Tips bertenang apabila stress

Tuesday, June 8, 2010

| | |
STRESS!!!!diulang STRESS!!

“Arghhh!!!!tertekannye hari nii,rase macam nak baling je semua benda depan mata..BALING..BALING..BALING!!!PANG..PANG..PANG!!!

Ni yang geram ni..bila stress je mulalah fikiran jadi buntu, bingung dan keliru! Kita takkan tahu apa yang perlu di lakukan..macam kena sampuk je (opsss..hiperbola di situ).Kesannya, kita akan cenderung melakukan kesilapan, lebih teruk lagi, melakukan kesalahan yang kita akan kesali seumur hidup!Wau..cukup,amat dan sangat merbahaya sekali ya*wink

YOUALLS NEED HELP??BUNTU?RESAH?KELIRU?CELARU??

Salah satu caranye ialah dengan bertenang,jangan gopoh-gapah yee..

Cemana nak bertenang? Okae,caranye ialah kita hanya perlu mengawal nafas then lupakan apa yang membuatkan kita tertekan. Mengikut tinjauan saya(acece)Masalah kebanyakan orang ialah dorang tak nak melupakan sekejap apa yang membuatkan dorang tertekan.Haa, ni yang boleh membuatkan korang jadi bertambah stress..ada paham??ada mengerti??*wink

Cara lain ialah dengan muhasabah diri. Kita ni asyik tertekan mungkin sebab kita ada rasa marah dalam diri macam ade something yang buat kita tak puas hati maybe sebab kewangan(no money no talk),family takpun sebab benda di tempat kita belajar/kerja atau di sekeliling kita yang buat kita grrrr..geram sendiri..Dengan muhasabah diri ni, kita dapat bezakan ape yang kita buat ni betul atau salah..kalau salah, kita kena ubah..izit??jangan takut untuk berubah..kata orang “Ambil yang jernih, buang yang keruh”..Buat ape kita nak amik yang keruh yang boleh makan diri kita balik kan??Can’t you see that??Kita perlu sentiasa istighfar dan memaafkan orang lain dan diri sendiri. Memaafkan diri sendiri dapat membuang rasa marah sekaligus dapat membuang rasa tertekan.Soooo, say no 2 stress!!

Stress ni sangat dan amat boleh dielakkan bila kita tahu caranya.Okae, benda paling asas ialah dengan cara melatih diri supaya bertenang. Macam saya, kalau boleh biarkan rase tenang tu wujud dari terbit fajar hingga terbenam matahari..opssss, tu puasala syg*wink..macamni,kalau boleh kita biarkan rase tenang tu wujud dari celik mata sampai tidoo time~weee

Trust me, hidup kita lebih lancar bila kita tenang, relaks, be in control..wahh..sangat cool bukan??Korang kne ingat ni, rase tertekan ni hanya akan menahan diri kita dari mencapai kejayaan(menuju puncak!)owwyehhh..

Saya sangat tenang melihat bentuk LOVE..anda??~weeeee


23 komen dari sweety:

Adam Roslan said...

Terima kasih. Cuti-cuti ni kurang sikit stress sebab tak fikir assignment. Haha.

ardinihumaira said...

betul tu.. dni setuju.. buang yang keruh, ambil yang jernih ;)

Saya dapat makan free di KFC & Mc D | Adakah Saya Penyokong Yahudi?

Muhammad Safie said...

huhu...jgn stress.

aainaa said...

haha. tidak tenang.
tgk ♥ maki masalah ade la.
hahahahah ;DDD

diLa (: said...

yeayy ! say NO to STREss !! hehe

thems said...

tq. tip yang bagus. nanti jgn stress lg!

myravea said...

adam roslan : same2..*wink

myravea said...

ardinihumaira:bagus3..=)

myravea said...

safie:betul tuu..jangan3 stress!!hohoho

myravea said...

ainaa:xpe, macam tu, kite tgk benda lain yee..

myravea said...

dila : owwwyehhhh =)

myravea said...

them : alright..hohoho

wadud@duad said...

Entry sempoi :p

eh kawan.. sila baca kat bawah ni ok.. :)

wadud cari orang untuk join Blogwalking software, wadud memerlukan 21 blogger lagi untuk daftarkan diri untuk lancarkan software nie, free jer, cepat daftar di sini.. ikut peraturan yang telah wadud buat, sangat simple :) harap cepat ok..time kasih :)

Blogwalking software nie untuk kesenangan anda dalam melakukan kegiatan Blogwalking, tak payah susah2 nak pegi setiap blog, software ni secara automatik la.. cepat daftar kawan :)

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/blogtrack-aka-blogwalking-software.html

> maaf jika anda menganggap ini spam <

-NiD's- said...

SALAM terjah sini...dan terus terjumpak tips beguna nie...i Loike.......ahaks.....

salam bekenalan dear...alalalalla cute nyaa....

kak ina mail said...

akak tak pernah stress.buat apa nak stress.

.waniey ninnie. said...

nice~hahak
stresss!!!!!<---tipu je~

CERITAKU... said...

dengan mengingati Allah hati menjadi tenang..

aril said...

sya picit kepala bila stress..hehe

Candy Dandy said...

JOM JOIN CONTEST BERGAYA DENGAN BAJU !

TeRRoRRiZZ said...

yup tepat sekali...
kalau stress nih semue keje tak leh nak jalan dengan baik
tol tak???

sI tEDI said...

Terima kasih kerana singgah.
Kamu tiada shoutbox.

aku tulis di sini

Salam

Haulid Al-Hararr said...

Rahsia menghilangkan stress yang tidak disedari oleh ramai orang ialah dengan BERSEDEKAH... percayalah..;)

homosapien said...

Fitrah manusia... Kembali pada Penciptanya..
Cuma satu saja cara yang paling berkesan..
Iaitu solat. Pasti tenang hati anda..
dekatkan diri padanya. =)