Korang nk kurus??Ni dia Tip untuk kurus!

Tuesday, March 9, 2010

| | |
RARA : ''Aku nak kurus la mimi,so nak kena diet ni..Tapi cemane eh??kalau diet, maksudnya aku xboleh makanla kan??so, kira aku kena ikat perut la macam ni.."

MIMI : "Eh ko ni..salah tu, kalau ko nak diet, tak semestinya ko tak boleh makan..kalau ko xmakan, xde energy la weh..kang pengsan lak,lagi susah..nak aku tolong angkat g hospital lak ke?mane ko nak??

RARA :  "So,what should I do?Kalau aku makan, sampai bila pon xkurus macam ko!Aku teringin gak nk kurus weh..sobsobsob"

MIMI : "Ok2, cool down babe, ko bukannya xleh makan langsung..sepatutnya, ko memang kena makan tapi dalam kuantiti yang sikit..kalau everytime ko makan tapi dalam kuantiti yg banyak, memangla xkan kurus..so, setiap kali ko makan, ko kena makan dalam kuantiti yang sikit, tapi jangan sampai xmakan langsung..ok?Lagi satu, kalau ko nak turunkan berat badan, ko kenala makan makanan pembakar lemak"

RARA : "Owh, camtu ke..baru aku tau..tapi, makanan ape lak yang makanan pembakar lemak??


JENGJENGJENG!!!!

uit!!cukup2la sesi berdialog tuu..skang myra nk gtau lak jenis-jenis makanan yang boleh bakar lemak tuu..''Jum bakar lemakkk!!!"(eh, bukan ko mmg kurus ke??bwatpe nk kurus lg, t kerempeng kang*wink)
Kalau korang makan makanan pembakar lemak ni, sure lebih selamat n sihat untuk korang..so, xde pil-pil k!pil-pil banyak yang xselamat..Kalau takut, jgn sesekali try mkn ubat kurus!bahaya tu babe...


BUAH DAN SAYUR
Buah-buahan dan sayur-sayuran segar mengandungi enzim yg dapat memecah lemak dalam usus sehingga mencegah lemak yg tersimpan dalam body korang.Serat pada buah n sayur boleh tolong korang utk kurangkan kalori n menurunkan berat badan tanpa rasa lapar!

PRODUK TENUSU
Makanan berkalsium tinggi ni dapat memecah belahkan(*wink) sel-sel lemak pada body.Susu, yogurt, cheese n produk tenusu (*i like it!=) yg lain boleh buat korang rasa kenyang yg lebih lama dan dapat mengurangkan jumlah pengambilan makanan yg lain.Kalau korang menghidap kolestrol tinggi, eloklah sangat korang minum susu yang rendah lemak.Pengambilan tenusu rendah lemak 3-4 kali sehari dpt mengurangkan lemak sehingga 70%(owhh..katakan tidak pada lemak!!*wink)

VITAMIN C
haa, vitamin C ni dapat mencairkan lemak sehingga dapat dibuang dari tubuh( katakan YA pada VITAMIN C!of coz!!)

TEH HIJAU
Mengandungi ekstrak cannatic dan asid gymnemic yang boleh mengurangkan keinginan mengambil makanan manis.Dapat mempercepatkan metabolisme dan membantu mempercepat pembakaran lemak dalam tubuh n yang paling best, teh hijau ni juga boleh melambatkan proses penuaan(awet muda niii!)

TELUR
Kandungan protein dalam telur sangat tinggi sehingga boleh membakar lemak di bahagian perut dan pinggul dengan cepat.Telur mempunyai vitaminB12 yg berfungsi utk menghancurkan lemak.

AIR PUTIH
Untuk melengkapkan lagi diet pembakar lemak tuu, korang kenalah minum air dengan banyak(yaa,bangat sekali!!).Air putih berfungsi sbg pencuci sistem tubuh dan membuang toksin-toksin dalam berbahaya!Korang kene minum banyak air so that makanan pembakar lemak dapat bekerja denagn cepat n senang=)

So, skang korang dah tahu kan makanan pembakar lemak ni..For those yang nk kurus without taking any ubat kurus, sila2 lah makan makanan pembakar lemak ni yek..Bukan sekadar dapat kurus, sihat lagi tuuuu*Lagi satu, jangan lupa makan dalam kuantiti yang sikit, bukannya banyak yekk=)wink!


oopss..terlebih sudaaaa*wink
nang here=)

14 komen dari sweety:

Supia Chao said...

haha... thanks for sharing.

kenwooi said...

thanks for the list of food.. i also wanna get slimmer, especially on the tummy =P

Din said...

bgosnye info ni..tq ye..

syikinshuhaimi said...

nak kurus..kalau nak mkn sayur kat cafe msk cincai je..
so ambik ayam je memnjang..huhu

myravea said...

supia:sharing is caring=)hehhehe

myravea said...

kenwooi:ur welcome=)heheh..u cn be more slimmer than me if ur eating this list of food everyday*wink

myravea said...

Din:tq..tryla apply yek=)everyday tao!=)

NORAZROL said...

GOOD INFO CIK...............

myravea said...

NORAZROL:=)cik myravea..heee

Hjh Zae said...

Salam,

Good one..nanti boleh broadcast nih..

Farah Rifhan said...

yap, betul!

sebab saya pun dlm proses menurunkan berat badan yg terlebih2 ni juga. so far, saya memang amalkan apa yg ditulis di atas.

xble x makan sebenarnya. sebab kalo x makan, xde energy utk membakar lemak. malahan, pakar diet kata kena makan 3jam sekali tapi bukan le makan nasi dan makanan berat. makan le buah-buahan ke...

MiSz MaNja said...

i nak gemuk.. ade tips x?

afizzat said...

nk lengkapkan diet prmbakar lemak nie, cb g gym sm...snam bina otot supaya dapat tingkatkan metabolisme bdn..
bl metabolisme bdn mengkat, kdar pmbkaran lemak pun mnigkat jgk (wah!dh lm xbt hipotesis sains)

not sure la btl ke idak fact nie..correct me if i'm wrong.

Jue said...

wahhh.. tip yg bagus nie.. tq..