Dulu cermin mata, kini contact lens!

Thursday, February 25, 2010

| | |
Deria penghilatan atau pancaindera mrupakan kurniaan yang amat penting dalam kehidupan seharian kita.
Namun, bukan sume di antara kita memiliki penghilatan yang baik
Masalah rabun , bukanlah masalah asing bagi kita..bukan semuanya sempurna kann..
Sekarang, contact lens menjadi pilihan ramai termasuklah myself..hehhehe..bukan ape, sesetengah org memilih contact lens sebagai pilihan maybe coz of dorang xsuka pakai cermin mata yg boleh membuatkan rupa kita jd laen macam jee bila memakainye..
tak sume orang sesuai pakai cermin mata sbenarnya n i'm one of them!(*wink)

Jom kita baca tip penting buat kamu si penggemar "CONTACT LENS"

1. Basuh tangan everytime korang nk tukar or pakai contact lens ni
2. Jangan kongsi / meminjam / meminjamkan contact lens dgn org lain (sharing  is caring bkn dlm hal nih eh..huuu)
3. Elakkan dari membeli contact lens yg murah ya!
4. Don't eva pakai contact lens time tidur k..bahaya tuuu..

CERMIN MATA
KELEBIHAN
1.Mudah dijaga
2. Boleh dibawa n dipakai di mana je
3.Penggunaannya xmemerlukan penjagaan yg begitu rapi
KEKURANGAN
1. Muka kelihatan lebih 'nerd' berbanding wajah asal
2. Salah pilih bentuk cermin mata yg sesuai mengikut wajah korang , muka akan kelihatan pelik
3. Kerap memakai cermin mata akan menyebabkan kesan hitam di kiri n kanan batang hidung

CONTACT LENS
KELEBIHAN
1. Lebih kemas
2. Terdapat pelbagai jenis warna bg korang yg inginkan kelainan
3. Pemakaian yg agak rumit dan perlukan penjagaan rapi mampu mendisiplinkan korang dlm penjagaan mata

KEKURANGAN
1. Ianya amat sensitif
2. Perlukan penjagaan yg rapi n mengikut tempoh masa yg tertentu
3. Pemakaian produk yg murah mampu memberi risiko yg tinggi terhadap mata 

6 komen dari sweety:

luvly mya said...

saya malas nk pki speck.tapi malas juga nak pki contact..sudahnya rabun makin teruk..haha

fitri oh fitri said...

sy sama mcm luvly mya, bila mama tnya mana spek, trs ckp ade kt ats, haha.





http://fitridzulkifli.blogspot.com

myravea said...

luvly mya: hehhe..same with me.. b4 pkai contect lens, i mmg xske pkai spek..juz pkai time dlm klas je..but now juz lens=)

myravea said...

fitri oh fitri:heheh...juz like my lil bro..

kenwooi said...

im still on glasses =)

kenwooi.com

myravea said...

kenwooi:heheh..good