Rahsia tulisan tangan anda

Thursday, June 3, 2010

| | |
Yuuuhuuuuu..hye sweet readers..okae..tadi jalan-jalan makan angin *tiputipu*pukul lajulaju!bukan makan angin,jalan-jalan online jee...~weee..then terjumpa lah inii..."Rahsia Melalui Tulisan Dr Fadzilah Kamsah"..terlintas di fikiran nak kongsi dengan sweet readers sume..hoho..jom tengok jom mana satu cara korang menulis, bentuk-bentuk tulisan korang dengan maksud-maksudnyee sekali..TERJAHHHHH!

Pertama : Tekanan
Tekanan yang kuat.
Menulis dengan tekanan yang kuat sampai bahagian belakang kertas tu berbekas
= Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

 Tekanan yang ringan
Menulis dengan tekanan yang sedikit, lembut dan ringan sampai belakang kertas takde bekas(hoho)
= Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit (adoii..ni bukan positif)


Kedua : Bentuk Tulisan
Tulisan yang bulat-bulat
Tulisan yang bulat seperti bulan..”Oh, bulan” (cumil-cumil gituu)
=Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
= Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)


Ketiga : Kecondongan (condong seperti menara condong)*wink
 Condong ke kanan
= Extrovert= suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka bercampur dengan orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
=sayang, berani, pemurah

 Condong ke kiri
= Introvert= suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih(LOYAL!), keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
=bercampur dengan orang

Tegak
= Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi kawan cari dia bukan dia cari, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah

 Campur-campur
= Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)


Keempat : Kerapatan
 Jarang-jarang
=Tak suka bercampur dengan orang, kurang mesra (xfriendlyla)dan sedikit boros.

 Rapat-rapat
= Suka bercampur dengan orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut


Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z
Ada ekor

a) Besar, panjang dan sempurna
= Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang(sweet!), pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
=Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam dirinya


Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)
Tinggi
=Tahap aspirasi tinggi

Rendah
= Mudah berpuas hati, cita-cita rendah

Tengah-tengah
=Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

 
wahh..dah tahu makna tulisan korang tuu??*winkwink..ghupanya salah satunye cheq ni seorang yang emosional??betulkah??bak kata upin ipin,betulbetulbetul kottt..cheq juga seorang yang prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
..wahh..banyak yang betull ni...so, korang lak yang mane satu  yee??hehehe..FIY!

17 komen dari sweety:

oh etty~ said...

wah terbaek.thanx 4 d info :)

myravea said...

etty:~weee...my pleasure dear...*wink

Ery Farieha said...

hohooh
terbaik =)

fyka said...

adoiii..
dh terkena bla baca bab tulisan tu,especeli yg condong campur2 tuh...hehe..

myravea said...

ery farieha:hehe..thanks for reading

myravea said...

fyka: hohoho..xpe, try ubah kalau nak..~weee

cindir-rela said...

singgah lagi:) heheh

Afizzat said...

wow..ada yg agak btl ngn prsonaliti ek..nk kn try ubah tulisan utk ubah prsonaliti..hehe

myravea said...

cinder-rela:~wee..thanks babe

myravea said...

Afizzat:hoho..rasenye xperlu kot nak ubh sbb ape yang skang ni la diri kitee~wink

Afizzat said...

perlu jgk sb skang nie hidup penuh dgn kepura-puraan..bukan dri sbenar..hehe..*xnk kalah*

myravea said...

acecee..hiduppenuh dgn kepura-puraan ye..alolo..ape yg pura-pura nye afizzat uii...ish2(geleng-geleng pale)hoho

Anne Boleyn said...

Eh eh..macam betol jerr.. hehe


p/s:jom komen kat belog Anne Boleyn jom pasal MANTERA. Kalau boley nak collect komen banayk2 pasal tu. :)

NUNU EERA said...

tulisan i bulat2 mcm orgnye..hehe..

myravea said...

anne: ok dear..boleh sajee ~weee

myravea said...

nunu :bulat itu cumil dear..*wink

Saddan Juhari said...

betul la..tapi aku da lama x tulis (ngadap laptop jewq) x lupe da tulisan camne,,huhu