Pabila mulut xsepedas dan perangai xsebiadap kau, i bersyukur u!

Tuesday, April 27, 2010

| | |
Mulut adalah kurniaan Allah kepada kita,tanpanya tidak lengkaplahdiri kita..Oleh itu, gunakanlah ia dengan sebaiknya..Berkata dengan menggunakan perkataan-perkataan yang baik,berkata tanpa menyakitkan hati dan perasaan orang lain..Fungsi mulut bukannya untuk kita menyakiti orang sekeliling kita dengan kutukan dan perkataan-perkataan yang boleh menyinggung perasaan seseorang..Jangan kerana mulut, badan binasa..engat tuu wahai ****..
 Pabila kau cakap 'panaspanaspanas' time i enter dat room, i tau i tau i tau..kau xse'HOT' i..i tau i tau..i get it..so kau jangan jeles..xyah nak perliperli..and i tau mulutku tidak se**** kau, sebab my mom ajar i cara-cara utk berkomunikasi dengan betul..my mom xajar i makimakimaki macam yang kau maki..eee,i xsuke mcm tuu la..TOLONGLAA..eh, ape yang kau maki i ritu??i xpahamla..boleh explain??kesian kau kan, i rase ur mom pon xajar kan cakap bendabenda sedemikian rupa..semestinye TIDAKK!Kau kata ur mom baik, tapi why anak die mulut macam **** dan tidak sebaik ibunye??I rase, kau pon sedar orang xtahan dengan mulut kau dan sikap kau yang..emm..yang memang boleh diketegorikan sebagai BIADAP..Kau sedar tak ni??Owhh,silap ayat sudaa..semestinye kau xsedar sebab kalau kau sedar, sure kau ubah perangai kau yang devil kepada angel kankan?ataupun kau memang selesa dengan perangai TUT kau?Tapi sampai bila?Sampai bila nak berperangai seperti kanak-kanak tadika yang xtahu dan xnampak yang mane baik, yang mana buruk?Eh, i rase, budakbudak kecik zaman sekarang pon da dapat bezakan what is right n what is wrong..So, kau dalam ketegori mane yee??i wonder*winkwink

Anggota tubuh badan kita juga merupakan kurniaan Allah yang perlu kita hargai dan gunakannya sebaik yang mungkin..Contohnya, kaki bila berjalan jangan dihentak-hentakkan seperti anak kecil yang meminta sesuatu daripada ibunya tetapi xdapat..Mata juga merupakan anugerah yang paling bernilai dalam hidup kita..Contoh penggunaan mata yang betul ialah jangan menjeling, menjeling juga merupakan salah satu perbuatan yang tidak manis untuk dilihat dan dipandang..Bersyukurla wahai **** kau ade mata untuk melihat,jangan sampai da xde nanti baru menyesal sebab kau xdapat nak jeling da kankan..Tangan juga merupakan aset yang bernilai kerana tanpa tangan kau susah..Sementara ade ni, gunakanlah sebaik-baiknya..tutuplah pintupintu yang ada dengan perlahan-lahan dan bukannya menghempasnya sekuat yang kau mampu..janganlah ganggu emosiemosi para penduduk rumahmu@housematesmu dikala final exam bermula sehingga di titik pengakhirannya..Tahap kesabaran kami ade batasnya..Tapi, xpela wahai ****..kami berdoa supaya dikau berubah..amin..Jangan sampai kami berdoa yang bukanbukan untuk dikau kerana doa orang yang teraniaya mudah untuk dimakbulkan..
Siapa yg makan cili, dielah yang terasa pedasnyaaa ^_^

3 komen dari sweety:

Shafika Syuhada Rosli said...

haih.. kat mane2~ adep jep problem neh.. btw sepak jep laju2.. muehehehe..
(+

myravea said...

Shafika:ahaks..sepak laju2 jum!=p..meby sbb musim kott..hua3..sabar2

Kie-yu said...

jgn layan org mcm tu! hampeh~