Tips elakkan kesunyian melanda diri

Sunday, June 6, 2010

| | |
Assalamualaikum wahai sweet readers and silent readers semuanye sekali (bajet ramaila sangat pdahal ciput-ciput sup bunjut adabi *wink)
Selalu kalau kat tv, sure macam selalu je dengar iklan ala-ala gini kan.."Anda sunyi?perlukan seorang teman?? dan bla..bla..bla"..betul x..betul x??ngeee..tapi myra di sini bukanlah nak mencalonkan teman-teman untuk anda supaya menghilangkan kesunyian yang melanda diri..tetapi, myra di sini ingin mencalonkan tips-tips bila korang rase or nak elakkan rase sunyi as known as lonely bak kata omputehnyee..

Ok,ape yang selalu korang buat bile korang sunyi xpun "argghhhh...boringnye idup nii"(ok, ini hanya contoh ayat-ayat chenta)Ok, salah satu caranya ialah menyibukkan diri korang tu dengan mengkasarkan tangan (opssss ..terlebih sudaa)meringankan tangan untuk membuat kerja-kerja rumah..kemasla sekemas-kemasnye sehingga korang dapat kepuasan bile sudah selesai itu kerjaa ~weee..syok2

Ok, kalau xberhasil or korang malas nak kemas-kemas ni, korang boleh try buat something yang kreatif macam buat kad-kad,conteng-conteng dalam kad tu dan berikan kad tersebut kepada orang-orang tersayang..tak bermakna orang-orang tersayang tu buah hati pengarang jantung je okae, kawan-kawan sehidup semati pun dikira 'orang tersayang' jugak kan??..am i right??xpun berikan ia kpd mummy daddy korang(mak ayah dalam bahasa omputeh =P)  biar dorang rase macam.."wahh, ini anak aku"..so berbaloi-baloila korang rase bukan setakat menonjolkan bakat terpendam malah kepuasan dari hasil kreativiti korang..

Cara yang seterusnye ialah teman adik-adik korang..pergi mane???teman dorang pergi taman permainan, haaa, kat situ korang boleh mengimbau masa lampau zaman korang mude-mude dahulu kala..hohoho..bile tengok budak-budak ni dengan teletah dorang, rase happy je kan, so hilanglah sunyi korang tuu..tapi, ade rules di sini, apenyee??jangan korang pon nak maen same..kang adik-adik tu cakap "eh, akak@abang tu tak malulahhh"..ha, budak-budak skang jangan buat maen, kang korang kne "BOOOO sama diaa"..*wink

Ok, cara seterusnya ni bahaya sket sebab boleh mengganggu jiran tetangga..Wau..cara ape ye??haaa, kalau korang duduk umah banglo kat ujung-ujung utan tu bolehla kot (kidding here)..Kalau korang malas nak keluar umah, korang duduk je dalam bilik tu sambil bukak radio kuat-kuat..ha, sambil-sambil dengar lagu, hayatilah liriknye sekali supaya korang xdela rase sunyi sangat..kalau cara ni xberhasil korang boleh layan lagu sambil gelek-gelek inul la ape lagii..menarila korang bukan orang nampak pun..hohoho

Haa..kalau korang sunyi sebab xde sape dalam umah tu as known as "home alone"..ape lagi..amekla bear yang terhias indah di katil korang tu xpon belek majalah nampak gambar orang then korang boleh sembang ranchakla dengan mereka-mereka ituu...yuhuuuu..ni slah satu cara kalau korang nak kan teman berbual atau nak meluahkan perasaan terpendam korang tu..Lagi elok korang luahkan dekat benda xhidup sebab mereka itu tiada mulut untuk hebohkan storymory korang kat orang-orang kampung sekelian alam..adaa pahammm??


heeee..ape lagi yee??otak saya dari berisi, lepu sudah..nampaknye susu lembu ini sudah habis diperah rupenye...hooho..sekian, selamat mencuba!!~weeee

12 komen dari sweety:

aainaa said...

suda buat semuanya tapi masih borink..
aina x de adik.. patut la borink!!
huhuhu T.T

myravea said...

uwaaa...kasihan anda..xpe..meh myra jd adik aina yee..~weeeee

cik kuntum said...

jom exchange link. ;p

AiDa AzRyN said...

haish.. geram tol tgk teddy bear tu.. ;p

myravea said...

cik kuntum:sudaa..tq2

myravea said...

aida :weee..jom maen gewam2 yok *wink

si[jari] telunjuk said...

stuju ngan anda...cara kita serupa la.....

cik jari sangat suke mendeko kad dikala sunyi..takde mood..bosan...

but i dnt have any bear unt dipeluk...

Bert said...

satu lagi tips: g karok, layan lagu wings sepam dua..

Blur 9url said...

tips nie 50% berjaya la bgi saya coz x de la rasa bowing sngt . btw , nak teddy 2 !

myravea said...

cik jari: good example!!*Winkwink

myravea said...

Bert:wahhh..2 lagu rock tuu..uwaaaa

myravea said...

blur 9url:wahh..nak bear??meh amek meh huhu..