Salahkah ibumu???

Sunday, August 1, 2010

| | |
Yuuuhuuu...wahh..lamenye tidakku update yek..tampaq kang!!pang panggg laju-laju..hoho..there must be a reason why..sorry ye readers *winkwink...Okae, entry kali ni bukanlah nak membebel, berleter atau mengkritik (eh, same je kan maksud ini semua??hoho) Cuma terlintas di fikiran dan tersentuh di hati pabila peristiwa kurang enak dilihat di depan mata..APAKAH PERISTIWAnya??


"Today myra berhijrah dari Kuala Pilah ---->Seremban..menaiki bas yang bernama "SKSKL" berharga RM3.40 (lagi murah dari harga teksi dari pekan kuala pilah --> UITM kuala pilah yang berharga RM12)Perjalanan memakan masa selama 45minit ke Terminal 1 Seremban"
Ok, di atas bukanlah peristiwanya ye kawan-kawan..di bawah ni, barulah "Tersebutlaaaaaah kisaaaaaaaaah" (sambil bersyair) *wink


Jom layan ini cerita.......zasssss

Masa myra nak berhijrah pulang dari seremban -->kuala pilah, adalah seorang ibu ni duduk di tepi kananku di dalam bas..anaknya umur dalam lingkungan 16tahun berdiri disebabkan muatan penuh aka sit tak cukuplah..time ni, myra naik bas Cityliner n bas ni banyak berhenti..kalau SKSKS mmg xbenti dah, laju je die menuju ke destinasi (shuukeee3)Then bila penumpang makin sikit, si ibu ni suruhlah anaknya yang sorang ni duduk sit blakang yang kosong tu..tapi si anak ni myra tengok, dia pandang mak die then siap boleh bwat dunno jee kat mak die sambil tarik muka jeling-jeling lagi tu..myra kira ada la dalam 7kali mak die panggil anak die n dok ulang ayat yang sama sampai myra siap boleh hafal lagi...
 "As,dudukla blakang ni haa, ado sit kosong nii"
Yang si anak bila dengar mak nye panggil nama die, boleh lak pekakkan telinga sambil tengok je hp kat tangan tuu..kesian bonar myra tengok mak die ni..almaklumlah jiran sebelah seketika..Last-last maybe mak nye dah xlarat nak ulang ayat yang same, teros mak nye cakap....
"Budak skarang ni dah tak mo dengo cakep orang tuo da..dogil..lantak kamulah"..
habis penumpang dalam bas pandang-pandang je..yang myra kat sebelah ni macam nak je melenting..dalam hati dah bebel-bebel dah kat budak tu..tak kesian ke bwat mak camtu,dahla depan orang ramai..adakah si dia berhati perut ataupun hanya ada hati dan perut??..mak punyala amik berat pasal anak, tapi anak???kang bebel depan-depan tak pasal-pasal orang cakap nak jaga tepi kain orang lak..so, what can i do??hanya diamkan diri sambil menggeleng-geleng kepala(muka xpuas hati)..nak cakap salah, xcakap serba salah pulak..seriously sayu hati ini, dahla si ibu ni panggil anaknya dengan nada suara yang cukup lembut..bikin cair hati ini..Maybe bila korang baca ini cerita, macam remeh-temeh je kan..tapi try korang tempatkan diri korang kat tempat si ibu,apa rasanya eh??mesti terguris hati and terus myra asyik tingatkan ibu ku yang jauh di utara sana ..."Ibu, ampunkan dosa anakmu ini jika ada tingkahlaku ku yang membuatmu terguris hati" ..Ibu, sampai kita ketemu dua tiga hari sebelum menjelang hari raya ye :)
 
 
. . Hati berkata  R I N D U . .
 

8 komen dari sweety:

Shafika Syuhada Rosli said...

anak ape tu? heh.. teruk !

myravea said...

entahla..sedih melihatnyee..hee..thanks for reading dear :)

Amyza_nia said...

anak jenis apa tu?ingat tu dah bagus sangat??
wat xdengar pulak..skali mak tu doakan pekak baru tau langit tinggi ke rendah...

IDA said...

hi thx 4 visiting my blog ^-^
ncie blog u hv n its pink!! my fav color ngeee :D
btw u mg xde chatbox widget ke?

myravea said...

amyza : xtaula nak cakap, maybe xmatured lagi kot..sbb 2 jd cmtu..hadehhh

myravea said...

ida : my pleasure dear..eh, ade je chatbox kat kanan..hhihi..i love pink meyh *weee

IDA said...

x jmpa pn? =.='

myravea said...

xjumpa??adehh..xjumpe ape??