..CALMbertenang VS STRESStertekan..

Monday, February 8, 2010

| | |
BERTENANG LEBIH BAIK DARI TERTEKAN
Adakah anda selalu stress??
Adakah anda ingin elakkan diri dari stress??
Anda ingin menangani stress??

Sebaik-baik cara utk menangani stress ialah dengan bertenang
This is because, bila anda bertenang, minda anda dapat bekerja dgn lbh baik n lbh efektif
When ur stress, fikiran anda akn menjadi buntu, bingung, keliru n serabut.
You can't think of what should u do.
As the result, anda akan lbh tercenderung utk melakukan kesilapan,lebih teruk lagi, maybe anda akan melakukan kesilapan yang anda akan kesali seumur hidup!
How to calm yourself??cemane nak bertenang??
Anda hanya perlu mengawal nafsu then lupakan apa yang boleh membuatkn anda tertekan
Punca masalah kebanyakan orang ialah mereka xnk melupakan seketika apa yang membuat mereka tertekan.
Actually,kita perlu buat muhasabah diri.
Kita asyik tertekan sebab kita ada rasa marah dalam diri, ada something yang kita xpuas hati, maybe sebab kewangan, keluarga atau benda di tempat belajar atau di tempat kita kerja yang membuatkn kita geram
Kita perlu sentiasa istighfar dan maafkan orang lain, situasi, benda, perkara serta diri sendiri.
Memaafkan diri sendiri dapat membuang rasa marah, then dpt membuang rasa tertekan and dpt membuat kita 'immune' dari stress.

Stress boleh dielakkan bila kita tahu caranya. Paling asas adalah dengan melatih diri supaya bertenang.(practice makes perfect!=)
Kalau boleh, biarkan rasa tenang tu wujud from morning till night
Hidup kita akan lebih lancar bila kita tenang, relaks and be in control.
Orang-orang yang berjaya dalam pelajaran, kerjaya dan bisnes adalah mereka yang melatih diri untuk sentiasa bertenang bcoz they know that rasa tertekan hanya akan menahan diri mereka dari mencapai kejayaan.
So, buat anda yg cpt stress, u can try this!!
Be calm always not stress always!
 
kalau anda stress je, maybe anda akn jd spt gmbr di ats..hehehh

4 komen dari sweety:

Afizzat said...

ko nie mst slalu stress kan..haha..ok2 gurau..

mnarik2..lctrer aku pn sllu 'stress' on topic STRESS nie..nnt aku nk bt ebtri psal stress jgk la..huhu

ana_zara said...

kalu stress, try tarik nafas slow2 n lepas2kan.
kira 1 sampai 10 slow2..

bantu anda bertenang..

myravea said...

Afizzat:huhu..xdela slalu stress..kalau time nk dkt exam 2 slalu la hak stress sampai otak blur..hahhaak

myravea said...

ana_zara:yup2, cara mcm tu berkesan=)