Mengantuk??Tip SEGARfresh kembali!

Wednesday, February 17, 2010

| | |
"Uhh..mengantuknye, banyak lagi keje ni!arghhh.."

hehhe..neh contoh jee..
Rasa mengantuk neh boleh jd kpd sesiape ajeee..
Tambah2 kalau bdn rasa letih,sengal2 ubi gitu..muahahha(stop myra, jgn mgarut*wink)
Ok, kekenyangan shingga pewot munchit n faktor persekitaran yg sepi lg mmbosankan juga merupakan slh satu penyebabnye..
Sebelum ur head mencecah meja bg yg sdg study tuu elokla dielakkan..
 Bagi mengatasi masalah ni, terdapat beberapa tip yg boleh u all praktikkan bg membantu korang di saat2 genting time mata korang semakin layu lg kuyu di tmpt belaja or keje..huuu


HAMPIRI KAWASAN BERCAHAYA!
Suasana bilik yg sejuk menggigil tu n cahaya yg redup2 semestinya menyebabkan korang cepat@mudah@senang utk mengantuk.
Jadi, langkah pertama yg korang kne buat ialah mencari tempat yg terang contohnya cahaya semulajadi spt di tepi tingkap.Cahaya yg lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata n minda.
Because of that, if korang rasa mengantuk, cepat2la g tepi tingkap or pintu n lintarkan pandangan korang ke luar seketika.


CUCI MUKA
Maybe yg ni da last things yg korang akan buat time korang betol2 mengantuk.
But, cara ini mungkin krg dipraktikkan utk ladies yg sudah siap b'make-up
Tp, jika korang xde pilihan laen dah, cara ni la yg plg berkesan utk FRESH!=)


DENGAR MUZIK
Muzik juga adalah penyelesaian yg terbaik bg yg merasa mengantuk..
Ada beberapa jenis bunyian atau muzik yg dikatakan dpt merangsangkan n meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda.Jadi, xsalah kalau korang ngah study sambil mendengar alunan muzik asalkan ia xmelekakan korang sudahla..Bergantung pada keselesaan individu itu sendiri k..

SENAMAN RINGAN
Senaman ringan spt menggerakkan anggota badan spt kepala, kaki, atau berjalan santai juga boleh korang lakukan utk ma=enghilangkan rasa mengantuk.Ini kerana gerakan2 seumpama ini dapat melegakan saraf yg menyebabkan rasa mengantuk.

PANDANG PEPOHON HIJAU *green life=)
Sekiranya tmpt study korang mempunyai taman indah or padang ke seumpamanyalah, manfaatkanlah peluang ini utk menghilangkan rasa mengantuk tuu.Keluarlah kejap n pandanglah pohon2 hijau tu sebentar utk beberapa minit sebelum korang sambung keje korang tu k..


14 komen dari sweety:

ana_zara said...

jenis yg mmg x pakai make up.. so kalu ngantuk mmg cuci muka bagi fresh..! hohoho

Sir Marcello said...

kalo aku...aku berdiri..masa sekolah..dalam kuliah...org akn pelik bila tgk aku berdiri secara tiba2..lama2 depa faham~

Johari sulaiman said...

tips yg bagus! blog yg cantik!

admin said...

kalu dah ngantuk sangat tu tido la sekejap barang 10 minit, then jangan lupa set jam utk bangun semula.. kalau tak trus zzzz la.. hehe

ieQa sWetLuv said...

alamak.. masalahnya ika kalau da ngantuk memang camne cara pown x leyh jalan.. cara nak merawat cuma TIDUR jugakla..hohoho

miss lyianne said...

cuci muka? mndi tr0s lah. lala~~ :pp

myravea said...

ana_zara:huhu..yup2..tu untk yg xpkai make-up..huhu

myravea said...

Sir Marcello:huhu..u hve ur own ways..bgos3..

myravea said...

Johari sulaiman:makasih=)heeee*wink

myravea said...

admin:hehhe..zZzZzz trosla slalunye tuu eh..huuu

myravea said...

ieQa sWetLuv:hhehe...tu bgantungla pd individu tu sendiri..ngehehhe

myravea said...

miss lyianne:huu..cuci mkew kalau time kuliah jela..
kalau kat umah, mandi jee...hehehhehe

F I T said...

err kalau tido jap tak bleh? hilang skit ngantuk tu hehehe :)

Helo Rempit Malaysia. Korang Tak Cukup Power Sebab Ini Lagi Power!

aiza said...

hihihi...alololo...
ni bagosh nie tok aku praktikkan kt diri sendiri yg asik meguap je..kasi simbah air sket..
heheheeh...

cik myraeva...jemput2 laa dtg blog saye(td pki aku)hehehe...
nk follow laa..sronok n cool je entry2 cik myraeva nie...xbes laa plak klu jd silent reader an..