Nak cari tutorial untuk cantikkan blog?Tutorial banyak di sini!

Sunday, November 28, 2010

| | |
Wahh, nampaknya ramai yang mencari tutorial cuti-cuti ni..almaklumlah cuti sekolah dan cuti semesterla katakan..takpe-takpe, teruskan usaha anda untuk membuat pembedahan muka blog..hihi..Tiba-tiba rasa macam suspen pulak,rasa macam xsedap, rasa macam meremang bulu roma bila tajuk entry ni, "tutorial banyak di sini!"..Korang pernah baca entry pasal tutorial ke kat blog myra nih?Haa..itu yang myra cuba nak terangkan..

Ada yang bertanya, 
dan ada yang request nak myra buatkan tutorial..


Kadang-kadang myra tersenyum sendiri..bukan sebab soalan sedemikian lucu okae, tapi sebab semua yang myra lakukan pembedahan dan treatment segala pada muka blog ni semuanya main taram bin hantam sajaa..Hah?takkan myra hantam je kot?and yes!mula-mula kita mainla hantam je then tekan tu tekan ni, usik tu usik ni, carik tu carik ni..dan akhirnya bolehlaa dapat muka blog yang sedap mata memandang..hehe..semuanya atas tahap kerajinan korang..kalau tak rajin TRY, tak jadi kak oii..Hidup mestilah mencuba kan?Bila dah main edit-edit ni sampai kita rasa puas dan ohh itu yang aku nak!So, stick with it..


Macam header, banner sume kena pandai guna photoshop..kalau tak, susahla nak edit-edit ni..Myra pon xdela teror mana tapi bolehla nak edit-edit letak itu dan ini..Alaaa, search je dekat pakcik google macam mana nak edit gambar guna photoshop, CONFIRM ADA!!Kalau xde sure semua nganga..hihi..Dari situ mulala proses untuk mencuba sana sini. Kalau tak cuba kita tak tau susah dan senangnya kan kan..So rajin-rajinkanlah tangan itu merobek sana sini *wink*


Okae, sebenarnya dah banyak blog yang buat tutorial ni dan dah bermacam-macam tutor dorang buat..Kemain cantik mantik lagi tuu..wuwuwu..Tapi maybe ade yang masih  tak tahu menahu lagi sebab bila myra blogwalking, ku lihat seperti blog baru tumbuh seperti cendawan!Good-good..Okae, go on with the main topic, kat mane ye kite nak carik tutorial ni?ni haa blog-blognye..hangpa pi la punggah godek segala kat sana yek dan yang paling penting jangan cepat putuih asa!hehe..selamat maju jaya *winkwink*


Last sekali, myra mohon maaf sebab tak dapat nak tunaikan permintaan untuk buat tutorial sebab myra rase biarlah rujuk pada yang pakar dan mereka-mereka di atas memang terrer merrer bab-bab cantikkan blog ni..segala tutorial cursor cantik sume ade di sana..hihi..myra lak cantikkan blog mengikut citarasa sendiri sebab tu sampai ade dua warna memukau iaitu pink dan purple sekaligus dalam satu blog..hehe..entahla, rasa macam waaaa i shukee kaler ni, so I JUST DO IT! Kalau ada sape-sape tak suke or rase macam kaler ni mengancam sangat or sakit mata memandang, bolehla turun padang cakap tak elok or tak sesuai ye :) Kadang-kadang pendapat orang lain berbeza dengan kita, so we should know that and belajar dari kesilapan..wuwuwu



21 komen dari sweety:

liyanaziz said...

ha, yana selalu jenguk mommy punky dengan mari bina blog.. x lupa kak ynn aka liyanaa lunia.. hekhekhek

Fyka said...

dikkkkkkkkk...
entry kita tersama....

cikpia said...

diriku yang pemalas nie mintak tolong kila (katakila.com) jer buatkan semua...... dah banyak kali dia tolong buatkan layout + header..... he he....

nkara said...

wow pinknya!

CiKaYu said...

saya sngt tak pandai nak create banner or header, minta tlg kawan.....post entry je tahu...

myravea said...

liyanaziz : hoho..betul betul betul :) suke gak

myravea said...

Fyka : haha..tu namenye kite ade jodoh kak..haha..adakah otak kita serupa? *wink*

myravea said...

cikpia : hihi..rajin sungguh die *wink

myravea said...

nkara: hihii..pink itukan sweet :)

iEra NaDiRa said...

seriously saya suka belog cap ayam. hehe. especially bahagian tutorial tu, memang lengkap habis tutorialnya daripada header, sidebar, body, dan footer!

sangat berterima kasih kepada beliau sebab sekarang saya dah reti baca HTML kod dan dah tahu selok beloknya! XD

cik EPAL said...

bagus depa ni =)

myravea said...

cikcayu : takpe, lame2 retila tuu..hehe..pelan2 mendayung ye :)

myravea said...

iera : hehe..itu yang kita mahukan..congretsla da reti baca coding..myra ni pon xdela reti sgt..hehe

myravea said...

Cik epal :hehe...bak kata upin ipin, betul,betul, betul :)

Lisa said...

huhuhu. ade gak ke? er, thanx mira.

shafikah_eika said...

jom tinjau my blog : http://shafiekah.blogspot.com
i follow u, u follow me....time kasih

salwaismail said...

thanks! :D
http://salwaismail.blogspot.com

deqlis said...

tq.

blog nie pun cantik:)

Aj said...

pink is a colour of passion-aerosmith

Akulah.com said...

menarik.. hehe..

amierul hakim meo said...

thanks!!!!nice !!! btw follow u k :)