Bila kena kutuk, ape nak buat??

Saturday, March 6, 2010

| | |
Kutuk-mengutuk ni memang da xasing lg dr lumrah hidup skarang kan??
Apela faedahnya kutuk2 ni eh??best sgt ke ke kutuk orang ni??
For those yang ske mengutuk ni, ade baiknya korang buat benda laen sebenarnya...buat ape nk tmbh dosa, baek tmbh pahala..xbaek korang mengaibkan org yg korang kutuk tu..Cube korang letakkan diri korang kat tmpt org yg korang kutuk tuu..ape rasenye eh??best x??korang happy ke kalau org kutuk korang??korang suke ke org kutuk korang??
For those yang xske dengar orang mengutuk ni lak, seeloknya, korang jauhkanlah dari orang2 sebegini, bukan ape,bukan org yg mengutuk je yg dapat dosa, kalau korang yg mendengar ni pon same je..ade baiknya korang bersendirian dr terlibat sama dgn kutuk-megutuk ni kan??

Ok, skang berbalik kpd main topik 'bila kne kutuk, ape nk buat????'
  Sy rasa ramai yang pernah lalui sume ni kan??yup, termasuklah diri sy sendiri (real life)..Biasalah lumrah manusia yg xleh tgk org lain senang or lebih sket dr dorang..


Korang harus BERTERIMA KASIH kpd org yg kutuk korang(hah??knape nk kne time kasih lak??)

1.Kalau korang nk tau, or kepada sesiapa yg xtau,korang dapat pahala FREE bila kita bersabar! :)

2.Perkara-perkara negative macam ni boleh menjadi pendorong atau semangat untuk korang terus berjaya!(trust me) Kiranya sebagai satu cabaran, dan lagi banyak cabaran, lagi hebat kita dpt buktikan kepada mereka yg kutuk kita ni bahawa kita lebih berjaya dr dorang!

3.Orang lain akan lbh pcayakan korang sbb dorang pon dpt pikir mane satu betul n mane satu slh..Sbb 2la, orang xkan percaya dgn si pengutuk ni..korang xyh gtau da truth things pon xpe,sbb org lain boleh nilai sendiri yg mane btol, mane x..

 4. Pintu rezeki akan luas terbuka, n semangat akan semakin membara dan melatihkan kita untuk abaikan perkara-perkara negatif disekeliling kita.

5.Selalunya, orang yang memberi kata-kata negatif ini, takkan ke mana-mana oleh kerana ia mencerminkan diri sendiri yang sering fokus kepada perkara negatif.


"DONT' WORRY BE HAPPY"=)

13 komen dari sweety:

saya_arief said...

btol2..
kate kan xnak kepade mengutuk..

aieOreo said...

betoi3..
baguih dok ada la cikMyravea nih..
pehnih nak jemput bagi ceramah motivasi untuk persatuan belia 4b kampung batu 16 la..
hehe~gurau2 saje~ :)

selalu kalo ade org kutuk oreo,oreo bantai je separuh lembek..
tapi bukan org tu,bantal peluk aje..hehe

::aien:: said...

mmg kna bterima kasih bebanyk sbb ngn kutukan 2 shaye rsa lbih bsikap positip. heee:)

Aiza Aidid said...

bile kene kutok.. pk blk pe org ckp.. maybe ade btol.. klu x btol, wat xtaw je..hehe =)

Bitter Sweet said...

walaupun rasa geram..tp rasanya langkah terbaik, abaikan aje si pengutuk tu..

~eZmALiZa~ said...

yes.setuju sgt dgn dye..huhu..best entry la! :)

myravea said...

saya_arief:ye betoll!katakan xnk pd mengutuk!heheheh

myravea said...

aieoreo:hahah..ngatkan bantai orang..kalau oreo bantai org, fuh,,dasyat2..takotnyeeeee!!!

myravea said...

aien:yup2..anggapla kutukan itu satu semangat!!hehhe..b'fikiran positif got a lots of benefit!

myravea said...

aiza aidid:yaa!!100markah!!heheheh

myravea said...

Bitter Sweet:abaikan saje..xde gune nk engatkan??nanti btambh sakit ati kalau nk di engatkan..biarla org buat kita, tp kita jgn bwat org..tp, jgn sampy die pijak kepala lak,,2 mmg nk kne la 2..huuu

myravea said...

ezmaliza:heheh..setuju2!hehhe..makasih ezma=)huhu

Tenteraangin said...

orang yang kutuk pun x semenggah.. ingat pengutuk tu best sangat ker....