btolak ansur tapi, xbmakna kita kalah kalau kita mengalah!
Dalam situasi mcm nih, kita kenala bijak bwat kputusan..
If si die merajuk, n anda si ladies xbjaya nk pujuk, tryla guna gaya anda yg tersendiri dalam memujuk hatinya..(haa,yg ni pandai2la korg..sume ade gaya tsendirikn??anda lbh mgetahui psangan msg2)


Thirdly,ucapkan kata2 yg 'SWEET'
kdg2, sweet xbmakna sweet kan?Time die ngah mrajuk,anda tryla bergurau dengannya dgn gelarkan si dia "bucuk","comot","manje" dan byk lg lorh..At the same time, selit-selitkanla ayt2 anda time bcakap dgnnye tapi still gelarkannye dgn sweet words yg td tu..


Lastly, sing a song for him
Alaa..bkn slalu kan nk nyanyi kat die..try jelaa..
Meby ramai yg xpnah sing a song for their beloved..
Ha,,time2 istimewa mcm nehla try pujuk si die ngan nyanyi lagu yg die ske..
Sure die akan tersenyum n ketawa sbb akhirnya si die dpt juga dgr suara buah hati pengarang jantungnye m'hiburkan hatinye..For sure la senyuman terukir di bibirnya..sooo SWEET!!
Hopefully, cara2 di ats serba skit dpt mmbntu anda si ladies utk memujuk hati pasangan anda=)

Di manakah kesilapan penutupan aurat sbg seorang perempuan ISLAM hari ini?

Wednesday, February 10, 2010

| | | Comments: (4)
Zaman sekarang ni, ramai yg tidak tahu sebenarnya ttg cara penutupan aurat yg sebetul-betulnya..Banyak sgt kesilapan penutupan aurat perempuan hari ini sebenarnya..Ini bermakna, dalam sedar xsedar,masih ramai yg jahil ttg penutupan aurat ni..Maybe kita sendiri xsedar di mana silapnya n sy sendiri tidaklah sesempurna mana..Hanya sekadar mahu berkongsi with u all ladies..


Di manakah kesilapan penutupan aurat seorang perempuan hari ini ?

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan yg mudah ‘menggoda'.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di tmpt belajar atau di tmpt kerja sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya. 


Setiap perempuan Islam wajib menutup kepalanya dengan tudung dan bahagian dadanya termasuk juga leher, sehingga semua tempat-tempat yang boleh membawa fitnah tertutup dari perkara yang memungkinkan dilihat oleh orang-orang yang jahat hatinya.

Ok, till here only,sebarang pertanyaan, kita ajukan soalan kpd ustaz atau ustazah yg lbh arif ttg hal ini.. Btw, sharing is caring kan..Ape yg kita tahu,kita kongsi-kongsikanlah=)
Oh MUSLIMAH,,you are the symbol of true Islam

Jom try "Pandang positif dalam negatif!!"

| | | Comments: (4)
Sometimes,kita akan bjumpa dgn org yg xske dgn diri kita secara sengaja atau xsengaja..Kita sendiri xtahu knape die xske kat kita..Jadi, jgn sesekali mempersoalkn mengapa dia bersikap sedemikian atau seringkali korang fikir mengenainya. Tetapi, pandanglah kepada nilai-nilai positif yg ada dlm dirinya.


Walau sejahat manapun orang tu, pedih cemana pun dia sakitkan hati kita, fokus kepada sifat-sifat baiknya. Sebab, fokus kepada keburukan yang dia lakukan pada kita hanya akan membuat diri kita xbersemangat, lemah longlai and  kita akan rasa down dengan serta merta!So, bwatpe nk pikirkan pasal keburukan die,nanti kita lak yg serabut otak..huuuu

Kita kne tahu,semua orang ada sikap baik n sikap tak baik termasuklah diri kita sendiri kan..

Pandang yang positif, dalam yang negatif. Kita kena fokuskan pada yang positif jee, walau pada zahirnya dia seorang yang lebih banyak berfikiran negatif, kuat mencaci cacai ,memaki hamun ape sume n die mempamerkan muka yang tak menyenangkan kpd korang(lantak die laa,annoying gle..huuu).

Orang yang berfikiran negatif ni biasanya ske sgt memandang buruk pd kemajuan orang lain. Bila kita maju sikit, dia jeles, berdendam, then benci dengan kita. Dalam hati die penuh dengan kata-kata negatif, caci maki dan bintik-bintik hitam yang sukar utk dibuang.
Bila jumpa orang yg camni, pedulikan je  dia. Biarkan dia sendiri, terkurung dengan pemikirannya dan dunianya sbb tu semua die yg nak. Selagi dia tak kacau kita atau mencederakan kita, biarkan je dia.


Lupakan saja dia, walaupun dia muncul setiap hari di depan mata kita. Relaks, be in control, buat donno saja(be cool beb!heee)

Tak semua orang bukan melakukan apa yang  disarankan ni. Sebab, tak semua boleh melupakan apa yang menyakitkan hati mereka, atau memaafkan kesalahan orang yang membuat mereka sakit hati tu.Memang susah, tapi tryla slagi yg termampu..huuu..Kalau xmampu pon, bwat je semampu yg boleh!Chaiyok2!!Bukan ape,ni sume utk ketenangan hati kita gak..

Kita kena kuatkan semangat, kita perlu berani utk menjadi seorang yg pemaaf.(xrugi pape ponla,hati kita jgak yg tenang nanti..kan??)

Orang-orang yg berjaya, mereka mengambil keputusan untuk melihat pada aspek-aspek positif saje, hanya yang positif!! Then mereka  mengelak dari melihat yang negatif (even sedikit). Elakkan sejauh yang mungkin, lupakan selupa yang mungkin.OK??boleh buat xagak2??huuu..

Sekali lagi, kita memerlukan semangat yang kuat! Kuatkan jiwa, kuatkan minda!!
LiveStrong OK!!
 

3 Cara Bagaimana untuk Berdepan dengan Orang yang Anda x Suka

Tuesday, February 9, 2010

| | | Comments: (8)
In our life, I’m sure that setiap org mempunyai seseorang yg anda kurang senang, kurang senang dengan sikapnya, ataupun dengan tutur katanya. Mungkin anda ada perasaan sakit hati dengan peranganya satu ketika dulu dan anda susah nak memaafkannya sehinggalah ke hari ini.

Bagaimana untuk berdepan dengan orang yang anda x suka, apatah lagi jika anda jumpa dia setiap hari di tempat anda belajar ataupun di tmpat anda bekerja??

Anda nak tahu caranya??
Ini caranya:

1. Pasang niat untuk jadi serasi dengannya.
Niatkan yang anda mahu berjalan seiringan dengannya, berbual-bual santai dengannya seolah-olah tiada apa-apa berlaku satu ketika dulu di antara korang. Pasang niat anda untuk “OK” bila bersama-sama dengannya, biar terbit rasa gembira apabila berbual-bual dengannya.
After that,hati anda akan terasa lapang n tenang

2. Lupakan masa lalu, maafkannya, doakannya.
Sebelum berjumpa dengannya, sebelum terserempak dengannya di tempat belajar atau tmpt kerja, ambil keputusan untuk melupakan saja kesalahan dirinya pada anda. Lupakan kesalahannya supaya emosi anda menjadi ringan n x terbeban oleh memori pahit yang boleh menyakitkan hati anda. Doakan kemurahan rezekinya dan kebahagiaannya, sebelum dan sesudah berjumpa dengannya.

3. LET GO.
Anda perlu lepaskan segala yang terbuku di hati anda, pilih untuk melupakan semuanya. LET GO. Ambil keputusan untuk menjalani hidup yang bebas dari emosi-emosi negatif seperti kemarahan, ego, dendam dan ketidaksefahaman. Hidup anda akan jadi lebih tenang apabila kita memilih untuk melupakan semuanya yang negatif.

TRY IT!!U WILL FEEL MUCH BETTER AFTER THAT

13 CIRI-CIRI JEJAKA PILIHAN SI LADIESgadis melayu

Monday, February 8, 2010

| | | Comments: (8)
Ladiess, anda sedang mencari pasangan hidup?( your true love*wink) 
Berikut adalah 13 ciri-ciri lelaki pilihan ladies, diatur mengikut perspektif seorang gadis Melayu beragama Islam khususnya untuk panduan anda,si ladies:

1.Taat kepada Allah, taat pada ajaran Rasul.
2. Mahir membaca Al-Quran dengan lancar, hafal surah-surah asas dan doa-doa asas, rajin membaca Al-Quran.
3. Mempunyai pekerjaan tetap dan memiliki sumber pendapatan tetap.
4. Suka menyeru orang lain kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.
5. Ada sikap optimis – berjuang mencapai kecemerlangan dalam hidup.
6. Bersih dari sebarang kemungkaran yang nampak dan tak nampak.
7. Baik kata-katanya, cemerlang perilakunya, seorang lelaki yang jujur.
8. Tak pernah tinggal yang wajib spt solat, rajin melaksanakan amalan sunat dalam beribadah.
9. Berani menghadapi cercaan dan berani menghadapi orang yang mencela.
10 Tahu, faham dan sanggup melaksanakan tanggungawabnya.
11. Bersifat terbuka, pemaaf dan penyantun.
12. Tenang air mukanya, sentiasa berwaspada dan bijak dalam membuat keputusan.
13. Jika dia berkahwin, dia dapat melayan isteri dengan baik.

Ladies, di atas merupakan ciri2 lelaki yg patut anda pilih spy si jejaka itu dapat membimbing anda ke arah jalan yg baik..insyaallah…
Hopefully your boyfie ada ciri2 spt di atas=)

I’m sure that korang pernah dgr ayat ni,“perempuan yg baik adalah utk lelaki yg baik”
So, don’t worry, be happy=)huhu..

J0m Bina Sikap Pemaaf Dengan hanya 3 Langkah!

| | | Comments: (2)
This time, i want to share with u about 3 tips on how to build "sikap pemaaf" dalam tiga situasi berbeza

Sebelum tidur
Pada waktu anda nak melelapkan mata, ambil masa 5 minit untuk melakukan teknik ini. Bayangkan kesemua wajah-wajah orang yang menyakitkan hati anda dan yang membuat anda geram.

Selepas itu, tarik nafas dalam kiraan 7 saat, tahan dalam kiraan 7 saat lalu hembus perlahan-lahan dalam kiraan 7 saat. Relakskan diri..longgarkan semua otot, sendi dan elak dari memikir apa-apa(kosongkan minda anda!)
Then, tutup mata anda n bayangkan anda berjumpa dengan orang-orang yang menyakitkan hati anda tu, ibarat bertemu di sebuah meja bulat.
Dalam bayangan minda, katakan pada mereka yang anda maafkan mereka. Katakan begini dalam hati "aku maafkan kamu, kamu dah tak ada apa-apa salah denganku, sekarang pergi".
Hadirkan rasa kemaafan dalam diri anda, hadirkan sehadir yang mungkin. Bayangkan wajah-wajah mereka  semakin lenyap dan semakin kabur lalu terus menghilang. Anda akan rasa tenang selepas itu.
Jangan fikir apa-apa selepas 1 minit, Anda boleh tidur terus kemudiannya. Esok pagi, anda akan bangun dengan penuh bersemangat!

2. Di waktu siang
Setiap kali Anda sakit hati, geram, menyampah, meluat atau tidak puas hati, maafkan sesiapa saja yang menyakitkan hati Anda tu. Maafkan semaaf yang mungkin, kemudian lupakan selupa yang mungkin (don't try to remember!!!).
Ia sukar pada peringkat awal, tapi bila dah berkali-kali melatih diri dalam sehari, ia akan menjadi tabiat anda. Lama-kelamaan, ia dapat membentuk anda menjadi insan yg pemaaf.
Buat dulu baru tau kesannya!


3. Ketika makan atau minum
Makanan dan minuman yang masuk ke perut kita membawa bersama energi dari emosi kita .
Senang cerita, jika ketika Anda minum mood Anda happy, Anda akan jadi hepi sepanjang hari. Kalau time minum atau makan tu Anda murung, marah, geram, sakit hati, maka Anda akan jadi begitu juga sepanjang hari untuk hari-hari seterusnya.
Jadi, bila Anda sedang makan atau sedang minum atau berada di depan makanan, elak berubah menjadi pemarah, melahirkan rasa tak puas hati atau mengumpat keburukan orang.
Sebab, emosi yang terbit dari minda akan akan menghasilkan energi lalu ikut bersama makanan atau minuman Anda.
Lebih baik kiranya bila time makan atau minum, Anda hadirkan rasa kemaafan, rasa kekitaan dan persahabatan. Hadirkan seboleh yang mungkin, sehadir yang mungkin, selama yang mungkin. Ubah diri menjadi happy.
Anda akan senang memaafkan kesalahan orang lain lalu melupakannya. Elak dari mengingat semula kesalahan-kesalahan tu, walaupun sedikit. 
 TRY FIRST, THEN YOU WILL KNOW!!

..CALMbertenang VS STRESStertekan..

| | | Comments: (4)
BERTENANG LEBIH BAIK DARI TERTEKAN
Adakah anda selalu stress??
Adakah anda ingin elakkan diri dari stress??
Anda ingin menangani stress??

Sebaik-baik cara utk menangani stress ialah dengan bertenang
This is because, bila anda bertenang, minda anda dapat bekerja dgn lbh baik n lbh efektif
When ur stress, fikiran anda akn menjadi buntu, bingung, keliru n serabut.
You can't think of what should u do.
As the result, anda akan lbh tercenderung utk melakukan kesilapan,lebih teruk lagi, maybe anda akan melakukan kesilapan yang anda akan kesali seumur hidup!
How to calm yourself??cemane nak bertenang??
Anda hanya perlu mengawal nafsu then lupakan apa yang boleh membuatkn anda tertekan
Punca masalah kebanyakan orang ialah mereka xnk melupakan seketika apa yang membuat mereka tertekan.
Actually,kita perlu buat muhasabah diri.
Kita asyik tertekan sebab kita ada rasa marah dalam diri, ada something yang kita xpuas hati, maybe sebab kewangan, keluarga atau benda di tempat belajar atau di tempat kita kerja yang membuatkn kita geram
Kita perlu sentiasa istighfar dan maafkan orang lain, situasi, benda, perkara serta diri sendiri.
Memaafkan diri sendiri dapat membuang rasa marah, then dpt membuang rasa tertekan and dpt membuat kita 'immune' dari stress.

Stress boleh dielakkan bila kita tahu caranya. Paling asas adalah dengan melatih diri supaya bertenang.(practice makes perfect!=)
Kalau boleh, biarkan rasa tenang tu wujud from morning till night
Hidup kita akan lebih lancar bila kita tenang, relaks and be in control.
Orang-orang yang berjaya dalam pelajaran, kerjaya dan bisnes adalah mereka yang melatih diri untuk sentiasa bertenang bcoz they know that rasa tertekan hanya akan menahan diri mereka dari mencapai kejayaan.
So, buat anda yg cpt stress, u can try this!!
Be calm always not stress always!
 
kalau anda stress je, maybe anda akn jd spt gmbr di ats..hehehh

ciri SEXYGUY dari pandangan LADIES

Sunday, February 7, 2010

| | | Comments: (6)
LADIES x mampu mengenali 100% karektor dan keperibadian lelaki
Namun, melalui teknik penggayaan, penampilan dan cita rasa, ia dapat membantu menjejaki karektor lelaki seksi! Jom kita lihat senarai di bawah, mungkinkah anda antara jejaka yang sedang diburu n digilai si ladies??


CITA RASA MEMILIH PAKAIAN
Tidak semestinya si jejaka perlu bergaya hebat dan menyarungkan jenama mahal untuk kelihatan trendy.
Bagi si ladies, lelaki yang menitikberatkan soal kebersihan dan kemasan diri sudah cukup utk menampakkan imej seksi untuk membuatkan hati si ladies tertawan.

TEPATI MASA
MASA ITU EMAS!
Memiliki jam tangan berjenama tetapi tidak menepati masa hanya menjatuhkan saham lelaki. 
Lelaki yang seksi menurut si ladies ialah mereka yang bijak menguruskan masa 
dan paling utama menepati masa, bukan membuang masa!(agree??huhu) 

BERGAYA SEDIKIT‘NAUGHTYnakal’ 
 Sesetengah si ladies lebih gemar lelaki yang bergaya santai. 
Trust me, memilih denim, kemeja-T  lebih macho dan seksi berbanding gaya konvensional ke pejabat

KARAKTOR MELALUI WARNA
 Perhatikan rona warna pakaian, seluar, kasut mahupun stokin.
Umumnya, si ladies begitu tertarik dengan lelaki yang berani ‘bermain’ dengan warna. 
Semakin garang warna pilihan lelaki, bertambah seksi dan berani di mata si ladies
Ayuh, bersiap sedia melakukan transformasi gaya!

MWMILIH REKA BENTUK BEG
Maybe sesetengah lelaki tidak mengendahkan soal beg 
sama ada kegunaan di pejabat mahupun ketika waktu keluar
Awas, melalui pemilihan reka bentuk dan gaya beg ia dpt mempengaruhi karektor diri lelaki. 
Lebih-lebih lagi, jika lelaki itu ialah seseorang yang ada cita rasa tatkala memilih jenama beg dan warnanya! Pastinya ramai gadis tertarik!



kawan VS sahabat??sama ke?

Saturday, February 6, 2010

| | | Comments: (0)
"kawan VS sahabat"
maksud kawan n sahabat ni same ke eh??
Susah gak nak cari definasi sahabat dalam bahasa Inggeris. 
Friend bermakna kawan, good friend pula bermakna kawan baik, best friend membawa makna kawan karib. Meby definasi sahabat yang paling dekat dalam bahasa Inggeris  ialah “fellow”(bukan follow tau!huhu)
Sepanjang kehidupan kita,kita akan bertemu dengan pelbagai jenis manusia..
mereka datang dalam pelbagai bentuk dan rupa sepanjang kehidupan kita.
X kirala hitam putih, tinggi rendah, gemuk kurus, cantik hodoh..
Mereka juga mempunyai pelbagai jenis ragam..
Kalau difikirkan kembali entah berapa ramai kawan yang kita temui dalam hidup ini tetapi tidak menjadi sahabat. 
Untuk mengenali seseorang itu sebenarnya mengambil masa yang lama 
tetapi ada juga diantara kita yang  senang mempercayai seseorang walaupun hanya utk beberapa jam sahaja bertemu.
Kata-kata "kawan makan kawan" selalu kita dengar tetapi saya percaya kita tak pernah dengar kata-kata  " sahabat makan sahabat"(betulkan??)
 Anda mempunyai ramai kawan ke sahabat??huu..
semestinya kita ramai kawan dari sahabat..
sahabat susah nk dicari, tetapi kwan mmg senang sgt nk cari..
sekarang ni banyak kawan untuk gelak2 n hepy2 je..
kawan yang ada time kita susah n  yg boleh tolong kita mmg susah nk cari..
(agree or not???)
 So, kita kena bijak memilih kawan utk dijadikan sahabat..
bukan semua org kita selesa bila bersamanya n bukan semua orang yang boleh dipercayai..
anda mesti benci kawan yg "tikam belakang kan?"
kalau boleh, elakkanla diri dari org2 sedemikian..
ape yg baik kita jadikan sbg teladan.. ape yg xbaik tu, kita jadikan sbg tauladan 
so that we can learn from our past mistakes