Tips tingkatkan keyakinan diri

Thursday, July 8, 2010

| | |
Olla bebeh..how are you today??*winkwink..kenyit-kenyit mate boolat cikit-cikit..exercise mata la katakan..huhu..okeyh..berbalik kepada topik ari ini ye akak-akak, adik-adik,abang-abang,uncle dan untie semunya sekalilah (err..ade ke yang bace belog aku nih..muahaha)*lepuk kang..

"Tak yakin dengan diri sendiri, low self esteem, tidak percayakan diri sendiri dan errr..semuanya lebih kurang sama je kan??"

Kebanyakan kita macam ni la, agak ramai gak yang xyakin dengan diri sendiri..but why?? Why sayang why?tambah-tambah lagi bagi seorang student..so, cemane nak plusplus confident dalam diri kita ye??

1.CARA BERPAKAIAN..Okae, korang observe balik cemane cara korang berpakaian..kemas tak??baju standard tak??amboii..baju standard ni xbermakna kena pakai yang mahal-mahal ye, cukuplah sekadar sedap mata memandang dan yang paling penting ialah KEMAS!jangan ada seribu kedutan merangkap kata jangan malas nak iron ye..Bila baju kita tak kemas, nanti bila orang pandang-pandang kita akan jadi shy shy kucing gitu..so, ape kesimpulannye??baju kena kemas, So nak study pun kite akan rasa happy..

2.CARA BERJALAN..eh. ade kena mengena ke confident dengan cara kita berjalan??owyeahh..ada la babe!!Bagi sape-sape yang xconfident tu, tambah2 bila berjalan sorang-sorang ke kelas akibat lambat bersiap merangkap lambat bangun takpun kawan pergi kelas awal sangat(acece..nak cover la tu)Okae, cube korang tengok cara korang berjalan..adakah membongkok ke hadapan ataupun menegak??Bagi sesape yang membongkok, sila-sila la menegak ye!tapi kenapa??ini kerana, bila anda membongkokkan badan,tahap keyakinan diri kita tu akan kurang and orang tengok pon boleh tau..Try korang tengok cara orang-orang yang berjaya dalam hidup mereka seperti profesor ataupun businessman berjalan..Adakah mereka berjalan menegak, ataupun membongkok??hihi..lu pikirla sendiri..

3.CARA MAKE UP..(bagi perempuan)Opsss..yang ni memang agak ramai student tak menitikberatkan..kenapa ye?maybe sebab dorang kelam kabut sangat nak datang kelas ataupun mereka ni memang tak suka make up!!Okae, saya xsuruhla korang make up bagai semata-mata nak tambah keyakinan diri, tapi kalau nak gi memane tu, ke kelas ke, memane ponla..applykan sedikit atau secalit eyeliner and lipgloss pun sudah cukup supaya muka korang xdela nampak kusam plus pucat sangat and membe-membe pon xdela jemu nak tengok muka korang ari-ari..betul x?betul x??hihi..Lagi satu, tambah-tambah bila korang kne buat presentation dalam kelas and korang xde confident..so, try la apply make up sikit supaya korang rasa ada keyakinan sikit bile orang nak pandang and dengar ape yang kita cakap kat depan..

Emm..this is my own opinion..sebab cara-cara di atas yang saya guna pakai..just nak share ngan korang-korang sekalian..kata orang, tak baik kita kedekut ilmu and sharing is caring..hihi..errr..yang ni pun ilmu jugak kan??*winkwink..sekian


2 komen dari sweety:

Yuni Aisyah said...

nice tips..yg wat entry nie agak2 dah ckup ke keyakinan diri.??hikhihk..

myravea said...

uwaa..yuni ni..yg wat entry ni kalau nak kne wat presentation, kne kuatkan semangat banyak2..hihi